Cerven

Al Martino

Povolání:
Rodné jméno:
Alfred Cini
Národnost:
Narození:
7.10. 1927, Philadelphia, Pensylvánie, USA
Úmrtí:
13.10. 2009, Springfield, Pensylvánie, USA
Životopis (biografie) / Informace:
Herec a zpěvák Al Martino vyrůstal ve velmi chudém prostředí v rodině italských imigrantů a po ukončení základní formy vzdělání se vyučil zedníkem. Za války sloužil Martino jako spojař u námořnictva a když byl v bitvě u Iwo Jimy zraněn granátem, byl poslán do civilu. Tehdy bylo Martinovi něco kolem dvaceti let a v ten čas jej jeho dávný kamarád z dětství vyzval, aby se v New Yorku zúčastnil pěvecké soutěže talentů. Martino se rozhodl, že zkusí štěstí, do soutěže se přihlásil a nakonec ji také vyhrál. Martinův debutový singl na sebe nenechal dlouho čekat a píseň Here in My Heart zaznamenala veliký úspěch nejenom v rodné Americe, ale také v nedaleké Anglii, kde se jako vůbec první americká píseň v historii britské hitparády nejenomže dostala do čela žebříčku, ale na vrcholu se udržela celých devět týdnů.
Nastupující vlna rockenrollových písní Martina jako interpreta balad sice na nějaký čas odstavila do ústraní, přesto se po nějakém čase na výsluní světové populární hudby dokázal vrátit. Al Martino se za svou uměleckou kariéru stal jedním z nejslavnějších světově uznávaných zpěváků baladických psíní a do jeho nestárnoucího repertoáru patří takové šlágry, jako jsou písně: I Love You Because; Spanish Eyes; Speak Softly Love nebo Volare. Za svou půlstoletí trvající uměleckou pouť se Martinovi a jeho sentimentálním písním dočkalo uznání a přízně, jak u hudbymilovných posluchačů, tak u celé řady jiných interpretů, kteří mnohé jeho songy převzali do svého repertoáru.

Al Martino nebyl jenom zpěvákem či osobností, která se pohybuje v hudební branži. Martino byl také hercem, o čemž svědčí jeho role Johny Fontana z 1. a 3. dílu Coppolova kultovního Kmotra. Říká se, že tuto roli měl původně hrát jiný zpěvák, Vic Damone, ale Martino si výše zmíněnou postavu v Kmotrovi vymohl díky svým známostem se skutečnou mafií.

Al Martino zemřel v domě svého dětství na předměstí Philadelphie ve věku 82 let.

zdroj: Daniel Rubeš - Uzavřené osudy

Autor: řepešínský

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - Komisařka Florence (2015) [TV ...

00:30 - 02:00

25 minut již uběhlo
65 minut zbývá do konce

ČT2 - Melodie podzemí (1963)

00:10 - 01:55

45 minut již uběhlo
60 minut zbývá do konce

NOVA - Bláznivá střela 33 1/3: Posled...

00:40 - 02:05

15 minut již uběhlo
70 minut zbývá do konce

Prima - Rychlej Charlie

00:40 - 02:20

15 minut již uběhlo
85 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Al Martino

Martino Al

Naposled navštívené:
Al Martino

Martino Al