Cerven

Maria Perschy

Povolání:
Rodné jméno:
Herta-Maria Perschy
Národnost:
Narození:
23.9. 1938, Eisenstadt, Burgenland, Rakousko
Úmrtí:
3.12. 2004, Vídeň, Rakousko
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Rakouská rodačka Maria Perschy hrála ve více než padesáti filmech, a i když jen zřídka dostala příležitost v umělecky hodnotných dílech, díky práci v Německu, Španělsku, Itálii i dalších zemích se v šedesátých letech zařadila mezi filmové hvězdy. Narodila se jako Herta-Maria Perschy ve starobylém historickém městě Eisenstadt poblíž Vídně, do Vídně ostatně odešla v sedmnácti letech a studovala na prestižní herecké škole Max Reinhardt Seminar.

Již za studií ve Vídni se dvakrát objevila před kamerou, na cestu mezinárodní slávy nastoupila ale až po odchodu do Mnichova a podpisu smlouvy se společností Bavaria Film. Do širšího povědomí se dostala po boku Horsta Buchholze v kriminálce MOKRÝ ASFALT (Nasser Asphalt, 1958), z dalších filmů natočených v Německu připomeňme válečné drama LEBENSBORN (1961), mezitím ale přišly nabídky z Itálie a například po boku Alberta Sordiho hrála v komedii MRAVOKÁRCE (Il moralista, 1961). Když si ji pak vyžádal americký režisér John Huston do svého filmu FREUD – TAJNÁ VÁŠEŇ (Freud, 1962), zviditelnila se v celosvětovém měřítku.

Hollywoodská produkce jí pak přinesla několik dalších rolí, byla například partnerkou Dirka Bogarda ve válečném filmu HESLEM JE ODVAHA (The Password Is Courage, 1962). Podobnou úlohu partnerky jednoho z hlavních hrdinů ztvárnila pak v britském válečném filmu LETKA 633 (633 Squadron, 1964). V západní Evropě mezitím hrála řadu velkých rolí v béčkové produkci kriminálního žánru, připomeňme alespoň setkání s Lexem Barkerem (MISTER DYNAMIT – MORGEN KÜß EUCH DER TOD, 1967) nebo Klausem Kinskim (PĚT ZLATÝCH DRAKŮ – Five Golden Dragons, 1967). Co se týče soukromí, ve spojení s jejím jménem se objevil herec Joachim Hansen (1930-2007), s nímž několikrát točila a jejím životním partnerem byl šest let, později žila se švýcarským lyžařem a olympijským vítězem Rogerem Staubem (1936-1974).

Ve druhé polovině šedesátých let natrvalo přesídlila do Španělska, kde hrála ve westernech, později ji do svých filmů angažoval slavný tvůrce hororů Jesús Franco (ZÁMEK FU MANCHU – Castle of Fu Manchu, 1969). Práce na kriminálkách a sci-fi filmech náročných na pyrotechnické efekty se jí nakonec málem stala osudnou, při jednom natáčení v roce 1971 utrpěla vážné popáleniny v obličeji a strávila více než půl roku v nemocnici. Poté absolvovala několik úspěšných plastických operací, takže následky v její krásné tváři byly téměř neznatelné.

Během sedmdesátých let znovu točila ve Španělsku, pokus o obnovení slávy z předešlé dekády se ale nezdařil. V roce 1977 se provdala za amerického scenáristu a spisovatele Johna Melsona (1930-1983) a přestěhovala se do Hollywoodu. V Americe pracovala jako překladatelka, jako licitátorka na aukcích se věnovala i obchodu se starožitnostmi. Po manželově sebevraždě (1983) se vrátila do Rakouska, kde se po dlouhých letech uplatnila v divadle. Příležitostně účinkovala i před kamerou, hrála například v seriálu MÍSTO ČINU (Tatort, 1986) nebo v příbězích Rosamunde Pilcher (HUDBA V SRDCÍCH – Rosamunde Pilcher – Melodie der Herzen, 1998).

Maria Perschy zemřela ve Vídni 3. prosince 2004 ve věku 66 let na rakovinu.

Autor: argenson

Životopis (biografie) / Informace:
Okouzlující Rakušanka, herečka - Maria Perschy se narodila 23. 9. 1938 v Eisenstadtu – Burgeland. Její druhé křestní jméno bylo Hertha.. Maria se od dětství toužila stát herečkou, a rodiče jí podpořili, a umožnili ji studia na herecké prestižní škole Maxe Reinharda ve Vídni. V té době jí bylo sedmnáct let.

K dalšímu vzdělávání v herectví a působení v této branži se přestěhovala do Německa a svou filmovou kariéru započala v polovině padesátých let v německých komediích ve studiu Bavaria Film, které také zprostředkovávalo své herce a zastupovalo je u jiných evropských filmových společností v Anglii, Itálii, Španělsku a nebo také v USA.

Perschy měla poměrně široký herecký rejstřík, představovala nový trend sexy žen, takže hrála nejen v komediích, krimifilmech, hudebních, romantických, westernech, ale i sexy snímcích. V roce 1964 byla dokonce nominována na cenu - ZLATÉHO LAURELA, za novou tvář a herecký přínos ve filmu.

Maria se v roce 1971 při jednom filmování ve Španělsku velmi zranila – utrpěla popáleninami, především na tváři a musela podstoupit několik náročných operací, které se však velmi dobře povedly a zahojily. Poté se opět vrátila ke své milované práci..

Maria Perschy byla dvakrát vdaná dvakrát, a z jednoho z manželství měla dceru. Žila od roku 1977 v USA v L.A. a hrála nejen ve filmech, ale i TV seriálech.

Z filmografie natočené v USA to byl např. životopisný film, kde hrála po boku Montgomeryho Clifta ve snímku FREUD, nebo s pohledným Rockem Hudsonem v komedii MAN´ S FAVORITE SPORT, G33 SQUADRON s Cliffem Robertsonem, THE PASSWORD IS COURAGE s Dirkem Bogardem, aj.

Od roku 1985, kdy se rozhodla vrátit do Evropy, přestěhovala se zpět do svého rodného Rakouska, kde pokračovala ve filmu, televizi a často hostovala i v divadle.

Maria Perschy zemřela 3. 12. 2004 ve Vídni na rakovinu ve věku 66 let, když přežila svou jedinou dceru, která zemřela při autohavárii. Maria měla na kontě své poměrně bohaté kosmopolitní kariéry 72 titulů.

Marta Holubová-Clara.BoW

Autor: clara.bow

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - Pozdní léto (1974) [TV inscena...

15:25 - 17:00

16 minut již uběhlo
79 minut zbývá do konce

ČT2 - Vinař roku 2024

15:25 - 16:20

16 minut již uběhlo
39 minut zbývá do konce

NOVA - Hop - a je tu lidoop (1977)

14:25 - 15:50

76 minut již uběhlo
9 minut zbývá do konce

Prima - Muži v naději (2011)

14:00 - 16:20

101 minut již uběhlo
39 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Maria Perschy

Perschy Maria

Gia Scala

Scala Gia

Alex Thomson

Thomson Alex

John Carter Cash

Cash John Carter

Daleký sever (Far North)

Daleký sever
Far North

Jan Černý

Černý Jan

Barbara Stephens

Stephens Barbara

Elizabeth Omilami

Omilami Elizabeth

Karel Růžička

Růžička Karel

Tony Rayns

Rayns Tony

Trevor Forrest

Forrest Trevor

Naposled navštívené:
Maria Perschy

Perschy Maria

Gia Scala

Scala Gia

Alex Thomson

Thomson Alex

John Carter Cash

Cash John Carter

Daleký sever (Far North)

Daleký sever
Far North

Jan Černý

Černý Jan

Barbara Stephens

Stephens Barbara

Elizabeth Omilami

Omilami Elizabeth

Karel Růžička

Růžička Karel

Tony Rayns

Rayns Tony

Trevor Forrest

Forrest Trevor