Cerven

Michal Kavalčík

Povolání:
Známý jako:
Ruda z Ostravy
Národnost:
Věk:
49
Narození:
13.6. 1975, Český Těšín, Československo
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Michal Kavalčík vystudovat hudebně - dramatický obor ostravské konzervatoře a po ukončení středoškolských studií setrval na čtyři roky v ostravských divadlech i v Divadle Český Těšín. Než se Kavalčík přestěhoval do Prahy strávil dva roky ještě v angažmá Divadla Františka Xavera Šaldy Liberec. Kavalčíkovi byla na jevišti mimo jiných úkolů svěřena z těch zajímavějších také role v Brooksových Producentech uváděných na scéně pražského Hudební divadlo Karlín; ve Webberově Evitě i Jesus Christ Superstar; v Bernsteinově West Side Story či v původních domácích autorských muzikálech, ať se jednalo o Barešova Romea a Julii; Svobodova Draculu či Ledeckého Galilea s Hamletem. Dnes můžeme Kavalčíka vidět na několika dalších převážně pražských scénách, ať jde o Divadlo Kalich, kde se v Landově kultovním muzikálu Krysař objevuje buď v roli rychtáře nebo v postavě ženicha; v Divadle Bez zábradlí v osobité adaptaci slavného muzikálu Cikáni jdou do nebe kvarteta Doga & Lotjanu & Janda & Malásek nebo jako Rudu z Ostravy v zájezdovém představení divadla Na stojáka nazvaném Komici. Kavalčík je skutečnou osobností současného domácího divadelního světa a podle všech předpokladů tomu tak bude jistě i v nadcházejícím období.

Michal Kavalčík si svůj herecký debut před kameou odbyl rovnou v titulní roli Zlatníka Ondry v pohádce Z. Havlíčka, po níž přišla od téhož tvůrce další pohádková příležitost s postavou strážného Janka pro dílko O králi, hvězdáři, kejklíři a třech muzikantech. Než se v Kavalčíkově filmografii objevily další herecké role, začal účinkovat jako moderátor či přímo jako představitel vymyšlené figury Rudolfa z Ostravy v rozličných projektech jakými byly stand up comedy show Na stojáka Z. Tyce nebo casting talent reality show X – Factor. Kavalčík je velký showman a proto byl celkem logicky pozván jako host například do jednoho z dílů Šípovy talk show Všechnopárty či do Fakt Barbory Tachecí, popřípadě využit režisérskou dvojicí Nouzák & Petrenko jako svérázný reportér pro pořad Knor Time. Kavalčík se v několika málo případech stal i seriálovým hrdinou, ale zatímco v Arichtevově Vyprávěj dostal prostoru jen minimálně v Prvním kroku tandemu Sebechlebský & Vejdělek ztvárnil rovnou jednu z hlavních rolí, postavu profesora hudby. V současnosti se Kavalčík na obrazovkách objevuje pravidelně jako stálý host v Nunézově alternativně – realitním Vtipu za stovku či na internetové televizi Stream.cz. Prozatímní poslední rolí M. Kavalčíka na stříbrném plátně se stal vymahač v Havlíkově debutu Zejtra napořád, jenž se řadí mezi snímky typu romantické road movie komedie, ale jak se jeho profesní kariéra jeví, rolí bude u něj jistě přibývat a tak tento uvedený film není jeho jistě zdaleka konečnou možností, jak zanechat svou stopu i na celuloidovém pásu.

Michal Kavalčík v mnohých svých muzikálových rolích z dřívějška již naplno dokázal svou komplexní uměleckou vybavenost a s hrou na hudební nástroje jej měli možnost spatřit i televizní diváci u obrazovek. K tomu všemu je v Kavalčíkově hudební oblasti nutné přidat, že již o sobě dal patřičně vědět i jako zpěvák a sice díky písničkám z repertoáru zahraničních hvězd, které upravuje do češtiny, ať se jednalo o dnes již kultovní duet Ostrava nazpívaný společně s M. Pártlovou nebo o píseň Markéta, která získala svou českou variantu spoluprací s hudební formací Noisebrothers. Kavalčík má dostatek ambicí prorazit ve světě showbussinesu i jako zpěvák a v této oborové činnosti je asi jen otázkou času, kdy se mu to s úspěchem povede u většiny věkových generací.

Michal Kavalčík již od svých osmnácti let pravidelně usedá za rozhlasový mixážní pult, takže je znám i posluchačům rádií Blaník; City; Morava i některých dalších jiných, v nichž vystupoval v první řadě jako humorista. Samostatného moderátorského prostoru se v rádiovém éteru Kavalčíkovi poštěstilo až nyní, kdy je stálým moderátorem Frekvence 1, kde má každý všední den od poledne do 14 hodin svou kontaktní show. Kavalčík je rozeným a navíc i velmi schopným improvizátorem, jehož nesporného talentu s mnohaletou moderátorskou zkušeností práce s mikrofonem budou rádia či soukromé komerční stanice jistě využívat i nadále.

Herec, hudebník, moderátor, tanečník a zpěvák Michal Kavalčík se údajně narodil v pátek 13., což jemu asi smůlu nepřineslo, ba spíše naopak, když jak dál sám o sobě tvrdí, je více Polákem než Čechem, protože mládí prožil pouhých sto metrů od státních česko – polských hranic. Kavalčík je ale u obyčejných lidí daleko známější pod svým uměleckým pseudonymem Ruda z Ostravy. Michal Kavalčík již několikráte dal jasně najevo, že existuje, tvoří a hlavně, že je nutné s ním a jeho tvorbou počítat nadále i v létech budoucích.

Divadlografie (umělecká – výběr): ? – Karel Svoboda: Dracula; Artur Lloyd Weber: Evita; Jan Ledecký: Hamlet; Komici (Ruda z Ostravy); Jiří Bareš: Romeo a Julie; Špatně placená procházka; 2oo2 – Daniel Landa: Krysař (rychtář / ženich); 2oo3 – Jan Ledecký: Galileo; Leonard Bernstein: West Side Story; 2oo4 – Jevgenij Doga & Emil Lotjanu & Jindřich Janda & Petr Malásek: Cikáni jdou do nebe; 2oo5 – Artur Lloyd Weber: Jesus Christ Superstar; 2oo6 – Homér: Odysseia; Mel Brooks: Producenti; Šolom Alechejm: Šumař na střeše; 2oo7 – Eva Deáková & Zuzana Žáková & Milan Červeňák: Páté přes deváté; 2oo9 – Petr Hapka & Michal Horáček: Kudykam (Šumichrást); 2o1o – Jean Baptiste Poquelin de Moliere: Don Juan aneb Kamenná hostina; 2o11 – Jarek Šimek & Slávek Boura: Naháči; …

zdroj: Daniel Rubeš - Lexikon osobností české a slovenské republiky

Autor: řepešínský

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Michal Kavalčík

Kavalčík Michal

Naposled navštívené:
Michal Kavalčík

Kavalčík Michal