Cerven

Linda Cristal

Povolání:
Rodné jméno:
Marta Victoria Moya Burges
Známá jako:
Miss Linda Cristal
Národnost:
Narození:
23.2. 1934, Buenos Aires, Argentina
Úmrtí:
27.6. 2020, Beverly Hills, USA
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Linda Cristal, dívčím jménem Marta Victoria Moya Peggo Burges, se narodila 23. února 1934 v Buenos Aires. Během padesátých let natočila řadu westernů a komedií. Za svůj výkon ve filmu Vysněná dovolená (1958) získala cenu Zlatý glóbus.

Začínala v argentinských a mexických novelách. Měla talent a atraktivní vzhled, pro hollywoodské westerny jako dělaný. Pozvání od režiséra George Shermana dostala v roce 1956 a postavu Margarity ve filmu Komančové (1956) zahrála s přehledem. Následovaly další filmy: The Last Of The Fast Guns (1958), The Fiend Who Walked The West (1958) a již výše zmíněná role argentinské sexbomby ve Vysněné dovolené (Perfect Furlough, 1958) s Tony Curtisem. Své klíčové role představila v kovbojkách režiséra Johna Forda, Dva jeli spolu (1960) a Alamo (1960).

V roce 1964 opustila filmová studia a věnovala se výchově svých dvou dětí. Sporadicky pracovala pro televizi, nicméně v seriálu The High Chaparral (1970) si vysloužila druhý Zlatý glóbus za nejlepší herečku a dvě nominace na cenu Emmy.

Vdaná byla třikrát. První manželství bylo v roce 1950 po pěti dnech anulováno. S druhým manželem Robertem Championem (1958) se rozvedla po roce a konečně třetí manželství (1960) s Yalem Wexlerem trvalo šest let.

Autor: Petrkey

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Linda Cristal

Cristal Linda

Kendra Leigh Timmins

Timmins Kendra Leigh

Naposled navštívené:
Linda Cristal

Cristal Linda

Kendra Leigh Timmins

Timmins Kendra Leigh