Cerven

Nora Cifková

Povolání:
Známá jako:
Nora Novotná; Nora Cífková; Věra Cífková-Novotny; Nora Cífková-Novotná
Národnost:
Narození:
21.2. 1920, Praha, Československo
Úmrtí:
25.1. 2017, Melbourne, Austrálie
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Nora Cifková, krásná a jemná tvář s neméně jemným hlasem, vtělená do postavy rozkošné komtesy Hortensie v Čápově adaptaci BABIČKY. Pro milovníky filmu a hereckých legend půvabný idol, o jehož osudech se dlouhá léta nic nevědělo, neboť mladinká Nora jen krátce proplula českým filmem, aniž by za celá léta se někde ve filmových materiálech objevila o ní jakákoliv zpráva. V novém tisíciletí se díky panu Miloši Fikejzovi, filmovému historikovi, a zejména díky paní Nadě, patřící do blízkého rodinného kruhu Nory Cifkové, Vám o ní můžeme přinést následující povídání.

Krásná česká herečka Nora Cifková přišla na svět v Praze dne 21. února 1920 do rodiny barona Cifky. Herecké umění okouzlilo mladou dívku, která ve svých osmnácti letech vstoupila do filmového světa rolí septimánky v komediálním snímku JARKA A VĚRA. Po několik dalších menších rolí se však nesmazatelně zapsala do srdcí diváků již zmíněnou postavou komtesy Hortensie ve filmové adaptaci díla Boženy Němcové BABIČKA z roku 1940. V té době již byla okupace, během níž Nora Cifková působila na scéně Intimního divadla v Umělecké besedě na Malé Straně. Období protektorátu a nacistická zlovůle připravily Noru o maminku, která pro svou aktivní činnost v odboji byla popravena v koncentračním táboře.

Po odmlce se Nora Cifková objevila před kamerou až roku 1946 jako snoubenka dr. Chrudimského v kriminálním snímku TŘINÁCTÝ REVÍR. Bohužel se jednalo její poslední účinkování v českém filmu vůbec. Jaké byly její další osudy? Nora Cifková odešla do Anglie. Zde se vyučila jako kosmetička v kosmetickém salónu Elizabeth Arden a nějakou dobu zde také pracovala. Dostala však zprávu od svého bratra, který Noru informoval, že jejich tatínek je vážně nemocen. Vrátila se tedy do Československa, aby byla tatínkovi nablízku. Zde také poznala svého nynějšího manžela, pana Vladimíra Novotného. V manželství se narodili dva synové – Tomáš a Jan. K filmové práci se již nevrátila a vedla spokojený rodinný život.

Nastal rok 1968, rok politicky vyhrocených událostí v dějinách naší země. Paní Nora se rozhodla emigrovat. S celou svou rodinou odešla z rodné vlasti. O emigraci bývalé herečky nikdo nevěděl, navíc již používala jméno Novotná, což se stalo zřejmě hlavním důvodem, proč o Noře Cifkové v dějinách našeho filmu zůstává od roku 1946 prázdné místo.

Nora Cifková žije nyní již dlouhá léta v Austrálii a těší se dobrému zdraví. Do své rodné země se podívala po „sametové“ revoluci, kdy společně se svou rodinou navštívila hereckého kolegu Svatopluka Beneše a jeho paní Bobinu. Společně s mladším synem Janem navštívila již v době svého pobytu v emigraci také Spojené státy, kde žije první manžel paní Nory, za něhož byla krátce vdaná ještě před uzavřením manželství s panem Novotným. Velmi ráda a často vzpomínala na svá filmová léta.

Rok 2010 je ve znamení významného životního jubilea naší bývalé krásné herečky a s přáním pevného zdraví se připojuje také Filmová databáze.

Pozn. aut.: Děkuji mnohokrát paní Nadě za její laskavost při spolupráci na zpracování tohoto článku a za poskytnuté informace o životě paní Nory Cifkové.


Zpracováno též s využitím publikace: FIKEJZ, M.: Český film – Herci a herečky, I. díl

Autor: Hortensie

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Nora Cifková

Cifková Nora

Naposled navštívené:
Nora Cifková

Cifková Nora