Cerven

Courteney Cox

Rodné jméno:
Courteney Bass Cox
Známá jako:
Courteney Cox Arquette / Courteney Cox-Arquette
Národnost:
Věk:
60
Narození:
15.6. 1964, Birmingham, Alabama
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Courteney Cox se narodila jako nejmladší ze čtyř dětí, když jí bylo deset, rodiče se rozvedli po devatenáctiletém manželství. Všechny děti (ona, bratr a dvě její sestry) zůstali s matkou. Zapsala se na státní střední školu Mountain Brook High v rodném městě Birminghamu. Po odpoledních pracovala v místním obchodě. Jako běžná středoškolačka měla zálibu v tenise, plavání a také byla roztleskávačka.
Po absolvování střední školy v roce 1982 začala studovat architekturu na Mt. Vernon College ve Washingtonu. Po roce studia se potkala s Ianem Copelandem synovcem nevlastního otce. Společně pracovali pro New Yorského hudebního agenta a ačkoliv, zde byl velký věkový rozdíl patnácti let, vytvořil se mezi nimi milostný poměr. Copeland podpořil Courteney v tom, aby se začala věnovat jejímu vysněnému modelingu. Také se jí snažil přesvědčoval, aby vyzkoušela herectví.
Její první práce byla pro Noxzema a Maybelline. Poté se přesunula do malého televizního seriálu "As the World Turns“. V době, když její kariéra startovala, rozhodli se Courteney a Copeland ukončit svůj poměr. V roce 1984 získala celostátní pozornost, když jí režisér Brian DePalma vybral z davu více než tří set uchazeček, aby si zatancovala jako dívka Bruce Springsteena v jeho videoklipu "Dancing in the Dark".
Také se objevila v televizním seriálu stanice NBC "Misfits of Science“ (1985), který však nebyl dobře divácky přijatý. Stejný rok si zahrála roli Lauren v televizním seriálu "Family Ties“. Po ukončení tohoto seriálu se rozhodla zkusit štěstí ve filmovém průmyslu. Mnoho filmů, kde si zahrála jsou Zámotek 2 "Cocoon: The Return"(1988), Pan Osud "Mr. Destiny"(1990), "Blue Desert"(1991) a "The Opposite Sex and How To Live With Them"(1993). Courteney si vysvětluje důvod, proč její kariéra rapidně nestoupala tím, že její vztah s Michaelem Keatonem byl velmi časově náročný.
Svůj další významný průlom přišel v roce 1994, kde si zahrála šéfovou Jima Carreyho ve filmu Ace Ventura: Zvířecí detektiv "Ace Ventura: Pet Detective". Brzy po úspěchu tohoto filmu získala významnou roli Moniky Geller v televizním komediálním seriálu NBC Přátelé "Friends“. Díky úspěchu v tomto seriálu získala možnost se zahrát v trilogii thrillerů Vřískot, Vřískot 2 a Vřískot 3 "Scream“.
Courteney se vdala za svého spoluherce z Vřískotu Davida Arquettea v červnu 1999. V roce 2001 se objevila v dalším velkofilmu po boku Kevina Costnera a Kurta Russella ve filmu 3 000 mil na útěku "3000 Miles to Graceland", kde si zahrála Kurtovu společnici Cybil Waingrow.

Autor: TILL.87

Životopis (biografie) / Informace:
Cox Courtney se narodila 15.6.1964 otci obchodníkovi a matce v domáctnosti. Pochází jako nejmladší ze čtyř dětí, má bratra a dvě sestry. Po rozvodu rodičů zůstala s matkou a sourozenci. Studovala střední školu Mountain Brook, kde se věnovala sportu (roztleskávačka, tenistka a plavkyně ). Následovalo studium architektury, u které vydržela rok a poté se vrhla na dráhu modelky. Poté zkusila herecký konkurs a dostala roli ve filmu Rodinná pouta ( 1982 ). Následovali filmy jako např. Zámotek 2, Pan Osud, Zvířecí detektiv, trilogie Vřískot,…. Divákům do podvědomí se nejvíce dostala rolí v sitcomu Přátelé, kde si zahrála Monicu Geller Bing.
V roce 1998 se zasnoubila s hercem Davidem Arguettem – hráli spolu ve Vřískotu, a následující rok se vzali. V červnu 2004 se jim narodila vytoužená holčička Coco Riley Arquette.


Autor: Serpentina

Životopis (biografie) / Informace:
COURTENEY COXOVÁ (vl. jm. Courteney Bass Coxová, nar. 15.6.1964, Birmingham, Alabama) pochází z význačné jižanské rodiny. Po maturitě začala studovat architekturu na Mt. Vernon College, ale po dvou semestrech odešla do New Yorku jako modelka známé agentury Eileen Fordové. Natočila řadu reklamních spotů (mj. Maybeline, Noxema, New York Telephone Company, Tampax) a navštěvovala herecké kurzy. Účinkovala v mýdlové opeře As the World Turns (1984, Jak se svět otáčí) a vytvořila hlavní role v seriálech Misfits of Science (1985-86, Ztracenci vědy), Family Ties (1987-89, Rodinná pouta – TV) a The Trouble with Larry (1993, Potíže s Larrym). Celosvětovou popularitu získala postavou Moniky Gellerové v úspěšném sitcomu Friends (1994-2002, Přátelé – TV) a jako host se objevila v dalších TV seriálech, např. The Love Boat (Loď lásky), Murder, She Wrote (To je vražda, napsala – TV), Morton & Hayes, Dream On (Snílek – TV), Seinfeld (uveden v TV) a The Larry Sanders Show. Z jejích filmových rolí je nejznámější novinářka Gale Weathersová v úspěšném hororu Vřískot a v jeho pokračováních. V roce 1999 se jejím manželem stal herec David Arquette. – Filmografie (herečka, není-li uvedeno jinak): Code Name: Foxfire (TV-1985, Krycí jméno: Foxfire; r. Corey Allen), Down Twisted (1987, Pokřivená historka; r. Albert Pyun), Masters of the Universe (1987, Vládci vesmíru; r. Gary Goddard – V), If It’s Tuesday, It Still Must Be Belgium (TV-1987, Jestliže je úterý, musíme pořád být v Belgii; r. Bob Sweeney), Cocoon: The Return (1988, Zámotek II – Návrat; r. Daniel Petrie – TV), I’ll Be Home for Christmas (TV-1988, Budu doma na Vánoce; r. Marvin J. Chomsky), Roxanne: The Prize Pulitzer (TV-1989, Příběh Roxanny Pulitzerové; r. Richard Colla – TV), Till We Meet Again (TV-1989, Dokud se nesejdeme; r. Charles Jarrott – TV), Curiosity Kills (TV-1990, Zvědavost zabíjí; r. Colin Buckseye), Mr. Destiny (1990, Pan Osud; r. James Orr – TV), Shaking the Tree (1990, Zatřást stromem; r. Duane Clark), Blue Desert (1990, Modrá poušť; r. Brad Battersby – TV), Battling for Baby (TV-1991, Boj o dítě; r. Art Wolff – TV), The Opposite Sex and How to Live with Them (1992, Opačné pohlaví; r. Matthew Meshekoff – V), Ace Ventura: zvířecí detektiv (1993, FP 7/94), Sketch Artist II: Hands That See (TV-1995, Skica smrti II; r. Jack Sholder – V), Vřískot (1996, FP 6/97), Commandments (1997, Přikázání; r. Daniel Taplitz), Vřískot 2 (1997, FP 1/99), The Runner (1999, Běžec; r. Ron Moler), Vřískot 3 (FP 11/2000), The Shrink Is In (2000, Paní doktorka je v ordinaci; r. Richard Benjamin; + spol. prod.), 3000 mil na útěku (2001, FP 5/2002), Get Well Soon (2001, Brzy se uzdrav; r. Justin McCarthy).
-mim- Filmový přehled 2002/5,

Autor/Zdroj: /Filmovy prehled

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - Z metropole

05:30 - 06:00

16 minut již uběhlo
14 minut zbývá do konce

ČT2 - --

05:45 - 06:00

1 minut již uběhlo
14 minut zbývá do konce

NOVA - nevysílá se

Prima - Big Man I. - Neobvyklá pojistk...

04:00 - 05:59

106 minut již uběhlo
13 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Courteney Cox

Cox Courteney

Vladimír Vondra

Vondra Vladimír

Joseph Mawle

Mawle Joseph

Adam Clayton

Clayton Adam

Machr na 30 dní (30 jours max)

Machr na 30 dní
30 jours max

Zdeněk Krupa

Krupa Zdeněk

Ráj hned teď (Paradise Now)

Ráj hned teď
Paradise Now

Russisch Roulette

Russisch Roulette
Russisch Roulette

Jan Strejcovský

Strejcovský Jan

Silvia Halušicová

Halušicová Silvia

Rozpal to ve Španělsku, šéfe!

Rozpal to ve Španělsku, šéfe!
Rozpal to ve Španělsku, šéfe!

Naposled navštívené:
Courteney Cox

Cox Courteney

Vladimír Vondra

Vondra Vladimír

Joseph Mawle

Mawle Joseph

Adam Clayton

Clayton Adam

Machr na 30 dní (30 jours max)

Machr na 30 dní
30 jours max

Zdeněk Krupa

Krupa Zdeněk

Ráj hned teď (Paradise Now)

Ráj hned teď
Paradise Now

Russisch Roulette

Russisch Roulette
Russisch Roulette

Jan Strejcovský

Strejcovský Jan

Silvia Halušicová

Halušicová Silvia

Rozpal to ve Španělsku, šéfe!

Rozpal to ve Španělsku, šéfe!
Rozpal to ve Španělsku, šéfe!