Rijen

Brad Harris

Povolání:
Rodné jméno:
Bradford Harris
Národnost:
Narození:
16.7. 1933, St. Anthony, Idaho, USA
Úmrtí:
7.11. 2017
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Brad Harris se narodil v St. Anthony, což je malé městečko na východě amerického státu Idaho. V počátcích padesátých let navštěvoval UCLA, kde hrál ve fotbalovém týmu v obraně a k tomu stačil studovat ještě ekonómii. Studium v jeho rodině se dědilo z otce na syna, proto na něj čekalo teplé místo někde v kanceláři, ale on dal přednost nejistému místu ve filmovém průmyslu.

Odjel do Los Angeles a zajistil si zaměstnání coby kaskadér. V 50. letech cestoval hodně do Evropy, kde zajišťoval německo – italské koprodukce. Brad si udržoval dobrou sportovní postavu, ženy po něm šílely, a proto jej napadlo, což tak to zkusit ve filmu, jako herec. V roce 1961 dostal svoji první hlavní roli ve filmu Goliáš proti obrům, kde mohl ukázat svoje svaly a oblečení na sobě moc nebylo třeba.

A začaly chodit role v historických filmech, po herci byla poptávka a když tato éra meče a sandálů začala upadat, nebyl pro něj problém vklouznout do béčkových spaghetti westernů a přišly na řadu i akční špionážní thrillery. V 60 letech, při svých cestách do Evropy, poznal českou herečku Olgu Schoberovou, která nejdříve byla jeho partnerkou ve filmech a přítelkyní a to do roku 1967, kdy se stali manželi.

Spolu hráli ve filmech Zlatokopové z Arkansasu (1964), kde byli novými osadníky Divokého Západu, ve filmu na motivy podle Edgara Wallaceho, v detektivce Tajemství čínského karafiátu (1965), kde se soupeří, kdo získá návod na novou zbraň. Po zdařilých Zlatokopech a účinkování ve filmu Limonádový Joe, kde Olga Schoberová hraje bravurně naivky, se filmaři rozhodli tuto sérii úspěšných filmů prodloužit a v roce 1965 natočili western Černí orlové ze Santa Fe, kde hrají opět oba spolu.

Spolu hrají ještě ve filmu Formule 1 – V pekle Velké ceny (1970), ale to už jsou rozvedení. Skončilo manželství, které si od sebe hodně slibovalo, výsledek je jedna dcera Sabina. Olga, když se jí život ve zlaté kleci a kariéra v Hoollywoodu jaksi nevydařily, vrací se do Evropy a zabydluje se ve Francii. Její kariéra skončila kromě ještě několika rolí v českém filmu.

Brad filmové kamery neopustil a jde z role do role, učinkuje i v Tv seriálech. V roce 1977 hraje v thrilleru Pekelná bestie, kde italští partyzáni provádí Němcům záškodnické akce, neboť v nedalekém táboře se na vězních prováděly experimenty. Éra, kdy herec přitahoval do kin zástupy diváků, je pryč a herec je viděn již jen v Tv seriálech, v epizodních rolích, jako Herkules (1983), Hunter (1988 – 1990), Derrick (1979) a mihne se i ve slavném seriálu Dallas (1984 – 1989), ve třech epizodách. Ne, stále jej světla kamer přitahují, a hraje a produkuje seriál Shiver (2011).

Hrál v dalších filmech a seriálech : Spartakus (1960), Kommisar X (1966 – 1969), Lady Dracula (1978), Síla rodu (1981), Falcon Crest (1984 – 1989), Květ (1999)..

Autor: jarda53

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Brad Harris

Harris Brad

Nancy Marlow

Marlow Nancy

Irbek Kantěmirov

Kantěmirov Irbek

Kim Sang-jin

Kim Sang-jin

Naposled navštívené:
Brad Harris

Harris Brad

Nancy Marlow

Marlow Nancy

Irbek Kantěmirov

Kantěmirov Irbek

Kim Sang-jin

Kim Sang-jin