Cerven

Tab Hunter

Rodné jméno:
Arthur Andrew Kelm
Národnost:
Narození:
11.7. 1931, New York City, New York, USA
Úmrtí:
8.7. 2018, Santa Monica, Kalifornie, USA
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Filmový, televizní, divadelní herec, zpěvák, scénarista, spisovatel a producent - Tab Hunter, vlastním jménem Arthur Andrew Kelm se narodil 11. 7. 1931 v New Yorku do rodiny, kde vládl drsný a hrubý otec, který bil nejen svou manželku, ale i oba syny. Po čase následoval rozvod, protože život s ním byl naprosto neúnosný. Po rozluce chtěla matka na všechno zapomenout a začít někde daleko a jinde. Vzala si zpět své dívčí jméno - Gertrude Gelien a odstěhovala se s oběma chlapci do Kalifornie Po ukončení školní docházky se Arthur pokusil zfalšovat svůj věk – v té době mu bylo patnáct let, protože se chtěl stát členem pobřežní stráže. Jeho podvod však byl začas odhalen.

Tab Hunter, budeme mu tak již říkat velice miloval koně, a začal pracovat na jezdecké akademi. Tento pohledný, vysportovaný a urostlý blonďák se dostal k filmu bez předchozích hereckých zkušenostech a to jen díky agentu Henrymu Wilsonovi, který ho objevil a současně dodal i umělecký pseudonym. Získal pro Taba hned malou roli ve filmu - Lawless v roce 1950. Poté se mu teprve dostalo hereckého vzdělání v dramatických kurzech pro začínající Hollywoodské star. V roce 1952 hrál už hlavní roli po boku o deset let starší, avšak stále krásné Lindy Darnell ve filmu - South Seas.

Společnost Warner Bros s ním uzavřela na 7 let výhodnou smlouvu a k tomu byl již pečlivě připravený na hvěznou slávu. Bulváry, časopisy ….byl obdivován nejen ženskou a mužskou populací, ale mnoho příznivců měl také mezi homosexuální minoritou. Jeho filmy byly oblíbené, a Tab byl v padesátých létech snem dospívající mládeže, která se s ním ztotožňovala v mnoha filmech – jako byly: The Sea Chase 1955, nebo dva barevné snímky po boku okouzlující osmnáctileté krásky - Natalie Wood – The Girl On Left Behind a The Burning Hills oba v roce 1956.
Do Nathalie byl Tab zamilován a ona do něj, ale ve vztahu bránila Nathaliina ambiciozní matka. Do Nathaliiny smrti však zůstali nejlepšími přáteli. Druhou velkou kamarádkou Taba Huntera byla zpěvačka, herečka a tanečnice Debbie Reynolds (známá u nás především z filmu Zpívání v dešti)

Díky své popularitě herce se dostal před mikrofon, a přesvědčil i jako výborný zpěvák. Jeho první singl: "Young Love" z roku 1957 se udržel na světové TOP 10 více jak měsíc. Postupem času natáčel a vyprodukoval dalších cca 40 singlu a zazpíval si dueta se zpěvačkou Shelley Fabares a Paulem Petersenem. Snad největší úspěch sklidil, a jak se zdá naprosto nečekaně za roli v muzikálovém filmu - Damn Yankees! Hrál v mnoha válečných dramatech ať z první či druhé světové války. Spisovatel William A. Wellman si přál, aby hlavní roli ve filmu podle jeho knihy ztělesnil právě Hunter – s názvem : Lafayette Escadrille – 1958.

Kritici Tabovi vesměs nepřáli, a kde mohli, snažili se jej pošpinit. Na základě toho pak propukla v roce 1960 štvavá kampaň, když se zastával homosexuálů, a po nechutné soudní dohře odchází Tab Hunter od Warners. Jako bych byl malomocný, .....tak si Tab připadal, když mu přestaly chodit nabídky k práci. To, a mnoho dalšího napsal Tab ve své biografii, kterou vydal v roce 2005, kde se také zmiňuje o své bisexualitě. Hunter byl podle ní před několika krátkými románky se ženami od roku 1960 partnerem herce Anthonyho Perkinse, poté žil s kulturistou Ronnie Robertsonem a současným partnerem je Allan Glaser.

V podstatě mu pomohli lidé, kteří ho měli rádi a uznávali ho nejen jako umělce, ale především jako výborného člověka. Začínal v TV, v samostatném projektu, ke kterému si psal scénáře s názvem: Tab Hunter Show – v roce 1960, který se natáčel celý rok. V jeho daší práci byla televize důležitým faktorem, protože pro ni vytvořil mnohotvárné a zajímavé role ať už v TV filmech, seriálech či sitcomech. V roce 1961 opět natáčí komediální a hudební film jako - The Pleasure of His Company - spolu s Fredem Astairem a Debbie Reynolds, je zván také do Evropy, a natáčí jako spousty jeho kolegů v Itálii s herečkou Rossanou Podesta v dobrodružném - La freccia d´ Oro 1962.

V Evropě pak hrál v Anglii a Itálii a nátáčel v již zmiňované televizi především válečné a westernové seriály. Hrál i v divadlech, a v průběhu let 1980 -1990 se projevil jeho úžasný dramatický talent. Hostoval nejen v USA, ale i Anglii.

Jeho posledním snímkem se stal: Dark Horse v roce 1992, pod režijním vedením také herce, Angličana Davida Hemmingse.

Hunter byl nominován na Goldene Globe a získal Golden Laurel. Je i přes svůj pokročilý věk čilý, a od roku 1993 pracuje už jen jako producent.


Marta Holubová-Clara.BoW

Autor: clara.bow

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - Příběhy slavných - Vladimír Dl...

12:55 - 13:50

27 minut již uběhlo
28 minut zbývá do konce

ČT2 - Peklo na zemi

12:55 - 13:45

27 minut již uběhlo
23 minut zbývá do konce

NOVA - Ordinace v růžové zahradě (200...

12:20 - 13:35

62 minut již uběhlo
13 minut zbývá do konce

Prima - Closer: Nové případy (2012) [T...

12:35 - 13:30

47 minut již uběhlo
8 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Tab Hunter

Hunter Tab

Naposled navštívené:
Tab Hunter

Hunter Tab