Cerven

Jacqueline Logan

Povolání:
Rodné jméno:
Jacqueline Medura Logan
Národnost:
Narození:
30.11. 1901, Corsicana, Texas, USA
Úmrtí:
4.4. 1983, Melbourne, Florida, USA
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Její celé jméno znělo Jacqueline Medura Logan a patřila po jedno desetiletí mezí oblíbené herečky amerického němého filmu, v němž se zapsala jak Jacqueline Logan.

Jacqueline se narodila 30. listopadu roku 1901 ve městě Corsicana v Texasu jako dcera architekta a operní pěvkyně. O některých místech Jacquelinina života nemáme bližší informace, lze se tedy jen domnívat, že mladou dívku to odmalička táhlo k hereckému umění. Někdy na sklonku teenagerských let se vypravila do Chicaga, aby se zde zapsala ke studiu na vysoké škole. Rodičům oznámila své studijní záměry a uvedla, že rozhodně navštíví svého strýce, který v Chicagu žil. Jenže záměry mladé dívky byly zcela odlišné – namísto studia požádala o místo tanečnice v jednom z chicagských divadel a opravdu začala tančit v jednom představení. Musela však lhát o svém věku – v té době ještě nebyla plnoletá. Ale nic netrvá věčně a nepravda vyšla najevo. Jacquelinin strýc, jenž měl v Chicagu významné postavení, se velmi rozzlobil na nezdárnou neteř, která mu mohla zničit kariéru a dobré jméno. Divadlo samozřejmě Jacqueline po odhalení podvodu propustilo a dívka se ocitla bez prostředků.

Mladá Jacqueline byla však příliš hrdá, než aby šla prosit o pomoc rodiče, pro které jistě nebyla příjemná strýcova zpráva o skutečných plánech jejich dcery. Jackie však byla rozhodnutá dát celému světu najevo, že se uživí sama a že se bude věnovat milovanému herectví. Odešla z Chicaga rovnou do New Yorku, kde se jí podařilo získat místo statistky na slavné Broadwayi. Tančila malou roli v muzikálu „Floradora“, kde si jí povšiml manažer Flo Ziegfeld (1867 – 1932). Jackie se stala novou posilou jeho věhlasného tanečního souboru a odtud už byl jen krůček k filmovým kamerám. Však právě z Ziegfeld Follies vzešla nejedna filmová hvězda.

K rozšíření do povědomí vyhledavačů talentů dostala krásná tvář Jacqueline Logan také díky skutečnosti, že v roce 1920 pózovala jako modelka fotografovi Alfredu Cheney Johnstonovi. Tato 1,64 m vysoká tmavovláska skutečně brzy učarovala filmovým producentům a její kariéra před kamerou mohla začít. Absolvovala nutné kamerové zkoušky a v roce 1921 natočila svůj první snímek s názvem A PERFECT CRIME („Dokonalý zločin“), v němž vytvořila postavu Mary Oliverové.

Dá se říci, že od té doby šla Jacqueline Logan z role do role. Zatímco jiné herečky němé éry byly vyloženě „komediální typy“, Jacqueline dostávala převážně role v dramatických snímcích. Příkladem může být postava Jerry Malonové ve snímku FLAMING BARRIES („Hořící bariéry“) z r. 1924 či Mops Collinsové v dobrodružném filmu A MAN MUST LIVE („Člověk musí žít“) – 1925. Z komediálních rolí lze uvést postavu jménem Jenny Lou ve filmu THE WISE WIFE („Moudrá manželka“) z roku 1927, zde se však již jednalo o roli vedlejší. Hlavní roli zde ztvárnila herečka Phyllis Haver (1899 – 1960).

Významnou, byť také vedlejší, roli ztvárnila Jacqueline Logan ve velkolepém dramatu natočeného dle biblických příběhů ze života Ježíše Krista. Film vznikl r. 1927 v režii C. B. DeMilla. Jacqueline byla obsazena do role kajícnice Máří Magdalény. Poslední rolí, jíž zakončila své filmové desetiletí, byla pro J. Logan postava Fay Melvillové ve filmu SHADOWS („Stíny“) v roce 1931. Tímto zvukovým filmem její kariéra před kamerou fakticky skončila. Jackie postihl osud mnoha dalších hereček, jejichž tvář si němý film a „němý“ divák žádal, ale bohužel nebyl kladně přijat jejich hlas.

Jaké byly další osudy Jacqueline Logan po odchodu ze světla reflektorů? Byť se jedná o nejdelší etapu jejího života, je částečně zamlžena tajemstvím. V první polovině 30. let se ještě objevila několikrát na Broadwayi, kde před více než deseti lety začínala svou hereckou kariéru. Definitivně se stáhla z uměleckého světa r. 1934 poté, co uzavřela sňatek. Jejím manželem byl průmyslník Larry Winston a dle některých pramenů se manželství rozpadlo roku 1947. O tom, zda Jacqueline měla děti, dostupné materiály mlčí, je tedy velmi pravděpodobné, že se bývalá filmová star nikdy matkou nestala.

Zbytek svého života trávila Jacqueline Logan převážně v New Yorku, spíše v osamění, jen ve společnosti své milované dogy. Občas o sobě dala vědět veřejnosti, např. v případě, kdy podpořila pravicově-konzervativní stranu John Birch Society, založenou roku 1958, jejíž program spočíval mj. v šíření tradičních křesťanských hodnot a v boji proti komunismu a socialismu. Jacqueline se stala její členkou navzdory skutečnosti, že strana byla považována za velmi kontroverzní a je možné, že svými politickými aktivitami přišla i o hodně svých přátel.

V roce 1974 o sobě dala Jacqueline naposledy vědět jako herečka. Po dlouhých 43 letech se objevila před filmovou kamerou jako paní Donovanová v komedii SECRETS OF A DOOR-TO-DOOR SALESMAN („Tajemství podomního prodejce“). Není znám důvod, proč po tolika desetiletích učinila výjimku a přijala roli ve filmu, který v první pol. 30. let hodlala navždy opustit. Možná v tom byla touha vrátit se alespoň na okamžik do doby zašlé slávy, kdo ví...

Každopádně však díky za tento film, který nám zaznamenává herectví starší dámy, jež ani tehdy v sobě nezapřela bývalou hollywoodskou star. Jacqueline Logan odešla v tichosti do hereckého nebe 4. dubna roku 1983 v Melbourne, v americkém státě Florida. Pochována je však na hřbitově Greenwood ve státě Illinois.

Autor: Hortensie

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - Z metropole, Týden v regionech

01:35 - 02:05

11 minut již uběhlo
19 minut zbývá do konce

ČT2 - Před půlnocí (2012) [TV pořad]

01:40 - 02:10

6 minut již uběhlo
24 minut zbývá do konce

NOVA - Kriminálka Las Vegas (2000) [T...

01:30 - 02:30

16 minut již uběhlo
44 minut zbývá do konce

Prima - Policie v akci (2017) [TV pořa...

00:55 - 01:55

51 minut již uběhlo
9 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Jacqueline Logan

Logan Jacqueline

Bulva Meloun (Walter Melon)

Bulva Meloun
Walter Melon

Dieter Scharfenberg

Scharfenberg Dieter

Albert Lieven

Lieven Albert

Lucerna

Lucerna

Fanny Carlsen

Carlsen Fanny

Jürgen Lenz

Lenz Jürgen

Naposled navštívené:
Jacqueline Logan

Logan Jacqueline

Bulva Meloun (Walter Melon)

Bulva Meloun
Walter Melon

Dieter Scharfenberg

Scharfenberg Dieter

Albert Lieven

Lieven Albert

Lucerna

Lucerna

Fanny Carlsen

Carlsen Fanny

Jürgen Lenz

Lenz Jürgen