Cerven

Josef Sommer

Povolání:
Rodné jméno:
Maximilian Josef Sommer
Známý jako:
Josef Somer / M. Josef Sommer
Národnost:
Věk:
90
Narození:
26.6. 1934, Greifswald, Německo
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Josef Sommer se narodil 26.6.1934 v Greifswaldu (Německo).
Je synem profesora historie Clemense Sommera a jeho ženy Elisabeth. Rodiče zůstali v USA, kde otec přednášel na University of North Carolina. Po maturitě absolvoval nejprve College of Engineering a pak vystudoval herectví na prestižní School of Drama Carnegie Mellon University, kde získal titul bakaláře krásných umění (BFA).
S profesionálním herectvím začínal na divadle a před kamerami debutoval až v roce 1971 jako William T. Rothko v dnes již kultovní krimi DIRTY HARRY (1971). Ve filmu vytvořil celou řadu výrazných rolí jako byl Ted Van Sant v STEPFORD WIVES (1975), Larry Butler ve slavném scifi velkofilmu CLOSE ENCOUNTERS OF THE THIRD KIND (1977), George Bynum v hororu STILL OF THE NIGHT (1982), Max Richter v dramatu SILKWOOD (1983), Gerald Ducksworth ve filmu MIGHTY DUCKS (1992), Phelps Bowen ze snímku CHAMBER (1996) nebo Curt Fleming v remaku krimi SHAFT (2000). Byl také vypravěčem ve slavném filmu SOPHIE´S CHOICE (1982)
V televizi se uplatnil především v seriálech. Zahrál si mimo jiné Woodrow Wilsona v YOUNG INDIANA JONES CHRONICLES a objevil se i v seriálech, LAW AND ORDER, LAW AND ORDER CRIMINAL INTENT nebo WEST WING.
Jeho manželkou je Nina Seely (*1944) a mají spolu dceru Marii.

Autor: klasifikátor

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Josef Sommer

Sommer Josef

Naposled navštívené:
Josef Sommer

Sommer Josef