Cerven

Nancy Carroll

Povolání:
Rodné jméno:
Ann Veronica LaHiff
Národnost:
Narození:
19.11. 1903, New York City, New York, USA
Úmrtí:
6.8. 1965, New York City, New York, USA
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Irka po rodičích, Američanka národností, herečka a zpěvačka Nancy Carroll, vlastním jménem Ann Veronica La Hiff, se narodila 19. 11. 1903 v New Yorku irským přistěhovalcům. Se svou starší sestrou Terry se jednou účastnila amaterské taneční a pěvecké soutěže, a to byl snad hlavní popud, poté, když získaly první místo, zajímat se hlouběji o zábavný průmysl. Nancy začínala nejprve jako sboristka na Broadwayi, a za čas už to byly menší a později větší role v muzikálech, protože vedle talentu byla Nancy velmi půvabná.

Ve zvukovém filmu se uplatnila velice dobře, a debutovala v roce 1927 ve filmu Dámy musí zdobit – Ladies must Dress. Získala si brzy skutečně velkou základnu fanoušků a dostávala denně obrovské množství pošty od svých obdivovatelů. Její tvář zazářila v roce 1928, kdy hrála v osmi filmech. Stala se herečkou společnosti Paramount.

V roce 1930 byla dokonce nominována na Oscara za hlavní roli Hallie Hobart ve snímku The Devil's Holiday. I když cenu nezískala upevnila tím svou hereckou pozici a uznání kritiky a lásku svých obdivovatelů. Jejími partnery ve filmech byla vesměs známá a zvučná jména jako - Buddy Rogers, Cary Grant, Randolph Scott, Frederic March, nebo Richard Dix.

Nancy Carroll byla třikrát vdaná. Poprvé za Jacka Kirklanda od 1.6.1925, měli spolu dceru Patricii, později také herečku, ale po pěti letech se manželství rozpadlo. Manželem č.2 se stal Francis Bolton Mallory – 1931 – 1935, kdy sama Nancy požádala o rozvod, a poslední manželství uzavřela v roce 1953, a manželem se stal Ch. Jappe Groen, a toto vydrželo do její náhlé smrti.

Jejím velkým obdivovatelem a fanouškem byl král George VI, vévoda z Yorku.

O Nancy bylo známo, že si role poměrně pečlivě vybírala a často odmítala ty, které se jí zdály být plytké a povrchní. Vysloužila si pověst herečky, potížistky. Carroll byla dostatečně talentovaná a universální, takže se cítila dobře nejen v hudebních filmech, komediálních příbězích, nebo i melodramatu. Ve třicátých letech byla hvězdou se vším všudy, ale i přesto jí Paramount „uvolnil“, což jí však nevadilo, protože získala lukrativnější nabídku od Columbia Pictures na zatím čtyři filmy – After the Dance, Atlantic Adventures, That Certain Age a There Goes My Heart, který byl jejím posledním filmem v roce 1938.

Carroll od filmu odešla, aby se věnovala dospívající dceři, a před kameru se vrátila až prostřednictvím TV filmů a seriálu, jako byla např. serie z roku 1950 – Aldrich Famillie, nebo zazářila v roli matky v TV filmu – The Egg and I – podle známého a populárního románu u nás vydaného jako – Vejce a já od spisovatelky Bette MacDonalld, a stěžejní roli dcery hrála její skutečná dcera Patricia Kirkland.

V roce 1963 pracovala na TV seriálu Going My Way, a hrála v divadle a na Broadwayi. Po celou dobu byla velmi vitální a na svůj věk nevypadala.
Zemřela náhle na infarkt ve svém hotelovém pokoji 6. 8. 1965 ve věku 61 let. Měla hrát v divadelním představení - Never Too Late v Playhouse na Long Islandu. Na svém kontě měla 46 filmových titulů.

Marta Holubová-clara.bow

Autor: clara.bow

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Nancy Carroll

Carroll Nancy

Albert Lieven

Lieven Albert

Jean Worms

Worms Jean

Toni Gómez

Gómez Toni

Jorge Bosch

Bosch Jorge

Lotti Mehnert

Mehnert Lotti

Christophe Minie

Minie Christophe

Stuart Burkin

Burkin Stuart

Alex Cheeks

Cheeks Alex

John Banner

Banner John

Marc Roland

Roland Marc

Naposled navštívené:
Nancy Carroll

Carroll Nancy

Albert Lieven

Lieven Albert

Jean Worms

Worms Jean

Toni Gómez

Gómez Toni

Jorge Bosch

Bosch Jorge

Lotti Mehnert

Mehnert Lotti

Christophe Minie

Minie Christophe

Stuart Burkin

Burkin Stuart

Alex Cheeks

Cheeks Alex

John Banner

Banner John

Marc Roland

Roland Marc