Cerven

Howard Keel

Povolání:
Rodné jméno:
Harold Clifford Leek
Národnost:
Narození:
13.4. 1919, Gillespie, Illinois, USA
Úmrtí:
7.11. 2004, Palm Desert, Kalifornie, USA
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Harold Clifford Keel, známý jako Howard Keel, se narodil 13. dubna 1919, byl americký herec a zpěvák. Narodil se jako Harold Clifford Keel v Gillespie, Illinois, Homeru Keelovi a jeho manželce, Grace Osterkamp Keelové.

Malý Harold vyrůstal ve velké chudobě. Jeho učitelka, slečna Rosa Burkeová, si jednoho dne všimla,že celý den ve škole nic nejedl ani neobědval, tak si od toho dne balila každý den dva obědy, jeden pro sebe a jeden pro Harolda. Když se později Harold stal slavným, kdykoliv vystupoval poblíž Gillespie, jeho bývalá učitelka dostala vždy,,volňásky". Po otcově smrti v roce 1930 se Harold a jeho matka odstěhovali do Kalifornie, kde vystudoval Fallbrook High School ve věku 17ti let. Dělal různé pomocné práce, dokud se neusadil v Douglas letecké společnosti.

Když mu bylo 20 let, zaslechl Harold zpěv své bytné a nadchlo ho to. Jeden z jeho hudebních hrdinů byl velký barytonista Lawrence Tibbett. V roce 1943 se Keel setkal se svou první manželkou, herečkou Rosemary Cooper. Během turné v Londýně se jeho manželství s Rosemary rozpadlo a skončilo rozvodem.

Harold se zamiloval do mladé členky tanenčího sboru, Helen Andersonové. Vzali se v lednu 1949, a o rok později slavil narození své první dcery. Zatímco bydlí v Londýně, teď už nazývaný Howard Keel, debutoval v britském Lion studiu v Elstree, ve snímku SMALL VOICE, THE (1948), vydaném v USA jako Hideout. Zahrál si zde uprchlého trestance.

Roku 1951 si zahrál jednu z hlavních rolí v muzikálovém snímku SHOW BOAT ,který byl nominován na OSKARA a to hned ve dvou kategoriích (kamera, hudba) a o dva roky později příšel další úspěšný muzikál LÍBEJ MĚ, KATKO(1953), který byl opět nominován na Oskara a opět v kategorii hudba.

Poté natočil několik spíše podprůměrných či průměrných snímků a jeho kariéra začala velmi klesat. V roce 1967 však změnil žánr a zahrál si po boku Kirka Douglase a legendárního Johna Waynea ve westernu VŮZ PLNÝ ZLATA, ale ani tento relativně úspěšný snímek mu kariéru neoživil.

Vzhledem k poklesu jeho kariéry, začal hodně pít a jeho manželství s Helenou se rozpadlo. Rozvedli se v roce 1970, ale ještě v tomtéž roce šel Howard na rande naslepo s leteckou letuška Judy Magamoll, která byla o 25 let mladší. O několik let později, Howard nazývá vztah láskou na první pohled, ale věkový rozdíl ho velmi trápil a to takřka celou tu dobu. Nicméně se nakonec vzali. V roce 1974 se Howard stal opět otcem,kdy se mu narodila dcera Leslie Grace.

V roce 1981 se naplno a trvale připojil k natáčení legendárního televizního seriálu DALLAS jako důstojný naftový magnát Clayton Farlow. Postava Claytona byla mezi diváky tak oblíbená, že setrval v seriálu až do jeho konce v roce 1991. DALLAS velmi oživil jeho kariéru a tak obnovil i svou nahrávací kariéru.V té době mu bylo 64 let a sice už nějak zvlášť v hudební kariéře neprorazil, ale některé jeho hity se staly ve světě velice populárními.

V lednu 1986 podstoupil dvojitý srdeční bypass.

V roce 1994 se Howard a Judy přestěhovali do Palm Desert v Kalifornii. Howard byl velmi aktivní v událostech kolem charity a vydával hodně úsilí na shánění peněz pro Národní společnost pro prevenci týrání dětí (NSPCC). Howard se touto činností zabýval spoustu let a to až do roku své smrti.

Howard Keel měl čtyři děti a deset vnoučat. Zemřel ve svém domě v Palm Desert 7. listopadu 2004, šest týdnů poté, co mu lékaři sdělili, že trpí rakovinou tlustého střeva. Byl zpopelněn a jeho popel rozptýlili na třech jeho nejoblíbenějších místech: Mere Golf Club v Liverpoolu, na letišti Johna Lennona v Anglii a v italském Toskánsku.

Autor: Karius

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - Magnum (1980) [TV seriál]

16:10 - 17:00

28 minut již uběhlo
22 minut zbývá do konce

ČT2 - Římané za humny!

16:05 - 17:00

33 minut již uběhlo
22 minut zbývá do konce

NOVA - Výměna manželek (2004) [TV poř...

15:30 - 16:57

68 minut již uběhlo
19 minut zbývá do konce

Prima - Ano, šéfe! (2009) [TV pořad]

15:30 - 16:45

68 minut již uběhlo
7 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Howard Keel

Keel Howard

Naposled navštívené:
Howard Keel

Keel Howard