Zari

Erik Pardus

Povolání:
Národnost:
Narození:
2.2. 1957, Uherské Hradiště, Československo
Úmrtí:
10.5. 2011, Brno, Česká republika
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Erik Pardus, se narodil v Uherském Hradišti v roce 1957, a postupem času se stal populárním českým hercem, který vstoupil do širšího povědomí diváků dvěmi rolemi, rolí strážmistra Zahálky, ze seriálu Četnické humoresky a chlapecké role Pindi, z filmu Romance za korunu. Role Pindi, ta byla úplně na začátku jeho herecké kariéry. Zde hraje studenta, který se připlete mezi populární zpěváky a je hvězdou večera, bez kterého by vše nedopadlo dobře. Zde hraje po boku Miroslavy Šafránkové a spousta populárních zpěváků ze 70. let. Nakonec i Karel Gott pro něj zpívá hit Mít talent, co měl Paganini. Po této roli se vytratil z kin i televizorů, přitom ale od roku 1982 učinkoval v angažmá Městského divadla v Brně, kterému byl věrný celý život.
Zde v Brně, se stal velice populárním hercem, když učinkoval v desítkách rolí v divadle. Za roli cara Pavla I., byl odměněn Cenou Thálie, mohli jsme jej též vidět v divadelním představení komédie Brouk v hlavě, který byl televizí Čt 1, zaznamenán, a nedávno i uveden na obrazovce. Zde hrál jednu z hlavních rolí po boku Jiřího Dvořáka a Heleny Herfortové. Jeho životní rolí se stal ale strážmistr Zahálka, z televizního seriálu Četnické humoresky, který na diváky svým vstupem do děje, zapůsobil, jako /“bomba /“. Kdo má tento seriál rád, přizná, že jeho vstup do seriálu, bylo příjemné oživení na scéně. V díle Hypnotizér, kde se nepřímo podílel na smrti dívky, byl za trest převelen a z děje seriálu odchází aby mohl po kratší odmlce opět zazářit. Byl věrný i svým učinkováním v Tv pohádkách a prošel řádkou seriálů : Dobrodružství kriminalistiky, Detektiv Martin Tomsa, Konec velkých prázdnin, Černí baroni, Ošklivka Katka. Mezi jeho přátele se počítali Petr Gazdík, Igor Ondříček, Zdeněk Junák nebo Alena Antalová.
Jeho životní oporou byla herečka Eva Gorčicová, se kterou má syna Honzu a podílel se, coby správný táta, na výchově nevlastního syna Jakuba. Proč o Erikovi hovořím v čase minulém? Zde musím říci, že svojí poslední rolí herce byla /“jeho vlastní smrt /“, která nás nevědomé televizní diváky překvapila, neměli jsme zdání, že bojuje statečně s rakovinou plic, a tu byla smrtka vítězná. Herec Erik Pardus, s krásným klukovským, šibalským úsměvem, odešel do hereckého nebe ve věku 54. let. Jeho poslední role bylo divadelní učinkování ve hře Jméno růže a v Tv studiu natočil Okno do hřbitova. V prosinci loňského roku, se stal dědečkem vnučky Anetky a je škoda, že z této role, mu nebylo více vyměřeno, těšit se z ní.
Navždy osiřelo jeho místo, ve vinném sklípku, kde si občas poseděl, z nejlepším kamarádem a kolegou, Zdeňkem Junákem, při sklínce dobrého vínka.

Autor: jarda53

Životopis (biografie) / Informace:
Erik Pardus (* 2. 2. 1957) - český herec, narozený v Uherském Hradišti. Za celou svou dosavadní hereckou kariéru byl věrný jediné scéně – Městskému divadlu v Brně. Držitel ceny Thálie za rok 2007. Z televize je snad nejvíce proslaven jako strážmistr Zahálka ze seriálu Četnické humoresky.

Nedá se říci, že by herecký um zdědil po někom v rodině. Snad pochytil něco od strýce, bratra maminky, který občas ochotničil. Pokud jde o vztah ke kultuře, tak maminka byla barovou zpěvačkou a otec občas hrával na harmoniku. Čím v budoucnosti Erik bude patrně rozhodla maminka. Přála si mít z Erika umělce. Otec hrál spíše na sportovní stránku. Erik jako dítě hodně hrával kopanou. V dětství též hodně četl. Považoval se za knihomola. Erik není jedináček. Má ještě sestru. Ta se v roce 1974 provdala do Austrálie.

Erik Pardus studoval na JAMU a absolvoval v roce 1982. Od ukončení školy působí v již zmíněném Městském divadle Brno. Ve filmu jsme jej zatím moc neviděli.

Z osobního života:
Jeho manželkou je herečka Eva Gorčicová. Erik Pardus je silným kuřákem.

Z divadelních rolí:
V jámě lvové (role židovského herce Kirsche) - za tuto roli obdržel Cenu českého divadla
Smrt Pavla I. - cena Alfréda Radoka

Autor: hvezdyn

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Erik Pardus

Pardus Erik

Naposled navštívené:
Erik Pardus

Pardus Erik