Cerven

Kathleen Kennedy

Povolání:
Národnost:
Věk:
71
Narození:
5.6. 1953, Berkeley, Kalifornie, USA
Životopis (biografie) / Informace:
Kathleen Kennedy (5. 6. 1953, Berkeley, Kalifornie) je filmová producentka. R. 1981 se svým manželem Frankem Marshallem a Stevenem Spielbergem založila Amblin Entertainment. Produkovala mj. sérii JURASSIC PARK; po Spielbergovi je druhým nejúspěšnějším producentem všech dob – s domácími kasovními výsledky přes 5 mld. USD.

Dcera bývalé divadelní herečky Dione Marie „Dede“ (za svobodna Dousseau) a soudce a právníka Donalda R. Kennedyho ukončila r. 1971 Shasta High School v Reddingu, Kalifornie, poté San Diego State University, načež dostala práci v místní TV, kde to dotáhla od obsluhy kamery ke koordinaci produkce. Poté produkovala místní talk show YOU´RE ON, načež se přestěhovala do Los Angeles a jako produkční asistent pracovala na filmu 1941 (1979, režie Steven Spielberg).

Ten ji najal jako sekretářku, jenže podle názoru obou byla hrozná písařka, ale měla dobré nápady. Koprodukovala jeho projekty; řady INDIANA JONES a JURASSIC PARK, a spolupracovala i s jinými režiséry: R. Zemeckis – řada BACK TO THE FUTURE; M. Scorsese; B. Levinson; C. Eastwood.

Do r. 1992 byla prezidentkou Amblin Ent., poté s manželem založila vlastní The Kennedy/Marshall Company, v Santa Monice sídlící společnost, spolupracující se Sony Pictures. Je guvernérkou výboru Academy of Motion Picture Arts and Sciences.

R. 1995 byla za vytrvalost, kvalitní práci a pomoc zvýraznění role žen v zábavním průmyslu oceněna Women in Film Crystal Award.

S manželem produkovala americké verze 2 animáků japonského studia Ghibli PONYO ON THE CLIFF BY THE SEA (2009, r. Hayo Miyazaki) a THE SECRET WORLD OF ARRIETTY (2012, r. Hiromasa Yonebayashi).

Autor: SvoKar

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Kathleen Kennedy

Kennedy Kathleen

John Getz

Getz John

Stuart Davies

Davies Stuart

Naposled navštívené:
Kathleen Kennedy

Kennedy Kathleen

John Getz

Getz John

Stuart Davies

Davies Stuart