Cerven

Simona Rybáková

Národnost:
Věk:
61
Narození:
8.5. 1963, Praha, Československo
Životopis (biografie) / Informace:
Simona Rybáková, známá jako textilní a kostýmní výtvarnice, se narodila v Praze 8. května roku 1963. Po základní škole byla přijata na Střední uměleckoprůmyslovou školu v Praze a studovala tvarování hraček a dekorativních předmětů. Po maturitě pokračovala Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze, v ateliéru textilního výtvarnictví a textilní alternativy a studia zakončila absolutoriem v roce 1991.

V roce 1990 pobývala ve Finsku, kde absolvovala půlroční stáž v oboru textilní design v Helsinkách na University of Industrial Arts. Úspěšně se věnovala textilnímu designu, mimo jiné i hedvábným unikátům. Později ji zaujal kostýmní design a zčásti i návrhy šperků.V roce 1995 získala 1. cenu v soutěži Swarowski Award, a to čtyřměsíční pobyt na Rhode Island School of design v Providence, USA.

V letech 1996 až 2009 zastupovala Českou republiku ve scénografické komisi mezinárodní organizace divadelníků /OISTAT/. Od roku 2007 je členkou Evropské filmové akademie. Významnou pozici zastávala na Pražském Quadriennale 2011, ke byla kurátorkou mezinárodní výstavy Extrémní kostým. V letech 1996 až 2002 byla stálou kostýmní výtvarnicí Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech.

Mimo kostýmních návrhů a individuální oděvní tvorba, má bohaté zkušenosti s autorskými textilními tisky. Svými divadelními kostýmy se podílela na výrazném úspěchu baletní jednotky Křeč, kterou pomáhala v roce 1981 spolu- zakládat. S tímto souborem a s jeho zakladateli Michalem a Šimonem Cabany je dlouhodobě spjato mnoho jejích divadelních realizací, stejně jako se Státní operou Praha, Národním divadlem nebo Operou Mozart.

Jako kostýmní výtvarnice spolupracovala s tandemem Daniel Dvořák – Jiří Nekvasil. V divadle a filmu se její kostýmní návrhy uplatnily ve filmech režisérů , např.: Věry Chytilové, Juraje Herze, Tomáše Vorla, Jana Svěráka, Karla Smyczka, Ladislava Smočka, Davida, Romana Hovenbitzera aj. Od roku 1983 vystavovala na mnoha samostatných i kolektivních výstavách doma i v zahraničí, např. Japonsko; USA; Francie;Korea, Finsko aj.

Během svých pobytů v zahraničí přednášela např.: na University of Nebraska v Lincolnu, University of Kansas v Kansas City, USITT v Pittsburgu a Long Beach aj. Je držitelkou významné ceny Zlatá Triga, za kolektivní českou národní expozici/první cena mezinárodní divadelní přehlídce Pražské Quadriennale 99, Zlaté medaile za design textilu na mezinárodním veletrhu Brno 1995, Zvláštního uznání za výtvarnou stránku tanečního videa KusPoKusu na Festivalu tance ve Frankfurtu nad Mohanem a nominaci na Českého lva 2007.

Na filmovém pásu jsou zachyceny její filmové kostýmy ve filmech např. Šašek a královna; Pražská pětka; Pražákům, těm je hej; Nahota na prodej aj. Spolupracuje s Českou televizí. Patří mezi naše nejúspěšnější kostýmní výtvarnice.

Erkul

Autor: Erkul

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - Události (1993) [TV pořad]

19:00 - 19:56

53 minut již uběhlo
3 minut zbývá do konce

ČT2 - --

19:50 - 20:00

3 minut již uběhlo
7 minut zbývá do konce

NOVA - Televizní noviny (1994) [TV po...

19:30 - 20:20

23 minut již uběhlo
27 minut zbývá do konce

Prima - Krimi zprávy (2011) [TV pořad]

19:40 - 19:55

13 minut již uběhlo
2 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Simona Rybáková

Rybáková Simona

Naposled navštívené:
Simona Rybáková

Rybáková Simona