Rijen

Josi Holsten

Povolání:
Rodné jméno:
Josefine Pyro
Známá jako:
Josy Holsten
Národnost:
Narození:
14.10. 1897, Düsseldorf, Německo
Úmrtí:
26.11. 1963, Zürich (=Curych), Švýcarsko
Životopis (biografie) / Informace:
Někdo by mohl namítnout, zda má smysl psáti o hercích, o nichž nevíme takřka nic, vyjma jejich filmografie. Troufám si tvrdit, že i tato činnost smysl má. Do historie filmové totiž patří jména nikoliv jen ta známá, ale i neznámá, často spojená s rolemi epizodními. Patří sem i herečka jménem Josi Holsten, s největší pravděpodobností německé národnosti. Byla však vůbec Němka? Kdoví, klidně mohla být i rakouského původu a navíc, jméno Holsten nemuselo být její jméno původní. Pracovala v Německu a zde se zapsala do historie tamější kinematografie pouhými čtyřmi rolemi.

O Josi nevíme opravdu nic, co se jejího soukromí a osobních údajů týče. Neznáme datum narození ani případné datum skonu, nejsou informace o rodinném životě, případném manželství apod. Jediné, co můžeme o Josi s určitostí uvést, jsou její čtyři filmy, v nichž se v malých úlohách objevila.

Poprvé stanula Josi před kamerou roku 1937 ve snímku DER MUSTERGATTE (pod českým názvem uváděno jako VZORNÝ MANŽEL), kde ztvárnila postavu exotické dámy. Hlavní roli v tomto snímku hrál známý německý herec Heinz Rühmann (1902 – 1994). Podruhé hrála Josi ve filmu GEWITTERFLUG ZU CLAUDIA, rovněž z roku 1937, kde vytvořila opět malou úložku dámy ve společnosti.

Následovala odmlka na plných 18 let, aby v roce 1955 Josi opět předstoupila před kameru, tentokrát v dramatu POLIZICHT WÄCKERLI, kde titulní roli vytvořil Schaggi Streuli (1899 – 1980). Role Josi zůstala bezejmenná stejně jako její poslední postava ve snímku z roku 1959 s názvem FRAU IM BESTEN MANNESALTER. Více už nemůžeme o Josi Holsten říci vůbec nic…jak do filmového světa vplula, tak z něj zase vyplula, aniž by jakýkoliv tištěný filmový materiál o ní zaznamenal jakoukoliv informaci. Kdoví…třeba i filmové dějiny v případě mnohých zapomenutých jmen vydají jednou svá tajemství…

Doplnění z r. 2015: Uplynula nějaká doba a i k této herečce se podařila zjistit nejen životopisná data (1897-1963), ale i to, že se realizovala především jako divadelní herečka od r. 1927 v Mnichově a později v Augsburgu. V roce 1944 se vrátila do Švýcarska, aby vystupovala na tamních nejvýznamnějších pódiích (Curych, Luzern, Basilej či St. Gallen). Vypadá to tedy, že šlo o poměrně významnou divadelní herečku...

Autor: Hortensie

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - Duhová hora (1994) [TV inscena...

13:55 - 15:00

12 minut již uběhlo
53 minut zbývá do konce

ČT2 - Americké dynastie

13:30 - 14:25

37 minut již uběhlo
18 minut zbývá do konce

NOVA - Lhář, lhář (1997)

13:55 - 15:45

12 minut již uběhlo
98 minut zbývá do konce

Prima - Česko Slovensko má talent (201...

12:15 - 14:10

112 minut již uběhlo
3 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Josi Holsten

Holsten Josi

Vitalij Usanov

Usanov Vitalij

Hausarest

Hausarest
Hausarest

Gilberto Gil

Gil Gilberto

Naposled navštívené:
Josi Holsten

Holsten Josi

Vitalij Usanov

Usanov Vitalij

Hausarest

Hausarest
Hausarest

Gilberto Gil

Gil Gilberto