Cerven

Josef Velda

Povolání:
Národnost:
Narození:
10.9. 1930, Debř (Mladá Boleslav), Československo
Úmrtí:
21.11. 1994, Praha, Česká republika
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Herec Josef Velda byl sice dlouholetým členem Národního divadla, ale jeho přínos do dějin československé kinematografie je i přes poměrně vysoký počet natočených titulů relativně zanedbatelný. Velda pocházel ze středních Čech a narodil se ve vesnici Debř u Mladé Boleslavi. Po maturitě začal studovat herectví na DAMU, souběžně vystupoval na studentské divadelní scéně DISK, hostoval i v Národním divadle (Anna proletářka). Studim dokončil v roce 1953 a poté nastoupil do svého prvního angažmá v Divadle pracujících v Mostě. O dva roky později odtud odešel a více příležitostí si sliboval od členství v zájezdovém souboru Divadla na Vinohradech (1955-1957; respektive tehdy Ústředního divadla československé armády). Pak se ale vrátil zpět do Mostu a působil zde do roku 1961. Typem osobnosti, zvučným hlasem a hereckým projevem byl předurčen ke ztvárňování kladných hrdinů v dramatech i komediích.

V roce 1961 se Velda vrátil do Prahy a nastoupil do Národního divadla, stálým členem činohry se ale stal až v roce 1963. Na naší první scéně pak působil aktivně až do roku 1992, v zaměstnaneckém svazku s divadlem ale zůstal až do smrti. Oproti mosteckému angažmá se v Národním divadle musel Velda spokojit jen s malými hereckými úkoly, což mu ale na druhou stranu umožnilo vystupovat v několika představeních ročně – například v sezóně 1974/1975 nastudoval devět premiér. Diváci se s ním často mohli setkávat v shakespearovském repertoáru (Romeo a Julie, Večer tříkrálový, Sen noci svatojánské, Král Jindřich IV., Hamlet, Mnoho povyku pro nic, Othello, Macbeth, Zkrocení zlé ženy, Veselé paničky windsorské), uplatnil se ale i v domácí klasice a moderně (Loupežník, Naši furianti, Lucerna, Bílá nemoc), zřídka hrál i ve hrách světových moderních autorů (Kočka na rozpálené plechové střeše). V Národním divadle našel uplatnění i jako asistent režie a sám si pak vyzkoušel realizaci vlastních pásem inspirovaných dílem Karla Čapka (S Čapky po Evropě, 1982; S Karlem Čapkem o divadle, 1988).

S kamerou přišel Josef Velda poprvé do styku ve studiích Československé televize a krátce po svém příchodu do Prahy začal poměrně často účinkovat v inscenacích a seriálech, v bezejmenné epizodní úloze jej můžeme zaznamenat například ve slavném televizním filmu LÁSKA JAKO TRÁM (1967). Ke spolupráci s filmem byl přizván až koncem šedesátých let a poprvé hrál dozorce ve filmu SMĚŠNÝ PÁN (1969). Významově i početně však nadále jeho účast ve filmu zůstává zanedbatelná, spíše pracoval pro televizi, ještě více pak pro rozhlas, za zmínku ale stojí důležitá role vyděrače v kriminálce MUŽ NA DRÁTĚ (1985). Po několika dalších menších úlohách v seriálech se pak znovu objevil až v historickém dramatu V ERBU LVICE (1994).

Jestliže před kameru předstupoval Josef Velda jen příležitostně, mnohem širší pole působnosti mu nabídl rozhlas, kde účinkoval v desítkách inscenací a čtených úpravách významných literárních děl. Bohatě se uplatnil také v dabingu a jeho hlas jsme mohli slyšet v řadě zahraničních filmů, které k nám přišly v 70. a 80. let do kin (PITI PITI PA, KMOTR, SOUBOJ TITÁNŮ, BARVA PENĚZ atd.)

Josef Velda zemřel v Praze 21. listopadu 1994 ve věku 64 let. V rodinné tradici pokračují obě jeho děti, Martin Velda (*1958) a Apolena Veldová (*1964), oba slýcháme především v dabingu.

Autor: argenson

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Josef Velda

Velda Josef

Hvězdný lístek (Moj mladšij brat)

Hvězdný lístek
Moj mladšij brat

Ian Conningham

Conningham Ian

Stopař (The Tracker)

Stopař
The Tracker

Victoria Clark

Clark Victoria

Robert Powell

Powell Robert

Hellbenders

Hellbenders
Hellbenders

Aoyama Hiroshi

Aoyama Hiroshi

Phillip Kearns

Kearns Phillip

Tania Nehme

Nehme Tania

Naposled navštívené:
Josef Velda

Velda Josef

Hvězdný lístek (Moj mladšij brat)

Hvězdný lístek
Moj mladšij brat

Ian Conningham

Conningham Ian

Stopař (The Tracker)

Stopař
The Tracker

Victoria Clark

Clark Victoria

Robert Powell

Powell Robert

Hellbenders

Hellbenders
Hellbenders

Aoyama Hiroshi

Aoyama Hiroshi

Phillip Kearns

Kearns Phillip

Tania Nehme

Nehme Tania