Cerven

Miloš Makovec

Povolání:
Národnost:
Narození:
11.12. 1919, Turnov, Československo
Úmrtí:
10.2. 2000, Praha, Česká republika
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Miloš Makovec přišel k filmu po maturitě v roce 1940, kde začal nejdříve působit jako scénarista a režisér krátkých filmů, v roce 1948 se stal režisérem Filmového studia Barrandov. Již tehdy projevoval zálibu pro hrané filmy.

Věnoval se problematice české poválečné vesnice - Vesnice na rozcestí (1947), nebo drama namířené proti pití alkoholu - Žijí mezi námi (1947). V roce 1951 následovala nenáročná veselohra ze sportovního prostředí Veselý souboj. V roce 1952 natočil Miloš Makovec životopisný film o cestovateli po Africe dr. Emilu Holubovi s názvem Velké dobrodružství. Není bez zajímavosti, že se tento film natáčel doma v našich podmínkách.

K veselohernímu tématu se vrátil filmem Návštěva z oblak (1955), jež je příběhem o svazarmovských výsadkářích. Mimořádně úspěšný byl odskok k loutkovému filmu. Ztracená varta (1958) je vynikajícím protiválečným snímkem, který v roce 1958 vozil ocenění z Benátek a cenu z Bukurešti.

Makovcův další hraný film se dějem vrátil až do prusko-rakouské války. Film Ztracenci (1957) natočil podle povídky Aloise Jiráska a na příběhu tří zběhů ukazuje hrůzy válečného vraždění. Z Cannes a z Moskvy přivezl ceny a úspěšně se promítal po světě.

S Oldřichem Novým natočil komedii Dva z onoho světa (1962), příběh dvou bratrů, kdy jeden z nich se vrací po 30 letech domů z velkého světa. Zajímavý námět zpracoval a realizoval v koprodukci s DEFOU v roce 1962 pod názvem Praha, nultá hodina. Pojednává se o březnových dnech roku 1939, kdy němečtí emigranti po útěku z nacistického Německa požádali v Československu o politický azyl.

Miloš Makovec se věnoval také detektivnímu žánru, na svém režisérském kontě má tyto snímky s kriminální tématikou - Čtyři v kruhu (1967), Vražedné pochybnosti (1978), ve filmu předvedl velký herecký koncert, pan herec, Miroslav Macháček.

Pro českou televizi jako scénarista i jako režisér spolupracoval na seriálu Bližní na tapetě.

Autor: jarda53

Životopis (biografie) / Informace:
Doplnění: U „Císařova slavíka“ - Jiřího Trnky byl režisérem hrané části tohoto filmu. Jako scénárista se spolupodílel na filmu „Andělský kabát“ režiséra Eduarda Hofmana. Film „Kotě“ z roku 1960 lze považovat za pokus o experiment, protože šlo o hru živého kotěte s klubíčkem. V témže roce natočil animovaný snímek „Pět a jeden“. Značná část jeho filmové tvorby patřila do počátku šedesátých let do oblasti krátkometrážního filmu.

Autor: POlYEKRAN

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - Jako malé děti (1974) [TV insc...

07:25 - 08:15

29 minut již uběhlo
21 minut zbývá do konce

ČT2 - Peklo na zemi

07:25 - 08:20

29 minut již uběhlo
26 minut zbývá do konce

NOVA - Novoty (1997) [TV pořad]

07:45 - 09:00

9 minut již uběhlo
66 minut zbývá do konce

Prima - M.A.S.H. (1972) [TV seriál]

07:35 - 08:05

19 minut již uběhlo
11 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Miloš Makovec

Makovec Miloš

Alfredo Castro

Castro Alfredo

The Man in the High Castle

The Man in the High Castle
The Man in the High Castle

Adrian Holmes

Holmes Adrian

Ivo Palec

Palec Ivo

Ajako Fudžitani

Fudžitani Ajako

Tom McLoughlin

McLoughlin Tom

Naposled navštívené:
Miloš Makovec

Makovec Miloš

Alfredo Castro

Castro Alfredo

The Man in the High Castle

The Man in the High Castle
The Man in the High Castle

Adrian Holmes

Holmes Adrian

Ivo Palec

Palec Ivo

Ajako Fudžitani

Fudžitani Ajako

Tom McLoughlin

McLoughlin Tom