Cerven

Michaela Mišková

Povolání:
Známá jako:
Michaela Štolbová
Národnost:
Věk:
74
Narození:
12.10. 1949, Praha, Československo
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Michaela Mišková se narodila ve významné herecké rodině v roce 1949, otec režisér František Miška, matka herečka Ludmila Píchová.
Absolvovala DAMU v Praze. Od roku 1972 byla členkou Divadla Kladno, kde ztvárnila řadu hlavních rolí, např. Rosalinda (Jak se vám líbí), Olivie (Večer tříkrálový), Bella (Chuť na třešně), Ruměna (Hadrián z Římsů).
V roce 1980 odchází do Divadla Na Zábradlí v Praze, kde hrála např. v kultovních inscenacích Maraton , Astrolog, Bratři Karamazovi, Tři sestry a Vlkodlak.
Po odchodu většiny členů souboru DNZ (Bartoška, Heřmánek, Preissová, Zedníček, Dlouhý) v roce 1991 nastupuje díky svým jazykovým znalostem jako šéfka protokolu na Velvyslanectví USA, kde působí 8 let.
Do stálého angažmá se nevrací, ale hostuje např. v Redutě s L. Mrkvičkou v inscenacích Mezi dveřmi (A.de Musset) a Franca Rame, Otevřené manželství.
Od roku 2018 je na volné noze, hrála např. v seriálu Dáma a král, ráda spolupracuje s režisérem Olmem Omerzu (Poslední den patriarchátu -Věra), mohli jsme ji také vidět v několika reklamách (Alice Nellis).Často pracuje se zahraničními produkcemi (např. 2020 Hannah)

Autor: margonik

Životopis (biografie) / Informace:
Herečka Michaela Mišková má kořeny ve významné divadelnické rodině, jejími rodiči jsou režisér a herec František Miška (*1919) a herečka Ludmila Píchová (1923-2009). Michaela se narodila a vyrůstala v době, kdy oba rodiče byli značně vytíženi prací v divadle a také ve filmu. Tyto podněty ji celkem logicky navedly také k dráze herečky. Začínala jako elévka v Hudebním divadle v Karlíně, následně absolvovala studium herectví na pražské DAMU (1972). Již v této době se také objevila před kamerou, můžeme ji například zaznamenat v legendární komedii SLAMĚNÝ KLOBOUK (1971), především se ale s ostatními kolegy ze studií objevila v televizním zpracování slavného představení ŽEBRÁCKÁ OPERA (1971).

Po absolutoriu na DAMU Mišková ještě krátce působila v Karlíně, v roce 1973 pak přijala angažmá v Divadle Jaroslava Průchy v Kladně, v pozdějších letech působila v Divadle Na zábradlí. Ani na divadle, ani ve filmu nedosáhla Mišková vyšší popularity v podobě větších příležitostí. Z umělecky hodnotnějších titulů s její účastí můžeme připomenout drama z poválečné doby MILENCI V ROCE JEDNA (1973), při troše pozornosti ji můžeme vidět i v komedii TEN SVETR SI NESVLÍKEJ (1980). Jedinou výraznější hereckou příležitost ve své dosavadní dráze dostala Mišková jako partnerka Miloše Kopeckého ve filmu JAK NAPÁLIT ADVOKÁTA (1980).

V poslední době se Michaela Mišková uplatňovala jako divadelní režisérka po boku své matky Ludmily Píchové, před filmovou kameru se vrátila například s filmem MACH, ŠEBESTOVÁ A KOUZELNÉ SLUCHÁTKO (2001).

Autor: argenson

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - Pečení na neděli

13:50 - 14:25

26 minut již uběhlo
9 minut zbývá do konce

ČT2 - Třetí říše v barvě (1988) [TV ...

13:50 - 14:35

26 minut již uběhlo
19 minut zbývá do konce

NOVA - Kriminálka Miami (2002) [TV se...

13:35 - 14:30

41 minut již uběhlo
14 minut zbývá do konce

Prima - Komisař Rex (1994) [TV seriál]

13:40 - 14:40

36 minut již uběhlo
24 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Michaela Mišková

Mišková Michaela

Georgij Šengelaja

Šengelaja Georgij

Naposled navštívené:
Michaela Mišková

Mišková Michaela

Georgij Šengelaja

Šengelaja Georgij