Rijen

Lili Zielińska

Povolání:
Rodné jméno:
Stanisława Alicja Zielińska
Známá jako:
Lili Zielinska; Lili Lyana
Národnost:
Narození:
30.4. 1904, (pravděpodobné datum)
Úmrtí:
8. 1944
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Předválečná polská herečka Stanisława Alicja Zielińska se narodila někdy počátkem 20. století (některé zdroje uvádějí rok 1903, jiné zase 1904) a navzdory svým pravidelným, takřka "árijským" rysům a světlým vlasům, byla s určitostí židovského původu. V mládí brala soukromé hodiny herectví u Stanisławy Wysocké a potom vystupovala v jak dramatických, tak i muzikálních rolích na scénách různých divadel a hudebních kabaretů, kde často mluvila i zpívala v jiddiš.

Její nesporný talent a jímavá krása zaujala nejprve italské filmaře - a to natolik, že mladé herečce nabídli několik rolí ve své zemi, kde ovšem kvůli jazykové bariéře užívala umělecký pseudonym Lili Ljana. Po návratu do Polska začala natáčet i tady - zde už ovšem jako Lili Zielińska. Jako její debutní snímek se tu většinou uvádí film "Awantury miłosne panny D" z roku 1923. Hned o rok později si zahrála v dramatu z leteckého prostředí „Skrzydlaty zwycięzca”, kde byl jejím partnerem tehdy velice slavný Józef Węgrzyn. Následovaly další filmy, jako např. "Sztabskapitan Gubaniew" (1930), komedie Każdemu wolno kochać (1933), či historické drama Przeor Kordecki - obrońca Częstochowy (1934). Roku 1937 Lili, která se původně tolik obávala zvukového filmu, dokonce zpívala hlavní roli ve filmové adaptaci polské národní opery Halka (1937).

Rok 1939 sice zahájila velkolepým turné s divadelním představením svého manžela, režiséra Tadeusze Chrzanowského, „Burza nad Szanghajem”, v další práci jí však zabránil výbuch 2. světové války a následná okupace Polska. Lilin osud během války je značně nejasný, a datum jejího skonu je zahaleno stejným závojem nejistoty, jako čas jejího narození. Téměř určitě ji však nepřežila, neboť na výzvu, uveřejněnou hned po osvobození jejím mužem v několika polských novinách, se nikdo nepřihlásil. Většinou se u jejího jména uvádí, že zemřela během povstání ve varšavském ghettu, v němž byla kvůli svému původu internována, ovšem možné je i to, že její ostatky dodnes spočívají v masovém hrobě obětí některého z nacistických koncentráků.

Autor: green-tea

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - Vlak dětství a naděje (1985) [...

17:20 - 18:25

20 minut již uběhlo
45 minut zbývá do konce

ČT2 - Zázračná planeta: Dynastie

17:40 - 18:35

0 minut již uběhlo
55 minut zbývá do konce

NOVA - Mamma Mia! (2008)

17:15 - 19:30

25 minut již uběhlo
110 minut zbývá do konce

Prima - Drahé tety a já (1974)

17:05 - 18:52

35 minut již uběhlo
72 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Lili Zielińska

Zielińska Lili

Ashwini Kulkarni

Kulkarni Ashwini

Francesco Alcácer

Alcácer Francesco

Ferdi Stofmeel

Stofmeel Ferdi

Naposled navštívené:
Lili Zielińska

Zielińska Lili

Ashwini Kulkarni

Kulkarni Ashwini

Francesco Alcácer

Alcácer Francesco

Ferdi Stofmeel

Stofmeel Ferdi