Cerven

Oskar Sima

Povolání:
Národnost:
Narození:
31.7. 1896, Hohenau an der March, Rakousko-Uhersko (dnes Rakousko)
Úmrtí:
24.6. 1969, Langenzersdorf, Dolní Rakousy, Rakousko
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Jako syn pekaře navštěvoval Oskar Sima obchodní školu, poté se nechal zapsat na vídeňskou konzervatoř. Debutoval roku 1919 v pražském Německém divadle (dnešní Státní opera Praha). Vrátil se do Vídně, kde působil v Německém národním divadle a roku 1921 debutoval jako filmový herec v DIE EHE DER HEDDA OLSEN ODER DIE BRENNENDE AKROBATIN.

V roce 1927 se přestěhoval do Berlína a navázal spolupráci s Maxem Reinhardtem a Erwinem Piscatorem. Natočil zde svůj první německý film FAMILIENTAG IM HAUSE PRELLSTEIN, kde si zahrál truchlícího pozůstalého. Byl to začátek kariéry, čítající téměř 300 vedlejších rolí.

15. dubna 1938 vyšel Mein Film s titulkem “Chceme tvořit jeden národ!” Jedním z podepsaných byl Oskar Sima. Jeho autoři poděkovali „von ganzem Herzen“ (z celého srdce) Adolfu Hitlerovi za připojení Rakouska k Německé říši. Sima vykročil na cestu politiky, která mnohé lidi semlela, nebo vynesla nahoru. Začal obsazovat hlavní role ve filmech, které propagovaly nacistické myšlenky. Jedním takovým byl WETTERLEUCHTEN UM BARBARA z roku 1941, kde byli rakouští nacisté líčeni v době před anšlusem jako oběti.

Po ukončení války se k filmu vrátil a točil i pro televizi. Jeho poslední film SUSANNE - DIE WIRTIN VON DER LAHM pochází z roku 1967. V tv produkci DER BEFEHL vytvořil komickou postavu nacistického plukovníka. Sima je považován za krále vedlejších rolí a nevyhýbal se žádnému žánru. Hrál v komediích, revuích, detektivkách, ale většinu svého hereckého života prožil jako maloměšťák s cigaretou a dvojí morálkou. Krátce před svou smrtí obdržel Zlatý filmový pás za celoživotní přínos pro německý film. Byl ženatý s Linou Woiwode. Tato převážně divadelní herečka natočila asi 18 filmů. Sima zemřel na srdeční infarkt a je pohřbený v obci Langenzersdorf poblíž Vídně.

Autor: VlastaP

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - Maigret (1991) [TV seriál]

23:15 - 00:50

91 minut již uběhlo
4 minut zbývá do konce

ČT2 - Salvador: Válka gangů

00:40 - 01:40

6 minut již uběhlo
54 minut zbývá do konce

NOVA - Kriminálka Las Vegas (2000) [T...

00:30 - 01:30

16 minut již uběhlo
44 minut zbývá do konce

Prima - Ano, šéfe! (2009) [TV pořad]

23:50 - 00:55

56 minut již uběhlo
9 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Oskar Sima

Sima Oskar

Eddie Moran

Moran Eddie

Familie Schimek

Familie Schimek
Familie Schimek

Naposled navštívené:
Oskar Sima

Sima Oskar

Eddie Moran

Moran Eddie

Familie Schimek

Familie Schimek
Familie Schimek