Cerven

Ján Lacko

Povolání:
Národnost:
Narození:
24.12. 1925, Myjava, Československo
Úmrtí:
24.6. 1991, Bratislava, Československo
Životopis (biografie) / Informace:
Osud Jána Lacka začal opravdu dobře, když se narodil do rodiny významné slovenské prozaičky Anny Lackové-Zory /1899-1988/. Tato skutečnost zdá se sehrála rozhodující roli při volbě budoucí profese budoucího slovenského režiséra a scenáristy. Mezistupněm byl zájem o divadelní réžii na úrovni ochotnického souboru a jak je známo, zde nejen divadelní představení režíroval, ale též v těchto si i zahrál v menších rolích.

Získané zkušenosti plně využil nejprve jako scénarista a později i režisér bratislavského Študia dokumentarnych filmov, kam nastoupil v roce 1949. Po poměrně krátkém působení v tomto studiu se stal režisérem i scénaristou u Armádního filmového studia v Praze. Natočil řadu dodnes zajímavých dokumentárních snímků-Krompachy /1951/, Kysuce / 1952/, Opičí císař /1955/ a celovečerní dokument o pobytu čínského vojenského uměleckého souboru v Československu v roce 1954, který má dodnes vysokou uměleckou úroveň, jehož premiéra byla v roce 1955 pod názvem Pozdrav z veliké země. Dodnes si je nutno s podivem uvědomit, že šlo celovečerní dokument s velkým diváckým ohlasem.

Po ukončení spolupráce v pražském studiu se rozhodl uplatnit své schopnosti při výrobě celovečerních filmů, nejprve jako asistent réžie nebo pomocný režisér u Vlada Bahny. Zde se podílel na natáčení historického filmu POSLEDNÁ BOSORKA a filmu ZEMIANSKA ČESŤ.

Prvním samostatným filmem Jána Lacko, který režijně vedl, byla filmová komedie STATOČNÝ ZLODEJ /1958/, jde o adaptaci původní hry Ivana Stodoly-Jožko Púčik a jeho kariéra. Zajímavé je, že tuto hru Ján Lacko v době svého ochotničení režíroval a též v ní i hrál. Komediálním byl i následující film ŠŤASTIE PRIDE V NEDELU /1958/. Film byl opět divácky úspěšný. Po dvou komediálních filmech vznikl dojem, že Ján Lacko je výsostně toliko režisérem filmu veseloherních.

V roce 1959 však ukázal, že je mnohem univerzálnějším režisérem, když natočil film na vážnější téma. Filmové drama ze stavby železničního tunelu v Belanech bylo do kin uvedeno pod názvem SKALY A LUDIA v roce 1959. Za tento film obdržel Ján Lacko cenu na Filmovém festivalu v Plzni v roce 1960. Přes tento úspěch se opět vrátil k filmové veselohře a tak vznikl v součinnosti s nejlepšími slovenskými komediálními herci film SKALNÍ v OFSIDE /1960/. Film si dosud zachoval vyjímečnou kvalitu a je často uváděn zejména na Slovensku. Tento film znají i mnozí čeští televizní divaci.

Následoval další komediální film VÝLET PO DUNAJI /1962/ a ODHALENIE ALŽBETY BÁTHORYČKY /1965/. Nakonec přece jen převážily v režíjní i scénaristické tvorbě filmové či televizní snímky se závažnější tématikou, které mají i dosud své diváky. Mezi tyto se řadí film VŽDY MOŽNO ZAČAŤ/1961/ ze studentského prostředí, VYHÝBKA /1962/ ukazující důsledky politických přehhmatů z počátku padesátých let minulého století, KRÁLOVSKÁ POLOVAČKA /1969/, koprodukční film slovensko-francouzský, tedy jeho slovenskou část.

V roce 1972 natočil film z 2. sv.války ČLOVEK NA MOSTE, podle námětu i scenáře Ivana Bukovčana. Některé filmy Jána Lacko byly sice do jisté míry poplatné své době, aly vždy ukazovaly na vyjímečnou osobnost slovenského filmu a hodnotu jeho režijní činnosti. Získal také řadu ocenění na celostatních filmových festivalech.V roce 1973 to byla cena Festivalu českých a slovenských filmů v Plzni a v roce 1974 na FF mladých v Trutnově. Rovněž byl Ján Lacko úspěšným televizním režisérem, zejména jsou známy jeho televizní seriály MIESTO V DOME /1973,1975/, NAŠI SYNOVIA /1974/, ROZDELENI/ 1976/, DIEVČA Z JAZERA /1978/, TOTO LETO DOMA /1980/. Později se zaměřil na réžii dabingu slovenského dabingového studia.

Ján Lacko zemřel v roce 1991 ve věku nedožitých 66 let.

Autor: Erkul

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - Případy detektiva Murdocha (20...

23:45 - 00:30

11 minut již uběhlo
34 minut zbývá do konce

ČT2 - Kruk

23:50 - 00:45

6 minut již uběhlo
49 minut zbývá do konce

NOVA - Kriminálka Miami (2002) [TV se...

23:55 - 00:55

1 minut již uběhlo
59 minut zbývá do konce

Prima - Ano, šéfe! (2009) [TV pořad]

23:25 - 00:35

31 minut již uběhlo
39 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Ján Lacko

Lacko Ján

Eliza Bateman

Bateman Eliza

Omar Maskati

Maskati Omar

Neuvěřitelná (Unbelievable)

Neuvěřitelná
Unbelievable

Emil Karewicz

Karewicz Emil

The Danger Signal

The Danger Signal
The Danger Signal

Steve Cuden

Cuden Steve

Pozdrav veliké země

Pozdrav veliké země

Monica Keena

Keena Monica

Výhybka

Výhybka
Výhybka

Naposled navštívené:
Ján Lacko

Lacko Ján

Eliza Bateman

Bateman Eliza

Omar Maskati

Maskati Omar

Neuvěřitelná (Unbelievable)

Neuvěřitelná
Unbelievable

Emil Karewicz

Karewicz Emil

The Danger Signal

The Danger Signal
The Danger Signal

Steve Cuden

Cuden Steve

Pozdrav veliké země

Pozdrav veliké země

Monica Keena

Keena Monica

Výhybka

Výhybka
Výhybka