Cerven

Ljuba Tadić

Povolání:
Rodné jméno:
Ljubomir Tadić
Známý jako:
Ljubomir "Ljuba" Tadić
Národnost:
Narození:
31.5. 1929, Uroševac (alb. Ferizaj), Jugoslávie (dnes Kosovo)
Úmrtí:
28.10. 2005, Bělehrad, Srbsko
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Ljuba Tadič, celým jménem Ljubomir Ljuba Tadič, narozen 31. května 1929, Uroševac, Kosovo, zemřel 28. října 2005. Jeho otec byl učitelem historie v Kosovu na střední škole. Ljuba zájem o divadlo projevil již v patnácti letech, kdy vystupoval ve školních představeních. Studoval Akademii divadelního umění v Bělehradu, kterou ukončil absolutoriem v roce 1953 ve třídě Jože Laurenčiče.

Po ukončení studia hrál v divadle Ateliér 212, Činoherním divadle v Bělehradu, Národním divadle, Divadle dramatu v Bělehradu. Tadič patří mezi nejpopulárnější srbské herce. V roce 2000 byl zařazen do desítky nejlepších srbských herců dvacátého století. Vynikal především na divadelních prknech a za své role obdržel několik významných ocenění ( 6x Golden Arena, cenu Award 1969 za nejlepší divadelní roli - Platon, Zlatý vavřínový věnec za celoživotní dílo - 1989, v roce 1969 Cenu Pavle Vuisiče za celoživotní dílo a další).

Ve filmu debutoval v roce 1953 - Byla jsem silnější (r. G. Gavrin). Celkem vytvořil v celovečerních filmech více než 60 rolí. Popularitu získal zejména ve filmech Sutjeska (1973), Doktor Mladen (1975), Zvláštní léčba (1980). Často účinkoval i v televizi, kde rovněž hrál nejméně v padesáti filmech.

Herec byl ženatý s Višnjou Djordevičovu. Se svou další ženou Snežanou Nikšičovou založil v roce 1983 v Bělehradu divadelní studio. Divadlo dramatu v Bělehradu dnes nese jeho jméno. Tadič je pohřben v Aleji velikánů na Novém hřbitově v Bělehradu.

Autor: curil

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Ljuba Tadić

Tadić Ljuba

Lešetínský kovář

Lešetínský kovář
Lešetínský kovář

Jackie Ophir

Ophir Jackie

Le renard jaune

Le renard jaune
Le renard jaune

Naposled navštívené:
Ljuba Tadić

Tadić Ljuba

Lešetínský kovář

Lešetínský kovář
Lešetínský kovář

Jackie Ophir

Ophir Jackie

Le renard jaune

Le renard jaune
Le renard jaune