Cerven

Gig Young

Povolání:
Rodné jméno:
Byron Elsworth Barr
Národnost:
Narození:
4.11. 1913, St. Cloud, Minnesota, USA
Úmrtí:
19.10. 1978, New York, USA
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Hollywoodská hvězda Gig Young se narodil 4. listopadu roku 1913 v St. Cloud v Minnesotě jako Byron Elsworth Barr. Studoval ve Washingtonu a zde také započal svou hereckou dráhu při středoškolských představeních.

HERECKÉ ZAČÁTKY
Po ukončení studia před den pracoval v půjčovně aut a po večerech působil v amatérské divadelní společnosti. Podařilo se mu získat stipendium v Pasadenské divadelní škole. Díky dobrým studijním výsledkům s ním uzavřela v roce 1940 smlouvu společnost Warner Brothers. V roce 1942 ztvárnil ve filmu VESELÉ SESTRY postavu jménem Gig Young. Toto jméno si převzal jako umělecký pseudonym. Jednak znělo atraktivně a jednak v té době již v Hollywoodu jiný herec Byron Barr působil.

DALŠÍ FILMOVÁ ČINNOST
Slibně nastartovanou hereckou dráhu přerušila válka. Do roku 1947 sloužil nyní již Gig Young u Pobřežní stráže. Po svém návratu do Hollywoodu neměl příliš štěstí na role, byl obsazován jen do druhořadých snímků vedle slavnějších hvězd (např. Gena Kellyho či Johna Wayena). Jednalo-li se výjimečně o hlavní roli, byl naopak snímek spíše slabší kategorie. V roce 1951 byl nominován na Oscara za nejlepší epizodní roli. I když je to paradox, že se jeho nominace vztahovala na ztvárnění drobné role, pro do té doby nedoceněného herce se jednalo o velké povzbuzení do další práce. Později byl nominován na Oscara znovu za roli v komedii UČITELČIN MILÁČEK. V roce 1969 Oscara pak nakonec získal za roli ve filmu KONĚ SE TAKÉ STŘÍLEJÍ.

HRA SE SMRTÍ – VE FILMU I V ŽIVOTĚ
Po prodělání srdečního infarktu Gig Young velmi zestárl a vypadal daleko starší nežli na 56 let, filmových nabídek bylo tedy bohužel poskrovnu. V roce 1978 však získal hlavní roli ve filmu HRA SE SMRTÍ, který nestačil dokončil Bruce Lee. Natáčelo se v Hongkongu, kde se zamiloval do inspektorky skriptu Kim Schmidt. Ve zmíněném filmu hrála též malou roli.
Kim Schmidt pocházela z Německa, rodné jméno změlo Ruth Hanelore Schmidt. Po druhé světové válce emigrovala s matkou do Austrálie a později se podílela na výrobě filmů s tématikou kung-fu jako v případě Hráčů se smrtí.

Gig Young se do mladé skriptky zamiloval a 27. září roku 1978 se s ní v New Yorku oženil. Pro stárnoucího herce s mladou ženou to byl již čtvrtý svazek. O tři týdny později, 19. října 1978, zazněly obytným blokem Manhattanu dva výstřely. Správce domu přivolal policii, jež objevila v ložnici bytu dvě těla. Gig Young dosud svíral revolver ráže 9 mm. Měl prostřelená ústa. Jeho krásná mladá žena s prostřelenou hlavou ležela vedle něho.
SMRT ZAHALENÁ TAJEMSTVÍM
Policie smrt stárnoucího herce a jeho mladé choti uzavřela jako vraždu a sebevraždu. Gig Young nejdříve zastřelil Kim, poté sebe. Otazníky ale obestírají důvod tohoto počínání. Byl přece čerstvě a šťastně ženatý. Dopis na rozloučenou se nenašel. Nebyly známy ani žádné finanční či jiné potíže, pod jejichž tlakem by měl herec volit toto tragické řešení.

Náhle se zjevila záhadná žena jménem Hariet Wayne Douglas, bývalá baletka a herečka, jež tvrdila, že byla celá léta Gigovou milenkou. Byla silně proti manželství Giga s Kim a dle svých vlastních slov požadovala, aby Gig své mladé choti o vztahu s Hariet řekl. Ona sama tedy nakonec prý Kim zavolala a o milostném vztahu s jejím manželem ji informovala. Tragicky zakončená hádka mohla být důsledkem tohoto telefonátu...

Asi se již nikdy nikdo nedozví, jak to ve skutečnosti opravdu bylo. Vyskytly se také teorie o naaranžované scéně, kdy ve skutečnosti měl vraždit kdosi třetí. Gig Young byl totiž mezi přáteli známý tím, že přímo nenáviděl střelbu. Zbraň tedy mohla být použita v rukou kohosi dalšího. Další hollywoodská záhada zůstává tak stále nevyřešená...


Zpracováno s využitím této publikace:
ANDREWS, Mike: Oběti Hollywoodu, vydalo Nakladatelství Svoboda, Praha, r. 1994, 1. vydání

Autor: Petra.Barbie

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - Angličanka (2022) [TV seriál]

21:40 - 22:35

0 minut již uběhlo
55 minut zbývá do konce

ČT2 - Azurové pobřeží, francouzská k...

21:00 - 21:55

40 minut již uběhlo
15 minut zbývá do konce

NOVA - Malé lásky (2017) [TV pořad]

21:40 - 22:40

0 minut již uběhlo
60 minut zbývá do konce

Prima - Polda (2016) [TV seriál]

21:25 - 22:35

15 minut již uběhlo
55 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Gig Young

Young Gig

Naposled navštívené:
Gig Young

Young Gig