Zari

Lumír Olšovský

Povolání:
Národnost:
Věk:
51
Narození:
3.7. 1973, Hlučín, Československo
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Na cenu Thálie byl Lumír Olšovský nominovám již pětkrát za mimořádný jevištní výkon v oblasti muzikál, opereta a jiný hudebně dramatický žánr – poprvé za Jerryho/Dafné v Někdo to rád horké (1997), podruhé za Cosmo Browna ve Zpívání v dešti (2001), kdy Cenu Thálie získal. Druhou Cenu Thálie mu vynesl jeho výkon v roli Henryho Higginse v klasickém muzikálu My Fair Lady (2022). Širší nominace obdržel za role Nika v muzikálu (Řek) Zorba v Hudebním divadle Karlín (1998) a za hlavní roli Floridora / Célestina v operetě Mam‘zelle Nitouche v Divadle F. X. Šaldy Liberec (2016).

Hrál ve filmech Obyčajný špás, Kameňák 3, Účastníci zájezdu nebo Modelky s. r. o., v televizních seriálech Pojišťovna štěstí, Letiště, Ošklivka Katka, Cesty domů, moderoval různé televizní pořady. V České televizi režíruje pořady Studio Kamarád, Planeta Yó a Kouzelná školka.

Stále se věnuje dabingu, byť již v menší míře než dříve. V roce 2018 získal prestižní Cenu Františka Filipovského za dabing za roli kominíka Berta v muzikálu Mary Poppins.

V uplynulém desetiletí začal také hojně režírovat, obor režie a dramaturgie posléze vystudoval i na pražské DAMU. Kromě několika činoher inscenoval zejména muzikály (Jeptišky, Světáci, Divotvorný hrnec, Funny Girl, Kabaret, V Římě na place byla legrace, Sněhová královna, Kiss Me, Kate – Kačenko, pusu!) a operety (Orfeus v podsvětí, Čardášová princezna, Ohňostroj).

Je autorem a režisérem hudební komedie Den na zkoušku (2005) a komedie Pět v tom (2010). Pro ostravské Národní divadlo moravskoslezské napsal s Pavlem Bárem libreto k muzikálu Fantom Londýna (2013), v pražském Divadle Hybernia posléze uváděném pod názvem Přízrak Londýna (2015) – obě verze zároveň režíroval. V červenci 2015 byla na mezinárodním muzikálovém festivalu DIMF v jihokorejském Daegu oceněna ostravská inscenace tohoto titulu hlavní cenou „Grand Prize“. Podílel se na českém překladu muzikálu Něco shnilého!

Je znám svou precizní prací s herci, o níž kromě jiného svědčí řada nominací i udělených prestižních hereckých cen interpretům inscenací v jeho režii (Monika Absolonová – Cena Thálie 2011, Michaela Várady – Výročna cena literárneho fondu 2012, Lukáš Adam a Jana Musilová – ceny mezinárodního jihokorejského festivalu DIMF 2015, Pavel Režný – Ceny Thálie 2020 ad.).

Od července 2016 vykonává funkci šéfa souboru muzikálu Divadla J. K. Tyla v Plzni, kde také pravidelně režíruje (West Side Story, Chyť mě, jestli na to máš!, Sweeney Todd – ďábelský lazebník z Fleet Street, Šumař na střeše, Duch – Ghost the Musical, Billy Elliot, Elisabeth, Něco shnilého!, Sunset Boulevard, Fun Home, Kozí válka).

Za to, že se v České republice na Nové scéně DJKT odehrálo sto úspěšných repríz světoznámého muzikálu Eltona Johna Billy Elliot vděčíme právě Lumíru Olšovskému, kterému se podařilp nejen získat licenci, ale rovněž úspěšný muzikál režíroval, pomohl najít všech šest úspěšných představitelů titulní role, jako náhradník dokonce zde ztvárnil roli Billyho otce. Nadále úspěšně vede plzeňská muzikálová představení.

Autor: New

Životopis (biografie) / Informace:
Lumír Olšovský narozen v Hlučíně,v roce 1991 absolvoval Státní konzervatoř v Ostravě,poté nastoupil do Divadla Vítězslava Nezvala v Karlových Varech(Des Grieux-Manon Lescaut,Joe-Limonádový Joe,Švanda-Strakonický dudák).Od roku 1993 v Divadle za branou II. Otomara Krejči(Strick-Provaz o jednom konci,Jaša-Višňový sad,Spizzi-Obři z hor).
Po zániku hledal nějaký čas uplatnění.Až v roce 1996 dostal malou roli Jelenského v muzikálu Superhvězda Mařenka,pak nastoupil do angažmá ve kterém setrval do srpna 2002.(Barnabáš Tucker-Helló,Dolly!,Jerry/Dafné-Někdo to rád horké,Jean-Michel Klec bláznů,Niko-Řek Zorba, Cosmo Brown -Zpívání v dešti).Vrátil se k činohře od roku 1999 je členem divadelní společnosti Háta, v Divadle na Vinohradech si zahrál zahradníka Pecku v Nestroyově Talismanu a Franka ve hře Příběh Coco Channel,návratem k muzikálu pro něj byl Kristián v Národním divadle v Brně.
V současnosti hostuje v Divadle Na Fidlovačce v muzikálu Hledá se muž,Zn.Bohatý! a v komedii Nerušit,prosím!V Divadle Radka Brzobohatého v komedii Úžasná slečna Flintová a v muzikálu Miluji tě,ale... V divadle Kalich Robert Anderson
-Jack Rozparovač a především v Hudebním divadle Karlín (Pešek/Král Petr- Noc na Karlštejně, Roger de Bris - Producenti, Joe- Limonádový Joe).
Byl dvakrát nominován na Cenu Thálie, za mimořádný
jevištní výkon v oblasti opereta-muzikál, poprvé za roli Jerry/Dafné - Někdo to rád horké(1997)a podruhé za Cosmo Browna - Zpívání v dešti(2001),kdy už Cenu Thálii získal.
Studuje režii na DAMU,je autorem a režisérem muzikálu Knihovna a Den na zkoušku.Věnuje se dabingu,moderuje,hraje v seriálu Ošklivka Katka role zženštělého návrháře Huga Wagnera(Pipinku), v roce 2005 založil Společnost Théátre Variété.

Moderování pořadu Scénky na scénu 2005

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Lumír Olšovský

Olšovský Lumír

Stále mezi námi (Still Here)

Stále mezi námi
Still Here

Leo Nomis

Nomis Leo

Kurt Preissel

Preissel Kurt

Rudolf Crhák

Crhák Rudolf

Sedmipírek

Sedmipírek
Sedmipírek

Naposled navštívené:
Lumír Olšovský

Olšovský Lumír

Stále mezi námi (Still Here)

Stále mezi námi
Still Here

Leo Nomis

Nomis Leo

Kurt Preissel

Preissel Kurt

Rudolf Crhák

Crhák Rudolf

Sedmipírek

Sedmipírek
Sedmipírek