Cerven

Rufus Sewell

Povolání:
Rodné jméno:
Rufus Frederick Sewell
Národnost:
Věk:
56
Narození:
29.10. 1967, Twickenham, Middlesex, Anglie
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Rufus Frederick Sewell se narodil 29.10.1967 v Twickenhamu. Jeho matka Jo pochází z Walesu, otec Bill Sewell byl australský animátor (podílel se např. na slavném beatlesovském snímku Žlutá ponorka) a zemřel, když bylo Rufusovi 10 let. Vyrůstal s matkou a nevlastním otcem, má jednoho sourozence – bratra Caspara. Rufus byl dvakrát ženatý, poprvé krátce s asistentkou módního časopisu Yasmine Abdallah, jeho další ženou se stala herečka Amy Gardner, s níž má syna Billyho (nar. 2002). Přesto že manželství stále trvá, od r. 2004 žijí odloučeně, zůstali však dobrými přáteli a syn žije střídavě u obou rodičů.
V letech 1986-89 studoval herectví na Central School of Speech Drama v Londýně, kde ho objevila herečka Judi Dench a Tim Piggett Smith ho angažoval do zájezdového divadelního souboru Compess Theatre Company. S tímto souborem absolvoval turné s představením Komici (hra Trevora Griffitha) a Královský hon na slunce (od Petera Shaffera). Celou sezonu 1993 účinkoval v londýnském Národním divadle ve hře Toma Stopparda Arkádie a za svůj výkon byl nominován na cenu Lawrence Oliviera. Mezi další významné divadelní role patří zejména Shakespearův Macbeth v Queen´s Theatre. Účinkoval také v Královském národním divadle v Osbornově dramatu Luther nebo ve hře Shining City na Brodwayi.
Debutoval ve filmu Dona Boyda Twenty-One, jeho první výraznou filmovou rolí byla postava psychotického Tima v thrilleru Špinavý víkend (režie M. Winner). Nejčastěji však bývá obsazován do historických filmů, jako je Nebezpečná krása, Tristan a Isolda, Hamlet (r. K. Branagh), Příběh rytíře nebo Iluzionista. Z televizní tvorby je to např. Karel II. – Moc a vášeň (z produkce BBC) nebo minisérie Helena Trojská. Z dalších filmů stojí za zmínku romantické drama Divoká země nebo vynikající melodrama Plameny lásky (v originále Carrington, někdy překládáno jako V žáru lásky), kde hraje malíře Paula Gertlera, jehož lásku neopětuje emancipovaná malířka Dora Carringtonová (Emma Thompson) kvůli svému komplikovanému vztahu s homosexuálním spisovatelem Lyttonem Stracheyem (Jonathan Pryce).


Autor: xebece

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Rufus Sewell

Sewell Rufus

Naposled navštívené:
Rufus Sewell

Sewell Rufus