Cerven

Michael Kahn (1)

Povolání:
Národnost:
Věk:
88
Narození:
8.12. 1935, New York City, New York, USA
Životopis (biografie) / Informace:
Michael Kahn (8. 12. 1935, New York) je střihač. Jeho filmografie čítá tituly od TV seriálů HOGAN´S HEROES (1966 – 1971) po filmy George C. Scotta – THE SAVAGE IS LOOSE (1974) a Stevena Spielberga, s nímž úspěšně spolupracuje přes 30 let.

Člen American Cinema Editors (ACE), jeden z mála, kteří stále stříhají filmy (ačkoli projekty nerežírované Spielbergem stříhá digitálně), přiznává: „Lidi těžko uvěří, že Steven a já stále stříháme na Moviole (stříhací přístroj, vynalezený r. 1924) a KEM (zvuková a obrazová role zvlášť). /Ale/ Steven tvrdí, že film nás dostal tam, kde jsme dnes, a miluje tu vůni a ten pocit. Začínali jsme tak a opravdu si to užíváme.“ George Lucas podotýká: „Michael Kahn umí na Moviole stříhat rychleji než kdokoli na Avidu.“ THE ADVENTURES OF TINTIN: THE SECRET OF UNICORN (2011) je první Spielbergův film, který Kahn stříhal na Avidu, ač už digitálně stříhal např. TWISTER (1996, r. Jan De Bont).

Je nejvíckrát na Oscara nominovaný střihač v historii, a to 7x. Drží rekord i ve 3 získaných Oscarech, o něž se dělí s T. Schoonmaker, D. Mandellem a R. Dawsonem. Všechny oceněné filmy režíroval Spielberg: RAIDERS OF THE LOST ARK (1981), SCHINDLER´S LIST (1993) a SAVING PRIVATE RYAN (1998).

Z 6 nominací na BAFTA proměnil 2 za FATAL ATTRACTION (1987, Adrian Lyne) a SCHINDLER´S LIST.

R. 2011 získal American Cinema Editors Lifetime Career Achievement Award.

Autor: SvoKar

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Michael Kahn

Kahn Michael

Naposled navštívené:
Michael Kahn

Kahn Michael