Cerven

Pete Townshend

Povolání:
Rodné jméno:
Peter Dennis Blandford Townshend
Známý jako:
The Who
Národnost:
Věk:
79
Narození:
19.5. 1945, Chiswick, Londýn, Anglie, Velká Británie
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Pete se narodil v muzikantské rodině. Jeho otec hrál na saxofon a matka zpívala v orchestru. Ve dvanácti letech začal intenzivně hrát na kytaru. Po střední škole měl jasno - rozhodl se stát pop hvězdou a začal studovat uměleckou průmyslovku v roce 1961. Následující rok je již členem hudební skupiny The Detours. Důležitým setkáním v roce 1964 se stane seznámí s Petem Meadenem, který s nimi začne pracovat a snaží se je dostat směrem k hnutí "Mods". Což je nová módní vlna rodící se v Londýně. Lidé kteří se hlásí k Mods se dobře oblékali, měli slušné zaměstnání, eleganci a vystupování na úrovni, ale hlavně je spojovala velká záliba v drogách. Kapela si mění název na The High Numbers. Po odchodu jejich původního bubeníka při jednom koncertu s náhradním bicmanem na pódium vtrhne rozjařený mladík a usadí za bicí soupravu a svým výkonem si řekl o místo ve skupině. Není to nikdo jiný než později legendární Keith Moon. S příchodem tohoto živlu budoucí The Who přicházejí o slušňáckou image a začnou směřovat jinam.
Kapela si mění jméno na The Who, na jednom vystoupení Pete rozbije svoji kytaru, což se nakonec stane rituálem celé kapely na každém koncertě, které končily nekontrolovaným demolováním nástrojů. V roce 1965 vychází první singl I Cant´t Explain jehož autorem je Pete Townshend. V prosinci 1965 The Who vydávají debutové album My Generation, které je staví do polohy mluvčích mladé generace a provokatérů. Petovi se začíná vyplňvat jeho sen o popularitě, ale ta má i své stinné stránky, v roce 1966 hrají The Who jen ve dvou s náhradními muzikanty, protože zbylí dva to prostě na vystoupení nestihnou, ale v polovině vystoupení se objeví Moon na pódiu a tam jej Townshend srazí ranou k zemi a pohmoždí mu hlavu a nohu. Po tomto extempore se skupina rozpadá, ale po týdnu je vše v pořádku a pokračuje se dále.
O rok později si oba rebelové úlohy prohodili, při televizním vystoupení si Moon z důvodu efektní exploze nacpe bicí jakousi chemikálií a při explozi Townshendovi ohoří vlasy a poraní si uši. Samotný Moon je silně pořezán potrhanými činely... . Dost často jsou The Who obviněni z demolování hotelových pokojů a v Kanadě jim za to dokonce hrozil soud.
V roce 1967 Townshend začal v experimentování - spojování písní do koncepčního celku což plně uplatnil v kultovní rockové opeře "Tommy". Toto album se nakonec dostalo i na divadelní prkna v hrané podobě a v roce 1975 byla tato opera i zfilmována. Dalším rockovým koncepčním dílem bylo album Quadrophenia, kde se The Who vracejí ke své minulosti v hnutí Mods. I Quadrophenia se později dočkala zfilmování.
Konec 70. let se pro Peta a jeho kumpanii nese v celosvětové popularitě největšího kalibru. Bohužel v nejlepším se na The Who přiženou temné síly a navždy rozvrací nejlepší období v prach. Nejrve spáchá sebevraždu objevitel a první manažer The Who Pete Meaden a dne 8.9.1978 umírá bubeník Keith Moon na předávkování léky, kterými léčil svoji závislost na pití. To však nebylo vše. Koncem roku 1978 na koncertě v Cincinatti je 11 lidí ušlapáno v tlačenici.
Pete se na sólovou dráhu vydává začátkem 70. let, ale větší úspěch zaznamenává až v roce 1980 albem Empty Glass, které je silně nábožensky orientované. V roce 1983 Pete dostává cenu Brit Award za celoživotní dílo. Dodnes Pete svolává sestavu The Who k občasným koncertům věnovaným různým událostem nebo výročím a stále pracuje a svých sólových projektech.


Sólová alba:
Happy Birthday 1970
I Am 1972
Who Came First 1972
Rough Mix 1977
Empty Glass 1980
All The Best Cowboys Have Chinese Eyes 1982
Scoop 1983
White City 1985
Deep End Live! 1986
Another Scoop 1987
The Iron Man 1989
Psychoderelict 1993
The Best Of 1996
Pete Townshend Live: A Benefit For Maryville Academy 1999
Magic Bus / Live in Chicago 2004

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - Případy detektiva Murdocha (20...

01:45 - 02:25

0 minut již uběhlo
40 minut zbývá do konce

ČT2 - Vzkaz Kurta Gebauera

01:45 - 02:00

0 minut již uběhlo
15 minut zbývá do konce

NOVA - Policejní akademie 6: Město v ...

01:05 - 02:45

40 minut již uběhlo
60 minut zbývá do konce

Prima - Prokletý ostrov (2010)

01:15 - 04:00

30 minut již uběhlo
135 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Pete Townshend

Townshend Pete

Anne Gérard

Gérard Anne

Rachel Rice

Rice Rachel

Regina Rázlová

Rázlová Regina

The Space Between

The Space Between
The Space Between

Keishi Ohtomo

Ohtomo Keishi

Daniela Kaněrová

Kaněrová Daniela

Naposled navštívené:
Pete Townshend

Townshend Pete

Anne Gérard

Gérard Anne

Rachel Rice

Rice Rachel

Regina Rázlová

Rázlová Regina

The Space Between

The Space Between
The Space Between

Keishi Ohtomo

Ohtomo Keishi

Daniela Kaněrová

Kaněrová Daniela