Cerven

Ulu Grosbard

Povolání:
Rodné jméno:
Israel Grosbard
Národnost:
Narození:
9.1. 1929, Antverpy, Belgie
Úmrtí:
19.3. 2012, Manhattan, New York, USA
Životopis (biografie) / Informace:
Ulu Grosbard se narodil 9. ledna 1929, Antverpy, Belgie - zemřel 19. března 2012, New York City, New York, USA. Jeho rodiče emigrovali před nacisty pro svůj židovský původ v roce 1942 do Havany a později se přestěhovali (1948) do Spojených států. Grosbard vystudoval angličtinu na Chicagské univerzitě a před nástupem do armády studoval Yale School of Drama. Po návratu z vojny začal pracovat v televizi v různých pomocných profesích.

Na začátku šedesátých let působil v Hollywoodu jako asistent známých režisérů Arthura Penna, Elii Kazana, Roberta Wiseho nebo Roberta Rossena. K samostatné režii se dostal v roce 1967 rodinným dramatem "The Subjekt Was Roses" (volně přeloženo Důvodem byly růže) s Patricií Neal. Úspěch zaznamenal dalším filmem "Kdo je Harry Kellermann a proč o mně říká ty strašné věci?" (1971) o rockovém zpěvákovi a jeho depresích s Dustinem Hoffmanem. Následovalo krimi drama o propuštěném trestanci "Na svobodě" (1978) opět s Hoffmanem, dále "Pravdivé zpovědi" (1981) příběh dvou bratrů kněze a detektiva s Robertem De Nirem a Robertem Duvallem, civilní drama o citovém vzplanutí dvou zadaných lidí "Zamilovat se" (1984) s De Nirem a Meryl Streep, pak natočil další rodinné drama, tentokrát dvou sester "Georgia" (1995) s Jennifer Jason Leigh a Mare Winningham. Posledním filmem bylo drama o zmizení malého syna a vyrovnávání se s psychickými následky "Ztraceni v moři" (1999) s Michelle Pfeiffer.

Nepřehlédnutelná je Grosbardova režijní práce na divadle, která mu přinesla několik ocenění. V šedesátých letech minulého století působil v New Yorku, kde režíroval na Broadwayi a na dalších scénách.

Režisér byl ženatý od roku 1965 s herečkou Rose Gregorio, ve svazku byli až do jeho smrti v roce 2012.

Autor: curil

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Ulu Grosbard

Grosbard Ulu

Naposled navštívené:
Ulu Grosbard

Grosbard Ulu