Cerven

Anna Sten

Povolání:
Rodné jméno:
Anel Sudakevič
Národnost:
Narození:
3.12. 1908, Kyjev, Ukrajina
Úmrtí:
12.11. 1993, New York City, New York, USA (infarkt)
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Dne 3. 12.1908 se v Kyjevě, na Ukrajině, narodila nejkrásnější ruská filmová herečka, a doposud jediná, která si nakonec svým způsobem získala byť jen na chvíli vrtkavou přízeň Hollywoodu - Anna Sten vlastním jménem Anel Sudakijevič. Otec byl ukrajinský obchodník, matka Švédka. Anel začala studovat v Moskvě na ruské filmové akademii, a v moskevské divadelní škole.

Ještě v Rusku natočila svůj první film s názvem - Děvuška s korobkoj, kde hrála roli Natašy v roce 1927. V době němého filmu natáčela nejen v Rusku, ale i v Německu, a vlastně to byl německý, zvukový film - Der mörder Dimitri Karamasoff – Vrah Dimitrij Karamazov - 1931, ve kterém si jejího hereckého umění, a ještě lépe řečeno krásy, všimli především američtí filmaři, a nebyl to jen Karamazov, kde zaujala. Byly to role v Salto mortale role akrobatky Mariny, nebo film - Bomben auf Monte Carlo. Posledním filmem v Evropě, který natočila byl v roce 1932 - Stürme der Leidenschaft.

Samuel Goldwyn už byl na Annu upozorněn fotografiemi v časopisech a ukázkami z filmů, ve kterých hrála. Věřil, že je na obzoru nová zajímavá tvář a vsadil na Annu, že by se mohla stát stejně slavnou hvězdou jako Švédka Greta Garbo, nebo Němka Marléne Dietrich. Napsal jí dopis, ve kterém jí informoval o svých záměrech, pozval jí do Hollywoodu, a se smlouvou k filmování vyslal agenta, který sice všechno vyřídil a pro Anel – Annu vše zařídil, ale zapomněl se jaksi zmínit o jedné velmi důležité věci – že totiž Anna neumí ani slovo anglicky.

Po příjezdu do USA strávila rok intenzivním studiem angličtiny, mnoho hodin v maskérně, kde byl vytvářen její nový image, a mimoto chodila do herecké školy. Goldwyn jí jaksi předpřipravil kariéru tím, že byly její fotografie uveřejňovány v novinách a časopisech – a psalo se o ní jako nové, zářivé hvězdě - Ann Sten. Ovšem tolik očekávaný film podle námětu Émile Zoly – Nana – 1934, měl natolik přepracovaný děj, a scénář bohužel jen průměrný, takže - i když na straně druhé byla Anna v roli Nany skvělá, a skvěle vypadala, nezměnilo to nic na věci, že nebylo filmem splněno především finanční očekávání.

Zato film - We Live Again s Fredrickem Marchem - 1934, jako Katuška Maslovová, už konečně zaznamenal úspěch. Pro Metro Goldwyn Mayer natočila s Gary Cooperem - The Wedding Night 1935 roli Mani Novak, a 1936 - A Woman Alone. Už po třetím filmu však dalo vedení MGM najevo, že nesplnila jejich velké očekávání. V dalších filmech byla využívána na role ruských emigrantek, nebo cizinek, jako - Exile Express 1939 role Nadine Nikolas, drama - The Man I Married 1940 - Freda, 1943 - The Fighting Guerilla – nebo také pod názvem Policista – v roli Lubice Michalovičové, Three Russian Girls – 1943, a role Nataši.
Po válce natočila Let's Live a Little, roli Michele Bennett -1948, a začala především pro nezájem filmového studia spolupracovat s televizí jako byl - The Red Skelton Hour, v roli královny Livonie rok 1956. Do roku 1964 natočila ještě několik filmů, jako Modus Operandi a Arrest and Trial, který byl jejím posledním filmem. Dá se říci, že během desíti let už byla skoro zapomenuta, i to, jakou byla původně slibnou hvězdou. Anna byla dvakrát vdaná – poprvé za ruského hercem Fjodora Osepa 1927 – 1931. Po druhé za Eugena Frenkeho – od 1932 do 1993.

Anna Sten zemřela na infarkt 12. 11. 1993, New York City, New York, USA.

Marta Holubová-clara.bow

Autor: clara.bow

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - Dobré ráno (1998) [TV pořad]

02:20 - 04:50

141 minut již uběhlo
9 minut zbývá do konce

ČT2 - Každý den je dar

04:25 - 04:50

16 minut již uběhlo
9 minut zbývá do konce

NOVA - Ordinace v růžové zahradě (200...

03:50 - 04:45

51 minut již uběhlo
4 minut zbývá do konce

Prima - Closer: Nové případy (2012) [T...

03:55 - 04:50

46 minut již uběhlo
9 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Anna Sten

Sten Anna

Michael Dryhurst

Dryhurst Michael

Valéria Hidvéghy

Hidvéghy Valéria

Dori Arnold

Arnold Dori

James Staley

Staley James

Ralph Smart

Smart Ralph

Naposled navštívené:
Anna Sten

Sten Anna

Michael Dryhurst

Dryhurst Michael

Valéria Hidvéghy

Hidvéghy Valéria

Dori Arnold

Arnold Dori

James Staley

Staley James

Ralph Smart

Smart Ralph