Cerven
Chyby ve formuláři:
» Nejste přihlášeni, pro hodnocení filmů se musíte přihlásit nebo zaregistrovat.
 

Murray Hamilton

Povolání:
Národnost:
Narození:
24.3. 1923, Washington, Severní Karolína, USA
Úmrtí:
1.9. 1986, Washington, Severní Karolína, USA
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Murray Hamilton byl americký filmový a televizní herec,který se narodil 24. března 1923 ve Washingtonu v Beaufort County v Severní Karolíně. Těsně před válkou studoval ve Washingtonu na vysoké škole grafický design, ale toužil po herecké profesi. Ještě jako mladistvý odjel s 50ti dolarama v kapse autobusem do Los Angeles. Warner Brothers (jeho oblíbené studio) ho zaměstnalo jako poslíčka, kde si vydělával 22 dolarů týdně.

První solidní filmová role přišla v roce 1957, kdy si pod taktovkou elitního režiséra té doby Billyho Wildera, zahrál ve snímku PŘELET PŘES OCEÁN, po boku výborného herce Jamese Stewarta. Snímek byl nominován na Oscara za speciální efekty. O dva roky později si vedle Jamese Stewarta zahrál znovu a to ve filmu ANATOMIE VRAŽDY, který byl dokonce nominován na Oskara hned v sedmi kategoriích, ale bohužel ani jednu ve zlatou sošku neproměnil. V roce 1961 se před kamerou sešel s hereckou megastar Paulem Newmanem ve filmu BILIÁROVÝ KRÁL,který byl opět nominován na Oskary, tentorkáte v devíti kategorích a dvě z nich proměnil, ale Murray Hamilton z toho opět vyšel naprázdno. Poté si zahrál v několika televizních seriálech a ne příliš úspěšných filmech, až přišel rok 1967 a oskarový snímek ABSOLVENT. Zde si zahrál ve vedlejší roli pana Robinsona a jeho hereckými kolegy byli tehdá defakto debutující, Dustin Hofmann a Richard Dreyfuss. Opět spousta nominací, konkrétně sedm a jedna soška za režii udělena, ale Murray Hamilton opět nic. Uběhl pouhý rok a přišla role seržanta Franka McAfeeho ve filmu BOSTONSKÝ PŘÍPAD, kde si zahrál po boku takových hvězd jako byli Henry Fonda, Tony Curtis, George Kennedy nebo dokonce Jiří Voskovec.

Opět menší prodleva a Murray natočil několik nevýrazných televizních filmů, které takřka nestojí za řeč (vyjímkou bylo pouze drama TAKOVÍ JSME BYLI). Poté přišla role, ve které si ho pamatuje takřka celý svět. V roce 1975 si ho Steven Spielberg vybral pro roli tvrdohlavého starosty rekreačního přímořského městečka Amity (Larry Vaughn), v legendárním snímku ČELISTI. Film se stal celosvětovým kultem a ze čtyř nominací na Oskara tři proměnil. Murraye zlatá soška opět minula. O tři roky později se ve stejné roli zúčastnil i pokračování, ale tam už o nějakých Oskarech nemohla být ani řeč.

Poté natočil ještě několik televizních filmů a seriálů, ale podobný úspěch jako v ČELISTECH, už se nekonal. Murray Hamilton hrál ve spoustě oskarových snímků, sám si bohužel zlatou sošku nikdy neodnesl. Během své herecké kariéry byl hlavně obsazován do vedlejších rolí, ale přesto se za celý život objevil ve více jak tisícovce televizních pořadů. Poslední role, na kterou měl již podepsanou smlouvu, byla paradoxně role jeho nejslavnější, starosta Larry Vaughn v plánovaném snímku ČELISTI 4: Pomsta, ale zemřel před natáčením. Murray Hamilton nebyl a nechtěl být součástí Hollywoodu, raději trávil svůj život v domovském státě v Severní Karolíně, kde také 1.9.1986 vydechl naposledy. V cestě mu stála rakovina.

Autor: Karius

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - Magnum (1980) [TV seriál]

16:10 - 17:00

34 minut již uběhlo
16 minut zbývá do konce

ČT2 - Římané za humny!

16:05 - 17:00

39 minut již uběhlo
16 minut zbývá do konce

NOVA - Výměna manželek (2004) [TV poř...

15:30 - 16:57

74 minut již uběhlo
13 minut zbývá do konce

Prima - Ano, šéfe! (2009) [TV pořad]

15:30 - 16:45

74 minut již uběhlo
1 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Murray Hamilton

Hamilton Murray

Vykoupení (Redemption)

Vykoupení
Redemption

Bruce Lee

Lee Bruce

Why Girls Leave Home

Why Girls Leave Home
Why Girls Leave Home

Wolfgang Zilzer

Zilzer Wolfgang

George Kelly

Kelly George

Ken Kercheval

Kercheval Ken

Jack Capece

Capece Jack

Naposled navštívené:
Murray Hamilton

Hamilton Murray

Vykoupení (Redemption)

Vykoupení
Redemption

Bruce Lee

Lee Bruce

Why Girls Leave Home

Why Girls Leave Home
Why Girls Leave Home

Wolfgang Zilzer

Zilzer Wolfgang

George Kelly

Kelly George

Ken Kercheval

Kercheval Ken

Jack Capece

Capece Jack