Cerven

Milan Friedl

Povolání:
Národnost:
Narození:
13.3. 1931, Brno, Československo
Úmrtí:
2.10. 2009, Praha, Česká republika
Životopis (biografie) / Informace:
Herec, moderátor a recitátor Milan Friedl řadu let coby pedagog přednášel hlasovou techniku, kulturu řeči a umělecký přednes na pražských prestižních školách, a to jak na Divadelní akademii, tak na konzervatoři.

Milan Friedl vystudoval herectví na pražské Divadelní akademii múzických umění a poté celý svůj profesní život zasvětil múzám Thálie, lépe napsáno respektive uměleckému přednesu a recitaci. Friedl byl členem Ústředního loutkového divadla Praha; dále působil v pražském Divadle hudby či v pražské Estrádě. Friedlův nezaměnitelný charakteristický témbr s jedinečnou hlasovou technikou se ale nejvíce linul k sluchu diváků převážně v pražském Divadle Lyra Pragensis, které před více než čtyřmi desítkami let založil, byl předsedou umělecké rady, dlouhá léta jej řediteloval a coby hlavní dramaturg chystal repertoár.

Milan Friedl se do dějin kinematografie zapsal stejně jako do dějin divadla především svým kultivovaným, lyrickým hlasem, který zazněl ve formě vypravěče či komentářů v několika filmech i ve stovkách rozhlasových a televizních pořadů, ke kterým můžeme zařadit například Krškův lyrický snímek Popel nebo Balaďové hraný dokument Rektorka. Inteligentní a odborně zasvěcené Friedlovo vystupování mělo ve své době značný divácký ohlas a přestože si na něj většina diváků vzpomene jako na moderátora především hudebních pořadů, jakými byly Hudba z respiria, přenosy z Pražského jara nebo z Bratislavských hudebních slavností; za zmínku stojí i jeho několik málo případů, kdy se objevil před filmovou kamerou. Friedl si v Blumenfeldově detektivním filmu Křižovatky obléknul stejnokroj příslušníka Sboru národní bezpečnosti nebo se na stříbrném plátně objevil v roli studenta ve filmovém dramatu dvojice Hanibal & Skalský Všude žijí lidé. Při vyslovení jména Milana Friedla je nutné také připomenout jeho účinkování v Sequensově kultovním seriálu 3o případů majora Zemana nebo propůjčení hlasu Werlimu pro Moskalykovo dodnes oceňované filmové válečné drama Dita Saxová. Jednu z posledních příležitostí objevit se před kamerou získal Friedl ve Škarpově životopisném dokumentu o Jiřině Švorcové z rozsáhlého cyklu Po stopách hvězd, v němž účinkoval jako její kolega a spolužák.

Milan Friedl, který byl zakladatelem Nadace Polyhymnia a mimo ní byl dva roky před svým úmrtím zvolen do čela Výboru národní kultury, zemřel po dlouhé a těžké nemoci ve věku 78 let.

zdroj: Daniel Rubeš - Uzavřené osudy

Autor: řepešínský

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - AZ-kvíz (1997) [TV pořad]

11:30 - 12:00

20 minut již uběhlo
10 minut zbývá do konce

ČT2 - Tváře jsou zrcadla našich živo...

11:40 - 12:10

10 minut již uběhlo
20 minut zbývá do konce

NOVA - Tescoma s chutí (2009) [TV poř...

11:45 - 12:00

5 minut již uběhlo
10 minut zbývá do konce

Prima - Policie Hamburk (2007) [TV ser...

11:45 - 12:40

5 minut již uběhlo
50 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Milan Friedl

Friedl Milan

Naposled navštívené:
Milan Friedl

Friedl Milan