Cerven

Luděk Nekuda

Povolání:
Národnost:
Narození:
10.10. 1942, Ostrava, Protektorát Čechy a Morava
Úmrtí:
10.3. 1988, Praha, Československo
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Vynikající muzikant - trumpetista, zpěvák, televizní a rozhlasový moderátor, bavič, textař, herec,scenárista a dramaturg... výčet profesí, které bychom mohli přiřadit ke jménu Luďka Nekudy je neobyčejně dlouhý. Narodil se 10. října 1942 v Ostravě, kde prožil dětství i mládí. Na zdejší Pedagogické fakultě sice vystudoval ruštinu a hudební východu, ale na učitelskou dráhu se nikdy nevydal. Už na škole (v roce 1960) totiž založil společně s Pavlem Veselým amatérské Divadélko Pod okapem, kde se mohl dosyta věnovat svojí milované muzice.

Mezi jeho kolegy tu patřili např. i Tomáš Sláma a Jiří Wimmer. Mimoto se tu poznal i s půvabnou studentkou Hankou, která se v roce 1966 stala jeho ženou. To už měl za sebou první nahrávky svých písniček i nesmělé krůčky v někdejší Československé televizi. Rok po svatbě, tedy v roce 1967, dostal mladý Luděk Nekuda nabídku doslova z říše snů, když si jej všiml Jiří Suchý a pozval ho k hostování v pražském Semaforu. Počátkem 70 let se tedy Nekudovi definitivně stěhují do hlavního města, kde Luděk nastupuje jakožto rozhlasový moderátor na tehdejší oblíbené rozhlasové stanici Hvězda. Uvádí zde hudebně-zábavné pořady Mikrofórum a Dobré ráno. Kromě toho pohostinsky vystupuje jako konferenciér, zpěvák a trumpetista s country kapelou Rangers - Plavci.

Tato spolupráce trvala celých pět let a oběma stranám přinesla určitě mnoho dobrého. Luděk Nekuda si rychle získával jméno i popularitu, vystupoval na estrádách a psal kolegům scénáře pro různé koncertní programy a televizní recitály. To mu v roce 1980 vyneslo místo dramaturga v redakci zábavy Československé televize, od čehož už bylo blízko ke splnění Nekudova životního snu - vysílání pravidelného televizního pořadu, střiženému Luďkovi přesně na míru. Tím se stal jeho autorský projekt "Sešlost", kde úzce spolupracoval hlavně se svým "dvojčetem", rovněž vynikajícím hercem a hudebníkem, Jiřím Císlerem.

Tento, na tehdejší dobu poměrně nekonvenčně pojatý pořad s mnoha hosty byl vždy plný dobré muziky a inteligentního humoru, takže není divu, že se po celé tři roky svojí existence vyhříval na nejvyšších příčkách diváckého zájmu. Bohužel ale přišel nešťastný den 6. března roku 1988, kdy do Nekudova života zasáhl osud. Poškorpil se tehdy v zaměstnání, kde mu neschválili jakýsi projekt a... "Přišel z televize celý rozčílený, najedli jsme se a on pak šel k sousedovi, zapít zlost," popisuje tragický den jeho manželka Hana. Vypitý alkohol byl později nejspíš příčinou toho, že Luděk Nekuda nezvládl zpáteční cestu do svého bytu. Upadl na schodech a záchranka ho v bezvědomí odvezla do nemocnice. Tam se sice nakrátko probral z bezvědomí, brzy však opět upadl do kómatu a po několika dnech (10. března 1988), zemřel na krvácení do mozku. Bylo mu v té době teprve 45 let...

Autor: green-tea

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - Případy detektiva Murdocha (20...

23:35 - 00:20

34 minut již uběhlo
11 minut zbývá do konce

ČT2 - Vražda na úrovni (1979)

22:10 - 00:10

119 minut již uběhlo
1 minut zbývá do konce

NOVA - Smrtonosná zbraň (1987)

22:50 - 01:10

79 minut již uběhlo
61 minut zbývá do konce

Prima - Kill Bill 2 (2004)

22:40 - 01:15

89 minut již uběhlo
66 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Luděk Nekuda

Nekuda Luděk

Naposled navštívené:
Luděk Nekuda

Nekuda Luděk