Cerven

Jaromír Mayer

Povolání:
Národnost:
Věk:
80
Narození:
22.7. 1943, Praha, Protektorát Čechy a Morava
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Památného večera v roce 1961 se v pražské Alfě objevil Jaromír Mayer v soutěži Hledáme nové talenty. Zpívání do té doby pražský rodák a absolvent konzervatoře, nebral vážně a sotva tušil, že se zanedlouho stane jedním z nejpopulárnějších bigbeatových zpěváků.

Začal jako kavárenský zpěvák a vystupoval společně s orchestrem Vlastimila Kloce, Ota Rendla a dal. Po roce 1963 zpíval se skupinou Mefisto, první českou profesionální bigbeatovou skupinou. Postupně byl jako zpěvák v angažmá divadla Semafor, orchestru Karla Vlacha.

Po první rozhlasové nahrávce – "Krajka neonů", vydal Mayer svůj první singl - "Jedna slza na tvé tváři". Do konce roku 1966 se představil s dalšími hity: "Kámen", "Mramor a železo"; "Dívčí pláč"; "U Kokořína"; "Práskni do koní" aj.

Od roku 1967 spolupracoval úzce se skupinou V. Vítovce Play Boys a zpíval po boku Evy Pilarové. Z radiopřijímačů a televizorů se linuly melodie jejich úspěšných duetů: "Hřej mě"; "Rozhoupej zvony"; "Venku je déšť a mráz"; "Za sebou"; "Vyřiď pozdrav své dívce" aj. Společně vystupovali s pořadem Ortel nebo panna, po kterém následovaly další společné recitály. V roce 1972 spolupráci ukončili a vydali se na individuální sólové dráhy.

Jaromír Mayer v této době byl doprovázen skupinou Perpetuum Mobile a mimo starší hity uvedl i skladby: "Hej Madlén"; "Nejlíp jsem se měl"; "On růži dal"; "Sen pro malé dívky" aj. Po odjezdu skupiny Perpetuum Mobile do zahraničního angažmá se Mayer od května roku 1972 stal referentem obchodního úseku Supraphonu.

Na podzim roku 1972 vznikla nahrávka, Mayer svůj nejslavnější hit, "Malý přítel z města N", který byl dlouhodobě nejprodávanějším singlem a dosáhl ve své době mimořádného nákladu, více jak 200 tisíc výlisků. Po tomto úspěchu se Jaromír Mayer vydal znovu na profesionální dráhu a jako zkušený profesionál účinkoval se skupinou Komety v komorních klubových programech, včetně spolupráce s Československou televizí: "Dvacet minut s písničkou"; "Malá televizní hitparáda"; "Našich devět"; "TKM (Televizní klub mladých)" a cestoval s koncipovaným hudebním pořadem nejen v Československu, ale také i v sousedních zemích.

Od roku 1974 spolupracoval se skupinou Antona Gondolána a vystupovali společně s pořadem "Přijel přítel z města N". Mayerovo první profilové LP bylo vydáno v nakladatelství Supraphon po více jak dvanáctiletém působení v šoubiznysu. Mezi Mayerovy úspěšné hity je nutno počítat písně, které takřka zlidověly: "Hospůdko známá"; "Dům u vycházejícího slunce"; "Vzpomínám na San Francisco" aj.

Zpěvák Jaromír Mayer emigroval v roce 1986 do Spolkové republiky Německo společně se svou manželkou Radkou Machovou, dcerou Lucií a synem Martinem. Krátce po emigraci se zcela odmlčel a rezignoval na svou další hudební kariéru.

Později se Jaromír Mayer i s rodinou vydal do Kanady, kde se usadil v Edmontonu a pracuje u olejářské firmy. Stále se zajímá o populární hudbu. Karel Černoch, jako dlouholetý přítel, Jaromíra Mayera v Edmontonu osobně navštívil a pobyl u něj deset dnů. Ve svých vzpomínkách uvedl : „Ještě když byl u nás, občas mu vynechávala jedna hlasivka, a tak si myslím, že se zpíváním skončil. Muziku má ale moc rád a v Edmontonu má kapelu, se kterou každý pátek a sobotu hraje."

Mayerův syn Martin je v Kanadě uznávaným klavíristou a skladatelem.

Autor: Erkul

Životopis (biografie) / Informace:
V životopisu Mirka Mayera chybí jedna důležitá etapa. Mirek (Jaromír Mayer) se učil ve stejném podniku jako Karel Gott a pracoval v ČKD Praha. Pocházel z hudebně založené rodiny, se kterou bydlel v Praze - Zahradním Městě. Maminka učila na hudební škole a otec byl lékař. V kavárně Alfa probíhala soutěž na způsob hledání talentů, ale nebyla to soutěž "Hledáme nové talenty", pořádal ji Svaz mládeže na Praze 1. Soutěžící doprovázel orchestr JANA HAVLÍČKA, se kterým zpíval v té době KAREL GOTT a OLGA SVOBODOVÁ (ta, která zasvětila Gotta DO VŠECH TAJŮ ŽIVOTA (…) . Mayera nenechali vyhrát - skončil čtvrtý, ale to protože začal po této soutěži zpívat s tímto orchestrem (Jan Havlíček) a Gott přešel k Eduardu Parmovi do Máness u Vltavy. Mirek Mayer se na konzervatoři seznámil ze zpěvačkou Vilmou Vrchotovou (Volkovou), která v rámci AUSu zpívala s kapelou Pavla Bayerleho. S touto zpěvačkou (nadále Vilma Mayerová) se oženil a narodila se jim dcera Andělka - všestraně nadaná dívka, která hrála v různých skupinách na klávesy a v pozdější době i se svým otcem a matkou. Anděla Mayerová byla na ženské hudební scéně pojem. Možná ze sociálních důvodů (malý byt s rodiči Vilmy), nebo z důvodu věku (Mirek byl o mnoho mladší než Vilma) se rozvedli. Později se seznámil s Evou Pilarovou (také byla starší - o 4 roky). Kdo nezná podrobnosti, tak tvrdí, že se chtěl pouze zviditelnit a nezvládl Evinu popularitu, je to ale nesmysl. Mayer takový nebyl. Byl svým způsobem osobnost, všestranný s dobrým hudebním základem od dětství. - Havlíček by si jen tak někoho nevzal na zpívání, aby zaplnil mezeru po Gottovi! Mayer byl krásný mužský, chlap každým coulem, pamatuji, jak se v domě Barikádníků chtěl prát s chuligány, kteří vypískávali Evu Olmerovou! Srovnal dva během chvíle. Pilarová tedy nemohla na něm uplatňovat psychiku a způsoby jako později na pana Kolomazníka… Vztah skončil rozvodem. Naposledy se oženil s redaktorkou, se kterou má dvě děti, bydleli spolu ve Slivenci. Další už znáte - emigrace, Německo, Edmonton. Chtěl jsem jen vyplnit mezeru v životopisu zpěváka…

Autor: denycek

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - Kluci v akci (2005) [TV pořad]

18:25 - 18:55

23 minut již uběhlo
7 minut zbývá do konce

ČT2 - Svět zvířat

18:25 - 19:20

23 minut již uběhlo
32 minut zbývá do konce

NOVA - Karate Kid (2010)

15:55 - 18:50

173 minut již uběhlo
2 minut zbývá do konce

Prima - Madla z cihelny (1933)

16:30 - 18:52

138 minut již uběhlo
4 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Jaromír Mayer

Mayer Jaromír

Naposled navštívené:
Jaromír Mayer

Mayer Jaromír