Cerven

Václav Babula

Povolání:
Národnost:
Narození:
23.9. 1938, Zlín, Československo
Úmrtí:
1.2. 2008, Praha, Česká republika
Životopis (biografie) / Informace:
Textař Václav Babula vystudoval lékařskou fakultu brněnské Univerzity Jana Evangelisty Purkyně, po celý život vykonávat zdravotnickou praxi v oboru všeobecného lékařství a proto se stal členem České lékařské společnosti. Václav Babula známý nejenom jako lékař či textař, ale také jako básník a literát zemřel ve věku 69 let.

Film a televize: Václav Babula jako textař pronikl i do světa filmu a to díky režiséru Karlu Steklému a jeho snímku Příhody pana Příhody, do kterého napsal slova k písním na hudbu J. Klempíře. Kromě návštěvníků kin si na Babulův jiný text, na píseň Queen Elizabeth možná vzpomenou i někteří z televizních diváků. V přímém přenosu realizovaném seriálu D. Kleina Hříchy pro pátera Knoxe, tuto píseň v jednom z dílů jako zpěvačka interpretovala Z. Adamovská.

Hudba: Již v době svých vysokoškolských studií Václav Babula poznal svůj talent pro písňové texty a tak začal spolupracovat s brněnským rozhlasem a s Orchestry Gustava Broma, Miroslava Foreta a Erika Knirsche Postupem let se V. Babula vyprofiloval jako autor textů, které našly své místo v okruhu středního proudu populární hudby, v oblasti rocku, šansonu, vyššího populáru, dětských písní, ale také dechové hudby. Písňové texty V. Babuly vznikaly na hudební podklad mnoha skladatelů k nimž patřili například: Zdeněk Barták, ml.; Milan Dvořák, Vlastimil Hála, Petr Hannig, Jiří Helekal, Petr Janda, Jaromír Klempíř, Zdeněk Marat, nebo Bohuslav Ondráček. Díky tomu se s Babulovými texty setkáváme, dnes jako s hity některých interpretů i skupin, aniž bychom tušili, že jsou právě jeho dílem. K takovým písním určitě patří Až únavou Marty Kubišové; Tvůj ostrov nadějí, který zpívá Lída Nopová; Dobře, že tě mámo mám zpívaná Miluší Voborníkovou; Mám rád sníh interpretovaná Karlem Černochem, V září co pěje Karel Gott; nebo legendární Jen se přiznej, že Ti scházím proslavená díky Waldemaru Matuškovi. Největší proslulost ale V. Babulovi určitě přinesla písnička Slzy tvý mámy, která vznikla pro skupinu Olympic.

Tituly a ocenění: Za píseň Slzy tvý mámy si Václav Babula z hudebního festivalu Bratislavská lyra 1973 odnesl Cenu kritiky, ale úspěch zaznamenávaly na soutěžích a kláních i jeho další texty a on tak získal několik zlatých a stříbrných Děčínských kotev.

Spisovatelská tvorba: Nejprve Václav Babula publikoval své básně v různých časopisech a v rozhlase a později se dočkal knižního vydání jeho milostné lyriky ve sbírkách: Život je kapka deště; Prstoklady lásky; Cena tvého života a Láskoviny. Na Babulově spisovatelském kontě najdeme i bibliofilii Vánoce 89.

Songgrafie - textařská (výběr): Až únavou; Co jsem dělal, jak jsem žil; Den svatební; Dobře, že tě mámo mám; Dům s malou zahradou; Hrušky sládnou; Jen se přiznej, že Ti scházím; Mám rád sníh; Nejhezčí lásky; Queen Elizabeth; Rychlík ze stanice mládí; Slzy tvý mámy; Stůj při mně, lásko má; Tvůj ostrov nadějí; V září; Včerejší sběrač míčků; …

Autor: řepešínský

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - Kde domov můj? (2016) [TV pořa...

18:25 - 18:55

15 minut již uběhlo
15 minut zbývá do konce

ČT2 - Auto moto test

18:40 - 18:55

0 minut již uběhlo
15 minut zbývá do konce

NOVA - Ulice (2005) [TV seriál]

18:30 - 19:30

10 minut již uběhlo
50 minut zbývá do konce

Prima - Prostřeno! (2010) [TV pořad]

17:55 - 18:52

45 minut již uběhlo
12 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Václav Babula

Babula Václav

Naposled navštívené:
Václav Babula

Babula Václav