Cerven
Chyby ve formuláři:
» Nejste přihlášeni, pro hodnocení filmů se musíte přihlásit nebo zaregistrovat.
 

Helen Hayes

Povolání:
Rodné jméno:
Helen Hayes Brown
Národnost:
Narození:
10.10. 1900, Washington D.C.
Úmrtí:
17.3. 1993, Nyack, stát New York USA
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Divadelní a filmová herečka Helen Hayes Brown, se narodila 10. 10. 1900 ve Washingtonu D.C. USA. Pocházela z irsko-katolického manželství. Matka Catherine Essie, byla v mládí herečka u kočovného divadla, otec Francis van Arnum Brown, se stal poté, co se usadil a oženil, manažérem a obchodníkem v masoprůmyslů. Helen začínala na prknech divadla už jako čtyřleté dítě. Později v desíti letech byla pozvána do studia k natáčení – 1910, což byla ještě éra němého filmu a ten měl název – Jean a Calico Doll.
Debut ve zvukovém filmu slavila vedle Myrny Loy ve - The Sin of Madelon Claudet, a hned za něj získala Oscara za nejlepší herecký výkon. Následovaly filmy - Arrowsmith, nebo role s Gary Cooperem - A Farewell to Arms. Její prioritou však bylo divadlo, a proto se na dlouhý čas od filmu vrací na scénu Broadwaye. V roce 1935-1938 hraje např. královnu Victorii ve stejnojmenné hře spolu s Vincentem Pricem, který hrál roli jejího manžela prince Alberta.

Od roku 1928 se stala manželkou významného dramatika Charlese MacArthura, a žili spolu až do jeho úmrtí v roce 1956. Do Hollywoodu se vrátila v roce 1950, a její filmová hvězda začala stoupat, po snímcích – My Son John, barevný velkofilm - Anastasia, 1956 s Ingrid Bergman, výborná byla ve vedlejší roli v Hayleyho - The Aiport – Letiště, jako stará dáma a současně i černá pasažérka paní Aida Quansettová, a s touto rolí i druhého Oscara.
Hrála také ve filmech pro děti a v rodinných - ve studiu Walta Disneye. I když měla nesporný úspěch v Anastasii, odešla na několik let do ústraní, hlavně kvůli smrti své jediné 19-ti leté dcery Marie, která začínala být slibnou herečkou, a také proto, že manžel v té době velmi těžce onemocněl.

Helen se přezdívalo - První dáma amerického divadla, a mimo to, že vlastnila 2 Oscary, 1 Emmy, a k tomu 9 nominací na Emmy, Zlatý globus, 2 nominace, Cena diváků v roce - 1933, 1971 Golden Laurel, 3 ceny Tony. H. Hayes byla jednou z 9 umělců, kteří vlastní kombinaci - Oscar, Emmy, Golden Laurel a Tony Award. Její umělecká kariéra trvala více než 80 let.

Jistě se nedá zapomenout na její činnost pro televizi, kde vystupovala v TV filmech a seriálech, jako byl s adoptivním synem Jamesem MacArthurem, v roce 1975 v epizodách - Hawaii Five-0, kde hrála jeho tetu.

Helen onemocněla na astma, které se zhoršovalo prací v divadle a všudypřítomnému prachu, který se zde stále vyskytoval. Nakonec po jednom záchvatu astma při divadelní produkci se rozhodla, také na radu lékařů, ukončit svou činnost. Začala psát knihy a přispívá honoráři za ně na výzkum léčby astmatu. Další, zvláštní ocenění získala v roce 1980 - Lawrence Langer Award za - Celoživotní přínos v americkém divadle. Byla horlivou stoupenkyní a zastáncem republikánské strany.

Helen Hayes zemřela 17. 3. 1993 na srdeční selhání v Nyacku – New York, a její celoživotní přítelkyně, herečka Lilian Gish, která byla na její přání vykonavatelkou Heleniny závěti, jí přežila přesně o jeden měsíc. V den její smrti, na počest velké, americké herečky, zhasla na Broadwayi všechna světla po dobu jedné minuty.

Marta Holubová-clara.bow

Autor: clara.bow

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Helen Hayes

Hayes Helen

Drsňák (Knallhart)

Drsňák
Knallhart

Danica Čurčić

Čurčić Danica

Touch Me Not

Touch Me Not
Touch Me Not

Victor Polster

Polster Victor

Whitney

Whitney
Whitney

Naposled navštívené:
Helen Hayes

Hayes Helen

Drsňák (Knallhart)

Drsňák
Knallhart

Danica Čurčić

Čurčić Danica

Touch Me Not

Touch Me Not
Touch Me Not

Victor Polster

Polster Victor

Whitney

Whitney
Whitney