Cerven

Anthony Mann

Rodné jméno:
Emil Anton Bundesmann
Národnost:
Narození:
30.6. 1906, San Diego, Kalifornie, USA
Úmrtí:
29.4. 1967, Berlín
Životopis (biografie) / Informace:
Anthony Mann se narodil 30.června 1906 v Kalifornském San Diegu v USA.
Uměleckou kariéru začal jako herec na Broadwayi. Postupně se dostal i k režii a produkci. Koncem třicátých let dostává nabídku ke spolupráci na několika filmech, Gone with the Wind (Jih proti severu, r. Victor Fleming, 1939), či Rebecca (Mrtvá a živá, r.Alfred Hitchcock, 1940). V této době opouští divadlo a působí ve studiu Paramount jako asistent režie. K samostatné režii se dostává v roce 1942. Jeho režijním debutem se stává kriminální drama Dr. Broadway (1942). V následujících letech je mu svěřována režie žánrově rozmanitých filmů, která točí i pro další Hollywoodská studia. V první polovině čtyřicátých let realizuje několik muzikálů odehrávajících se v různém prostředí, např. Moonlight in Havana (Úplněk v Havaně,1942) a My best Gal ( ,1944). Poté následuje série několika tzv. noir-filmů, Desperate (Desperádi,1947), Raw Deal (Špinavá dohoda ,1948) a několik dalších filmů s kriminálního prostředí.
Mimo tyto hlavní žánry natočil i několik snímků z historickou tématikou či psychologických dramat a politických thrillerů. Divácky a komerčně nejúspěšnější období jeho tvorby přichází v padesátých letech, současně se zvyšujícím se zájmem o americké westerny. Některé z jeho westernů, orientovaných spíše na psychologii postav, jsou dnes klasikou tohoto žánru. Hlubší pohled na charakter postav je patrný např. ve filmu Winchester’73 (1950) pojednávajícím o vztahu dvou bratrů, nebo snímku Man of the West (Muž ze západu, 1958) v němž se hlavní postava vypořádává s výčitkami svědomí za své předchozí činy. Úspěch jeho westernů byl neodmyslitelně spjat s tehdejší hereckou hvězdou, a idolem mnohých dívek a žen, Jamesem Stewartem, jež ztvárnil hlavní role v několika Mannových filmech pojednávajících o dobývání divokého západu. Evropskému diváku jsou ovšem bližší a známější historické výpravné filmy El Cid (Cid, 1961) s Charltonem Hestonem, o španělském národním hrdinovi a The Fall of the Roman Empire (Pád říše římské, 1964). V průběhu natáčení špionážního dramatu Dandy in Aspic, Anthony Mann náhle, dne 29.dubna 1967, v Berlíně umírá.. Po jeho smrti byl film dokončen režisérem Laurencem Harveyem.

I když Anthony Mann nepatřil mezi absolutní špičku hoolywoodských režisérů, svým novým pohledem a přístupem ke klasickému americkému westernu, ukázal cestu jež vyvrcholila filmem Sama Peckinpaha The Wild Bunch (Divoká banda, 1969)

Autor: Hugin

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - Hitparáda televizní zábavy (20...

09:50 - 10:40

35 minut již uběhlo
15 minut zbývá do konce

ČT2 - Egyptské mumie - skutečnost či...

10:15 - 11:10

10 minut již uběhlo
45 minut zbývá do konce

NOVA - Dáma a Král (2017) [TV seriál]

09:40 - 10:55

45 minut již uběhlo
30 minut zbývá do konce

Prima - Malý pitaval z velkého města (...

09:30 - 10:45

55 minut již uběhlo
20 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Anthony Mann

Mann Anthony

Sally Bongers

Bongers Sally

Soudný den (Judgment Day)

Soudný den
Judgment Day

Jesse Frechette

Frechette Jesse

Edith Cavell

Cavell Edith

Vincent Audat

Audat Vincent

Shireen Crutchfield

Crutchfield Shireen

Naposled navštívené:
Anthony Mann

Mann Anthony

Sally Bongers

Bongers Sally

Soudný den (Judgment Day)

Soudný den
Judgment Day

Jesse Frechette

Frechette Jesse

Edith Cavell

Cavell Edith

Vincent Audat

Audat Vincent

Shireen Crutchfield

Crutchfield Shireen