Cerven

Robert Donat

Povolání:
Rodné jméno:
Friedrich
Národnost:
Narození:
18.3. 1905, Withington
Úmrtí:
9.6. 1958, Londýn, Anglie
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Anglický divadelní a filmový herec Friedrich Robert Donat se narodil ve Withingtonu ve Velké Británii 18. 3.1905. Jeho prarodiče měli polsko-německo-anglický základ, on sám se už narodil jako pravý Angličan. Zajímavé je, že jako dítě koktal a zadrhoval, a matka s ním musela chodit na léčení k logopedovi. Vadu se po letech podařilo odstranit, a Robert se mohl věnovat tomu, co od dětství miloval – divadlu a Shakespearovi. Už jako mladíček se dostal ke kočovným hereckým společnostem a učil se hrát. Sjezdil s nimi celou Británii. Ve svých 20-ti letech začal působit v kamenném divadle v Liverpoolu, kde hrál nejen klasické divadelní hry, ale i hry ze současnosti. K filmu se dostal s naprostou samozřejmostí, protože bylo o něm známo, že je velmi dobrý herec s příjemným zevnějškem i hlasem. Zúčastnil se kamerových a zvukových zkoušek, aby dostál požadavkům studia.

Mezi jeho první počiny patřil film režiséra Zoltána Kordy - Men Of Tomorrow - Zítřejší muž z roku 1933, a v tom samém roce dostal roli Tomase Culpeppera ve filmu - The Private Life of Henry VIII, kdy hlavní roli anglického krále hrál vynikající Charles Laughton, protipol Tomasovi byla jeho milenka Kateřina Howardová(Binie Barnes), film natáčel ve své produkci Alexander Korda. Poté spolu podepsali smlouvu na tři roky. Robertův styl hraní byl zajímavě vyhraněný, ať hrál gentlemany, nebo prosté muže, vždy to byl zajímavý herecký i lidský zážitek.


Robert Donat byl dvakrát ženatý, poprvé s Ellou Annesley Voysey-Donatovou. Svatba byla již v roce 1929, a měli spolu tři děti - dceru Joannu a syny Johna a Briana. V roce 1946 se po 17-ti letém manželství rozešli. Jeho druhou manželkou se stala v roce 1953 divadelní herečka Renée Ashersonová.

Na základě úspěšného působení v anglických filmových studiích se ani jemu nevyhnulo pozvání do Mekky filmového průmyslu - Hollywoodu, kam odjel o rok později natáčet dobrodružný historicko-romantický film z pera Alexandra Dumase – Hrabě Monte Christo – 1934. Donatovi upřimně řečeno americký styl filmování, prostředí a lidé v něm moc nesedělo, a necítil se zde právě dobře. I když měl smlouvy s nejlepšími společnostmi v USA, odmítl během doby, kdy zde pracoval několik vyloženě později velmi úspěšných filmových příležitostí. K jeho snad veliké škodě budiž řečeno, že se stavěl k některým nabídkám ne moc vstřícně, některé odmítl i proto, že se mu (jako odkojenci klasiky) zdály být opravdu pod jeho hereckou úroveň, na jiné si snad ze skromnosti netroufal.

Když se ho jednou novináři zeptali, který film, nebo filmy by preferoval odpověděl, že mezi jeho oblíbené filmy patřily - 39 schodů - The 39 Steps, režie Alfréd Hitchcock, anebo komedie - Strašidlo na prodej, oba natočené v roce 1935, Citadela 1938, So long Mr. Chips – Sbohem pane Chips, za který získal Oscara za nejlepší herecký výkon. Pro informaci – film měl 7 oscarových nominací, a pro Clarka Gablea, Laurence Oliviera, nebo Jamese Stewarta, kteří si také na Oscara „brousili zuby“ to bylo obrovské zklamání. Několik význačných režisérů mělo v úmyslu Donata obsadit, ale ten musel především ze zdravotních důvodů odmítnout, a tak se připravil o skutečně výborné filmové příležitosti jako např. v krimi Sabotáž, Tajný agent - oba v roce 1936, nebo vynikající zpracování podle románu spisovatelky Daphnne Du Maurier - Mrtvá a živá – natočeném v roce 1940, kdy tuto roli převzal Laurence Olivier.

Robert Donat se vrátil do válkou ohrožené Británie, kde zůstala jeho rodina, a natáčel filmy v Anglii. Věnoval se práci v divadle, kde sehrál spousty výborných rolí, jako Pekelník, Dům zlomených srdcí, a opět jeho milované Shakespearovy dramata, nebo komedie - Večer tříkrálový, Jak se vám líbí, Mnoho povyku pro nic. Působil hlavně v divadle Old Vic. Od svého návratu z USA natočil čtyři filmy, a po válce jich natočil šest. Filmovat do Států se už nikdy nevrátil. V roce 1950 dostal příležitost nejen hrát, ale napsat scénář a současně režírovat veselohru - Cure for Love. Robert Donat byl nemocen už hodně dlouho, a při jeho vystupování ať už na divadle, nebo ve filmu musel často používat i kyslíkovou bombu, protože se u něj projevovalo pokročilé astma, které ho asi hodně oslabovalo, a co neprospívalo jeho celkovému stavu byly také velmi těžké psychické problémy. Méně už se vědělo, že mu byl diagnostikován nádor na mozku, a počínající potíže s cévami.

Jeho posledním filmem, který natočil krátce před svou smrtí v roce 1958 – bylo drama - The inn of The Sixth Happiness. Zemřel nedlouho po natočení 9. 6. 1958 ve věku 53 let v Londýně, a po své smrti byl nominován na Zlatý glób pro nejlepšího herce.


Marta Holubová-clara.bow

Autor: clara.bow

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - --

12:00 - 12:20

0 minut již uběhlo
20 minut zbývá do konce

ČT2 - Šílený svět studené války

12:00 - 12:55

0 minut již uběhlo
55 minut zbývá do konce

NOVA - Polední Televizní noviny, Spor...

12:00 - 12:20

0 minut již uběhlo
20 minut zbývá do konce

Prima - Policie Hamburk (2007) [TV ser...

11:50 - 12:45

10 minut již uběhlo
45 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Robert Donat

Donat Robert

Naposled navštívené:
Robert Donat

Donat Robert