Cerven

Jane Darwell

Povolání:
Rodné jméno:
Patti Woodward
Národnost:
Narození:
15.10. 1879, Palmyra, Missouri, USA
Úmrtí:
13.8. 1967, Woodland Hills, Los Angeles, Kalifornie, USA
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Filmová a divadelní herečka, představitelka rozšafných žen, matek, tetiček, rázných dam i zámožných, dobře situovaných manželek – rodilá američanka Jane Darwell, která se původně jmenovala Patti Woodard, se narodila 15. 10 1879 do velmi dobře situované rodiny. Otec, Robert William Woodard byl majitel a prezident železniční společnosti.

Jane měla spousty romantických i nesmyslných nápadů, jak naplnit svou budoucnost. Mezi povolání, která si přála dělat patřila nejen cirkusová umělkyně – krasojezdkyně, nebo krotitelka lvů, za čas to byla operní diva. Nakonec zvítězilo herectví, ale otec si nepřál, aby zahanbovala rodinu, a vystupovala pod svým jménem, a tak Jane změnila příjmení na Darwell. Že svět obohatila o velký herecký kumšt napovídá například cena OSCAR za nejlepší ženský vedlejší výkon jako máma Joada ve Steinbeckově filmové adaptaci HROZNY HNĚVU, nebo v barevném provedení muzikálu MARY POPPINS za roli Bird Woman, jejíž obsazení si vymohlo Studio Walta Disneye. Tento film byl jejím posledním.

Zpočátku studovala hru na klavír, dikci a dramatické kurzy. Svou kariéru započala Darwell v divadelních inscenacích v Chicagu a první, ještě němý film natočila v roce 1913. Do roku 1915 se objevila v téměř dvaceti filmech, ale poté se vrátila na divadelní scénu.

K filmu se vrátila, až v roce 1930, když už byl plně zvukový, a hrála v příběhu podle Marka Twayna – Tom Sawyer. Často bývala její partnerkou maličká a roztomilá Shirley Temple, se kterou hrála v pěti filmech. Jane byla úžasná herečka, I když co se krásy týče byla malá silné postavy a prostého obličeje, když však hrála, věřil jí divák každé slovo. Nejinak to bylo i v dramatu INCIDENT V OX-BOW.

Jane Darwell měla na svém kontě za svůj život více než 170 filmových titulů, mimo jiné z těch notoricky známých včetně HUCKLEBERRY FINN (1931), JESSE JAMES (1939), GONE WITH THE WIND (1939), ĎÁBEL A DANIEL WEBSTER (1941), OX-BOW INCIDENT (1943), MY DARLING CLEMENTINE (1946) a mnoho dalších...

Od roku 1954 se začala pravidelně objevovat v TV v různých seriálech a TV filmech. V posledních létech svého života se její zdravotní stav začal rapídně zhoršovat a k filmování MARY POPPINS - 1964, který natáčela s obtížemi se byť nemocná vybičovala vždy k perfektnímu výkonu. Jako neuvěřitelně disciplinovaná profesionálka odvedla naprosto bezchybný a milý výkon.

Jane Darwell zemřela na infarkt ve věku 87 let dne 13.8. 1967 ve Woodland Hills, Los Angeles.

Marta Holubová-Clara.BoW

Autor: clara.bow

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Jane Darwell

Darwell Jane

Kendra Anderson

Anderson Kendra

Russell Porter

Porter Russell

Kurt Strehlen

Strehlen Kurt

She's a Sweetheart

She's a Sweetheart
She's a Sweetheart

Dangerously Yours

Dangerously Yours
Dangerously Yours

Tao Yang

Yang Tao

Naposled navštívené:
Jane Darwell

Darwell Jane

Kendra Anderson

Anderson Kendra

Russell Porter

Porter Russell

Kurt Strehlen

Strehlen Kurt

She's a Sweetheart

She's a Sweetheart
She's a Sweetheart

Dangerously Yours

Dangerously Yours
Dangerously Yours

Tao Yang

Yang Tao