Cerven

Gaby Basset

Povolání:
Národnost:
Narození:
29.3. 1902, Varenne-Saint-Sauveur, Francie
Úmrtí:
7.10. 2001, Neuilly-sur-Seine, Francie
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Francouzská herečka Gaby Basset hrála ve více než šedesáti filmech, v širším povědomí ale dodnes zůstává především jako první manželka slavného Jeana Gabina (1904-1976). Narodila se jako Marie Louise Camille Basset v malém městečku Varennes-Saint-Sauveur v Burgundsku, pocházela z prostých poměrů, její otec Ferdinand Basset byl farmářem. Po první světové válce začala v Paříži pracovat jako sekretářka. Od mládí ale obdivovala svět divadel a kabaretů, jejichž představení často navštěvovala. Sama se ale brzy prosadila i na jevišti, vystupovala v kabaretech a varietních programech, svůj úspěch založila na fyzické podobě s americkou filmovou hvězdou Louise Brooks.

V kulturním světě se seznámila s Jeanem Gabinem a láska na první pohled byla korunována jejich sňatkem v roce 1925. Svůj první film natočila Gaby Basset krátce po nástupu zvuku a hrála v něm i s Jeanem Gabinem (ŠANCE PRO KAŽDÉHO – Chacun sa chance, 1930). Po celá třicátá léta pak Gaby Basset hrála v několika filmech ročně, jen zřídka se ale dostala ke skutečně kvalitním námětům, objevovala se spíše v průměrných komediích a melodramatických příbězích. Mezi režiséry, s nimiž pracovala, nicméně defilují slavná jména jako Maurice Tourneur nebo Christian-Jaque. Velké role hrála například ve filmech KOHOUT PLUKU (Le coq du régiment, 1933) nebo JUSTIN Z MARSEILLE (Justin de Marseille, 1934), o něco později se s ní diváci mohli setkat také v adaptaci slavné divadelní předlohy VRÁTNÝ OD MAXIMA (Le chasseur de chez Maxim, 1937).

Když se Jean Gabin seznámil s tanečnicí Jeanne Mauchain, s Gaby Basset se v roce 1933 rozvedl. Ta se pak v roce 1939 podruhé provdala za Jeana-Frédérica Melé, jejím třetím manželem byl od roku 1962 policejní komisař André Chapon. Druhé manželství a počátek druhé světové války přiměl Gaby Basset k dočasné rezignaci na svět stříbrného plátna a znovu se před kamerou začala objevovat až na přelomu 40. a 50. let.

Na oživení pohasínající herecké dráhy Gaby Basset měl značný podíl Jean Gabin. Budiž mu ke cti, že i když se rozvedli již v roce 1933, na svou první manželku nikdy nezapomněl a v padesátých letech, kdy již patřil k legendám francouzské kinematografie, prosadil u producentů její účast ve většině svých filmů té doby. Z jejich spolupráce stojí za zmínku mimořádně úspěšné filmy BENZÍN A OLEJ (Gas-oil, 1955) ČERVENÁ JE ŠPATNÁ (Le rouge est mis, 1957) nebo TULÁK ARCHIMEDES (Archimede le clochard, 1958). Kromě práce pro film se Gaby Basset vracela i k profesi zpěvačky a uspořádala několik turné.

Před filmovou kamerou stála Gaby Basset naposledy při natáčení filmu PODIVNÁ HRA (Drôle de jeu, 1968), od té doby žila v soukromí. Poslední léta života strávila v domově pro seniory v Neuilly-sur-Seine, kde zemřela 7. října 2001 ve věku 99 let.

Autor: argenson

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - Hitparáda televizní zábavy (20...

09:50 - 10:40

40 minut již uběhlo
10 minut zbývá do konce

ČT2 - Egyptské mumie - skutečnost či...

10:15 - 11:10

15 minut již uběhlo
40 minut zbývá do konce

NOVA - Dáma a Král (2017) [TV seriál]

09:40 - 10:55

50 minut již uběhlo
25 minut zbývá do konce

Prima - Malý pitaval z velkého města (...

09:30 - 10:45

60 minut již uběhlo
15 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Gaby Basset

Basset Gaby

Nelly a Nora (Nelly & Nora)

Nelly a Nora
Nelly & Nora

Aida the Dog (pes)

Dog (pes) Aida the

Gaston Orbal

Orbal Gaston

Eric Miyeni

Miyeni Eric

Dominika Bednarczyk

Bednarczyk Dominika

Urszula Grabowska

Grabowska Urszula

Linda Teehan

Teehan Linda

Naposled navštívené:
Gaby Basset

Basset Gaby

Nelly a Nora (Nelly & Nora)

Nelly a Nora
Nelly & Nora

Aida the Dog (pes)

Dog (pes) Aida the

Gaston Orbal

Orbal Gaston

Eric Miyeni

Miyeni Eric

Dominika Bednarczyk

Bednarczyk Dominika

Urszula Grabowska

Grabowska Urszula

Linda Teehan

Teehan Linda