Cerven

Jean-Roger Caussimon

Povolání:
Národnost:
Narození:
24.7. 1918, Paříž, Francie
Úmrtí:
19.10. 1985, Paříž, Francie
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Českým divákům se francouzský herec Jean-Roger Caussimon zviditelnil především postavou lorda Rashleye ve filmu FANTOMAS KONTA SCOTLAND YARD (Fantômas contre Scotland Yard, 1967), jeho umělecká dráha v sobě zahrnuje ale i řadu dalších aktivit od divadla přes televizi a film také po kariéru zpěváka. Jean-Roger se narodil v Montrouge nedaleko Paříže, ale krátce po jeho narození se rodina usadila v Bordeaux, kde otec pracoval jako lékař. Malý Jean-Roger od dětství hodně četl a zalíbení našel v básnících a dramaticích francouzské moderny, na konzervatoři v Bordeaux absolvoval hereckou průpravu, v této době jeho psychiku poznamenala matčina sebevražda v roce 1936, ve studiu herectví pak pokračoval v Paříži pod vedením slavného Louise Jouveta.

V roce 1938 byl Jean-Roger Caussimon povolán do aktivní vojenské služby a zúčastnil se druhé světové války, vzápětí padl do zajetí a až do roku 1942 byl internován ve Slezsku, svých uměleckých aktivit se ale nevzdával a i v této době psal básně, divadelní hry, podílel se také na improvizovaných divadelních představeních. Po návratu do Francie účinkoval v několika pařížských kabaretech (především populární Lapin Agile na Montmartru), křest filmovou kamerou absolvoval menší rolí studenta v životopisném snímku FRANÇOIS VILLON (1945). Mezitím začal vystupovat na scéně Théâtre de l´Atelier nebo Théâtre de la Cité.

Po válce pokračoval Caussimon ve veřejném vystupováním na různých menších scénách, ke spolupráci jej vybídl hudební skladatel Léo Ferré a vytvořili spolu dlouhodobě úspěšnou autorskou dvojici, v níž Caussimon psal texty k písním. Koncem čtyřicátých let začal působit také v rozhlase a mezitím se rozrůstala i jeho filmografie, i když zatím jen ve formátu menších rolí. Připomeňme alespoň větší hereckou příležitost, kterou mu poskytl Marcel Carné ve filmu JULIETTE A SNÁŘ (Juliette ou La clé des songes, 1951), z dalších známějších titulů uveďme ČERVENOU KRČMU (L´auberge rouge, 1951) nebo FRANCOUZSKÝ KANKÁN (French Cancan, 1954).

Kromě přibývající práce v rozhlase a filmu rozšířil i své aktivity v divadle, přesunul se z kabaretů na větší jeviště a hrál převážně ve francouzské i světové moderně (Zámek ve Švédsku, Návštěva staré dámy). Mezitím do jeho soukromého života vstoupila Paulette Clément, s níž se poprvé setkal v roce 1953 v Lyonu a o tři roky později se z nich stali manželé. Měli spolu dvě děti, dcera Céline Caussimon (*1960) je též herečkou a zpěvačkou. Jean-Roger Caussimon od konce padesátých let často účinkoval také v televizi, celkem osmkrát se například objevil v populárním historickém seriálu LA CAMÉRA EXPLORE LE TEMPS (1958-1965), následně hrál v řadě dalších televizních filmů, převážně adaptací literárních předloh.

Z jeho filmografie šedesátých let připomeňme několikerou spolupráci se západoněmeckou produkcí, například v dobrodružných filmech PYRAMIDA BOHA SLUNCE (Die Pyramide der Sonnengottes, 1964) a POKLAD AZTÉKŮ (Der Schatz der Azteken, 1965) hrál francouzského maršála Bazaina. Vedle již zmíněné postavy lorda Rashleye ve filmu FANTOMAS KONTRA SCOTLAND YARD (Fantômas contre Scotland Yard, 1967) odehrál v té době řadu dalších vedlejších rolí ve filmech francouzských i v mezinárodních projektech.

Jestliže dříve Caussimon psal texty pro písně jiných zpěváků, koncem šedesátých let se sám vydal na dráhu sólového zpěváka. V 70. letech vydal sedm gramofonových desek, pravidelně také koncertně vystupoval. Svůj nový koncertní program vždy představil v některém z pařížských divadel a následovalo turné po celé Francii. Takové vytížení pochopitelně omezilo jeho další práci pro film, opět v menších rolích jej ale můžeme zaznamenat v dalších hodnotných snímcích té doby (AŤ ZAČNE SLAVNOST – Que la fete commence, 1975; SOUDCE A VRAH – Le juge et le assassin, 1976). Naopak některé zajímavé nabídky musel odmítnout, v roce 1982 například kvůli koncertnímu turné nepřijal roli ve filmu … A LOĎ PLUJE (E la nave va, 1982), kterou mu nabízel Fellini.

Poté, co překročil šedesátku, začaly se hromadit zdravotní problémy, například v roce 1981 musel kvůli hospitalizaci přerušit pracovní cestu po jižní Americe, pak se ale vrátil na koncertní pódia a znovu vystupoval nejen ve Francii, ale také v Belgii nebo Švýcarsku. V roce 1984 obdržel od ministerstva kultury Řád umění a literatury. Krátce nato musel definitivně ukončit všechny umělecké aktivity, tentokrát kvůli postupující rakovině plic. Jean-Roger Caussimon zemřel v Paříži 20. října 1985 ve věku 67 let.

Autor: argenson

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - Maigret (1991) [TV seriál]

23:15 - 00:50

45 minut již uběhlo
50 minut zbývá do konce

ČT2 - Agatha a půlnoční vraždy

23:10 - 00:40

50 minut již uběhlo
40 minut zbývá do konce

NOVA - Kriminálka Las Vegas (2000) [T...

23:30 - 00:30

30 minut již uběhlo
30 minut zbývá do konce

Prima - Ano, šéfe! (2009) [TV pořad]

23:50 - 00:55

10 minut již uběhlo
55 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Jean-Roger Caussimon

Caussimon Jean-Roger

Naposled navštívené:
Jean-Roger Caussimon

Caussimon Jean-Roger