Cerven
Chyby ve formuláři:
» Nejste přihlášeni, pro hodnocení filmů se musíte přihlásit nebo zaregistrovat.
 

Marcel Marceau

Povolání:
Rodné jméno:
Marcel Mangel
Národnost:
Narození:
22.3. 1923, Strasbourg, Francie
Úmrtí:
22.9. 2007, Cahors, dep. Lot, Francie
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Marcel Mangel Marceau se narodil 22. března 1923 ve Francouzském městě Strasbourg. Zde navštěvoval lyceum Faustaa de Coulanges. Poté vystudoval uměleckoprůmyslovou školu v Limoges. Pantomimu se učil u Charlese Dullina a Etiénna decrouxe, ve studenských létech se mimo ni, zajímal i o výtvarné umění, grafiku a divadlo.

V době okupace Francie nacistickými vojsky se aktivně zapojil do ozbrojeného odboje. Po válce se stává členem Divadla Sarah Bernhardtové, nejprve jako herec činohry, brzy však vytváří své první pantomimy, Povaleč, Vrah a Japonské pantomimy. Hostuje i v dalších divadlech a společnostech. Již v roce 1947 natáčí dva krátké filmy, podle svých divadelních pantomim, pantomimu Prsten a Povaleč. V tomto roce je již členem divadla Theatre de Poche. V následující roce vytváří inscenaci Zemřel jsem před svítáním, za kterou získává Deburauovu cenu, a Jean Lodsem natáčí další dva krátké filmy.

Jeho nejslavnější čísla jsou spjata s postavou Bípa, která se objevuje například v inscenacích Jarmark, Lepidlo či Hráč na flétnu. Na přelomu čtyřicátých a padesátých let cestuje se svým představením po celé Evropě. V roce 1952 má premiéru pantomimické představení Pierot z Montmartru, které sklízí ohromující úspěch. Společně s Charlesem Aznavourem absolvuje, v roce 1955, turné po USA a Japonsku.

Po návratu do Paříže musí z finančních důvodů rozpustit soubor a opustit divadlo. Až do roku 1963, kdy zakládá nový soubor, vystupuje jako sólový mim na vystoupeních po celém světě. S novým souborem uvádí hru Don Juan, avšak krátce po premiéře musí soubor rozpustit, opět z nedostatku finančních prostředků. Opět se vydává na sólové turné, hlavně po zemích Jižní Ameriky, a jako první Evropský mim absolvuje úspěšné turné po Číně. Po návratu do vlasti se objevuje i v několika krátkých a celovečerních filmech, nejznámější z nich je snímek Barbarella (r.Roger Vadim, 1968).

Začíná se mu dařit, a v roce 1969 otvírá, za přispění sponzorských příspěvků, „Mezinárodní školu mima Marcela Marceaua“, začíná pořádat letní semináře v Itálii a v USA, zde zakládá další školu „Marcel Marceau World Centre for Mime“. V roce 1978 je v Příži založena další škola, financovaná tentokrát pařížskou radnicí, „Mezinárodní škola melodramatu Marcela Marceaua“. Během těchto posledních deseti let působí v divadle na Champs Elysées, ve kterém vytváří na čtyřicet tzv. Bip-pantomim a šedesát pantomim klasických.

V létě, roce 1989 navštívil i druhý ročník Festivalu světové pantomimy, konaného v Kolíně. Jeho vztah k Československu je dán především jeho obdivem k zakladateli světové pantomimy, českého rodáka, Jeana Kašpara Deburaua, největšího z pierotů. Marcel Mangel Marceau umřel 22. září 2007 ve Francii.

Autor: Hugin

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - Zpátky se Sobotou (2012) [TV s...

12:55 - 13:50

32 minut již uběhlo
23 minut zbývá do konce

ČT2 - Nacistické Německo objektivem ...

12:45 - 13:35

42 minut již uběhlo
8 minut zbývá do konce

NOVA - Ordinace v růžové zahradě (200...

12:20 - 13:35

67 minut již uběhlo
8 minut zbývá do konce

Prima - Closer: Nové případy (2012) [T...

12:40 - 13:35

47 minut již uběhlo
8 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Marcel Marceau

Marceau Marcel

Důstojně mezi lidmi

Důstojně mezi lidmi

Naposled navštívené:
Marcel Marceau

Marceau Marcel

Důstojně mezi lidmi

Důstojně mezi lidmi