Cerven
Chyby ve formuláři:
» Nejste přihlášeni, pro hodnocení filmů se musíte přihlásit nebo zaregistrovat.
 

Herta Mayen

Povolání:
Rodné jméno:
Herta Mayer
Známá jako:
Hertha Mayen
Národnost:
Narození:
19.6. 1922, Vídeň, Rakousko
Úmrtí:
10.7. 2015, Vídeň, Rakousko
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Rakouská herečka a tanečnice Herta Mayen se narodila ve Vídni dne 19. června roku 1922. Některé prameny uvádí, že její rodné příjmení zní Mayer a zřejmě tedy změna posledního písmenka byla později za účelem umělecké atraktivnosti jména.

Co vlastně o Hertě Mayen víme? Informace o této herečce nejsou nikterak bohaté, nicméně přece jen nějaké jsou. Již od útlého dětství projevovala dívenka velké pohybové a i pěvecké nadání. Od tří let navštěvovala hodiny baletu, později také hodiny zpěvu. Před veřejnoostí stála poprvé v patnácti letech v revue s názvem „Femina“ a později se objevovala na scéně divadla ve Vídni.

V roce 1938 odešla Herta do Berlína. Zde pokračovala v herecké průpravě, kterou nejprve zdokonalovala na scéně Státního divadla v Mnichově a později působila přímo ve Státním divadle v Berlíně. V letech 1939 až 1945 působila jako tanečnice v Městském divadle.

Sošná postava Herty Mayen a působivý taneční projev zaujaly též filmové tvůrce, tudíž od roku 1939 se začala objevovat i před filmovou kamerou. Zcela poprvé – jak jinak, než v roli tanečnice – to bylo ve snímku HOTEL SACHER (1939). Z menších rolí se postupně vypracovala i na role větší, tentokrát již tzv. „jmenné“. Objevila se např. r. 1943 ve snímku LIEBESKOMÖDIE v roli Blanky Tiedemannové. Není bez zajímavosti, že zde hlavní ženskou roli hrála Magda Schneider, matka známé představitelky císařovny Sissi Romy Schneider.

Velkou ženskou roli dostala Herta r. 1944 ve snímku GLÜCK BEI FRAUEN, hrála hlavní ženskou postavu jménem Nina Martini po boku herce Johannese Heesterse v úloze Stefana Hella. Zde není možno opominout zajímavost k tomuto herci holandského původu. Narodil se 5. prosince roku 1903 a patří k nejstarším žijícím hercům, s největší pravděpodobností je vůbec nejstarší žijící filmový herec!

Vraťme se však k Hertě Mayen. Před kamerou se objevovala do roku 1951, kdy ztvárnila roli Alidy ve snímku FRÜHLING AUF DEM EIS. Další hlavní ženskou roli zde ztvárnila Eva Pawlik (1927 – 1983), herečka, ale zejména krasobruslařka.

Po natočení tohoto filmu, v pořadí svého čtrnáctého, opustila Herta Mayen filmové kamery. Dle dostupných informací se provdala a odešla na nějakou dobu do Buenos Aires. O jejím manželovi není nic známo, prameny ani nezmiňují, že by Herta měla nějaké potomky. V polovině 50. let se měla objevovat na německé divadelní scéně, aby pak v r. 1958 odešla do rodné Vídně. Poslední informace, kterou máme k dispozici, říká, že se tak stalo ze zdravotních důvodů.

Více o Hertě Mayen dostupné materiály neříkají. Nevíme nic dalšího o jejím soukromí, neznáme ani přesnou charakteristiku údajných zdravotních problémů, kvůli nimž se vrátila do rodné země, naprosto nulové jsou informace o její rodině. Datum případného skonu žádné prameny neuvádějí, tudíž doufejme, že tato herecká legenda stále ještě někde (dost možná ve své rodné Vídni) žije…

Autor: Hortensie

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - Dobré ráno (1998) [TV pořad]

02:15 - 04:50

37 minut již uběhlo
118 minut zbývá do konce

ČT2 - Duchovní kuchyně

02:50 - 03:15

2 minut již uběhlo
23 minut zbývá do konce

NOVA - Babicovy dobroty (2008) [TV po...

02:35 - 03:05

17 minut již uběhlo
13 minut zbývá do konce

Prima - Policie Hamburk (2007) [TV ser...

02:00 - 03:00

52 minut již uběhlo
8 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Herta Mayen

Mayen Herta

Teherán (Teheran)

Teherán
Teheran

Anton Tarradellas

Tarradellas Anton

Kartoffeln mit Stippe

Kartoffeln mit Stippe
Kartoffeln mit Stippe

Vsevolod Simakov

Simakov Vsevolod

Emily Stevens

Stevens Emily

Steven Marlo

Marlo Steven

Tito Vuolo

Vuolo Tito

Naposled navštívené:
Herta Mayen

Mayen Herta

Teherán (Teheran)

Teherán
Teheran

Anton Tarradellas

Tarradellas Anton

Kartoffeln mit Stippe

Kartoffeln mit Stippe
Kartoffeln mit Stippe

Vsevolod Simakov

Simakov Vsevolod

Emily Stevens

Stevens Emily

Steven Marlo

Marlo Steven

Tito Vuolo

Vuolo Tito