Zari

Zoltán Korda

Rodné jméno:
Zoltán Kellner
Národnost:
Narození:
3.6. 1895, Pusztatúrpásztó, Türkeve,Rakousko - Uhersko
Úmrtí:
13.10. 1960, Hollywood, Kalifornie, USA
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Maďarský režisér, kameraman, scénarista a producent Zoltán Korda, vlastním jménem Zoltan Kellner, bratr režisera Alexandera Kordy a Vincenta Kordy, se narodil v Pusztaturpaszto, Türkeve, tehdy ještě v Rakousko-Uherské monarchii dne 3. 6. 1895. Pocházel z bohaté židovské rodiny, a byl prostředním z bratrů, o kterých je všeobecně známo, že se všichni tři uplatnili více než jen úspěšně ve filmovém průmyslu.

Zoltán Korda vystudoval techniku v Budapesti, a za první světové války byl důstojníkem jezdecké kavalerie. Ve filmu se poprvé uplatnil v Maďarsku, když režíroval, napsal scénář a stál za kamerou při natáčení snímku - Károly bakák v roce 1918. Mimo jiné se poddílel na natáčení prvního zkušebního zvukového, německého filmu z roku 1927 - Die Elf Teufel.

Poté už odešel za svým bratrem Alexandrem do Velké Británie a začali připravovat velmi zajímavé projekty. On sám se prezentoval v Anglii jako režiser poprvé v roce 1932 ve zvukovém dramatu - Men of Tomorrow, ale respekt si zajistil filmem - Sanders of River v roce 1935, kde poprvé hrál černošský operní zpěvák a herec Paul Robeson a Leslie Banks. Film byl mimo jiné nominován na filmovém festivalu v Benátkách na Zlatého lva. O dva roky později už sklízí ocenění za film s indickým chlapcem Sabu, a dobrodružným filmem natočeným v Indii – Miláček slonu – The Elephant Boy – 1937 za nejlepší režii.

Tento bývalý důstojník byl velkým milovníkem dobrodružství a do skladby filmů, na kterých se poddílel, patří převážně dobrodružné filmy, natočené v Africe nebo Indii. Zoltán byl citlivý člověk s ohromným sociálním cítěním, a to se také projevovalo svým způsobem na jeho filmech. Za snímek - The Four Feathers z roku 1939, který je současně považován za jeho nejlepší film byl retrospektivně nominován na Zlatou palmu filmového festivalu v Cannes – v roce 2002.

V roce 1940, následuje Zoltán Korda bratra Alexandra do Hollywoodu, a stává výkonným producentem spol. United Artists - barevného pohádkového příběhu plného doposud nebývalých triků - Zloděj z Bagdádu – The Thief of Bagdad. Alexander film režíroval. Dalším filmem s nyní už indickým hercem Sabu Dastagirem byla o dva roky později natočena barevně podle románové předlohy Rudyarda Kiplinga krásně pojatá – Kniha džunglí – Jungle Book – 1942.

Zoltán se oženil v Anglii v roce 1930 s herečkou Joan Gardner, a toto manželství bylo jeho jediným. S Joan měli syna Davida. Svůj další život trávila rodina Zoltana Kordy v jižní Kalifornii. Do roku 1955 natočil ještě dalších sedm filmů, včetně světově uznávaného válečného dramatu ze II. světové války - Sahara, natočená roku 1943. Zoltánův uchvacující scénář dotvořil herecky v hlavní roli Humphrey Bogart. Dalším velmi dobrým snímkem byl i The Macomber Affaire s Charlesem Boyerem a Jessicou Tandy v hlavních rolích. Film byl natočen v roce 1947. Posledním filmem, který natáčel už se zhoršujícím se zdravotním stavem, se kterým bojoval již léta, byl - Storm over the Nile 1955.

Zoltán Korda odešel ze zdravotních důvodů do ústraní už na sklonku roku 1955. Podepsala se na něm i pokročilá tuberkulóza, ke které se přidaly další komplikace. Zemřel 13. 10. 1961 ve věku 66 let v Hollywoodu.

Marta Holubová-clara.bow

Autor: clara.bow

Životopis (biografie) / Informace:
Filmografie Zoltána Kordy:

1918 Károly bakák (Karolový vojaci)
1920 A Csodagyerek (Zázračné dieťa)
1927 Die elf Teufel (Jedenásť diablov)
1932 Men of Tomorrow
1933 Cash
1935 Sanders vom Strom (Sanders of the River)
1936 Forget me Not
1936 Conquest of the Air
1937 Der Elefantenjunge (The Elephant Boy)
1937 Revolt in the Desert
1938 Gefahr am Doro-Pass (The Drum)
1939 Vier Federn (The Four Feathers)
1942 Das Dschungelbuch (Jungle Book)
1943 Sahara
1945 Counter-Attack
1947 Die Affäre Macomber (The Macomber Affair)
1948 A Woman's Vengeance
1951 ..denn sie sollen getröstet werden (Cry, the beloved Country)
1955 Sturm über dem Nil (Storm over the Nile)

Pozn. redakce:
Za dodání kompletního soupisu filmografie Zoltána Kordy děkujeme kolegovi Cicisovi. Hortensie

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Zoltán Korda

Korda Zoltán

Naposled navštívené:
Zoltán Korda

Korda Zoltán