Cerven

Kathryn Grayson

Povolání:
Rodné jméno:
Zelma Kathryn Elisabeth Hedrick
Národnost:
Narození:
9.2. 1922, Winston-Salem, Severní Karolína, USA
Úmrtí:
17.2. 2010, Los Angeles, Kalifornie, USA
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Operní a muzikálová zpěvačka, filmová herečka a tanečnice - Kathryn Grayson se narodila dne 9. 2. 1922 jako Zelma Kathryn Elisabeth Hedrick ve Winstonu v městě Salem v Severní Karolíně. Později se rodina Hendrickových přestěhovala do St Louis v Missouri.

Zelma - Kathryn, zpívala odmala krásným, čistým hláskem, a všichni o ní hovořila jako „slavíčkovi“. Ke studiu zpěvu se dostala zajímavým způsobem. Se školou byli na návštěvě postor divadla a šaten v St. Louis – Opera House. Kathryn se vytratila, a na prázném jevišti, do prázdného hlediště začala zpívat. Takto jí zaslechl manager divadla, který byl přilákán jejím hlasem do hlediště, a ten jí doporučil k věhlasné zpěvačce Frances Marshall z Chicagské Civic opery a ta jí začala dávat lekce zpěvu. Karhryn bylo dvanáct let.

Z Kathy vyrostla nejen krásná mladá žena, ale i výborná zpěvačka. Kamerovými zkouškami prošla v roce 1940, a poprvé hrála ve filmu spol. Metro Goldwyn Mayer roli sekretářky v Andy Hardy v roce 1941, následovaly převážně hudební, nebo muzikálové filmy, Seven Sweetharts, jejím nejčastějším partnerem byl okouzlující barytonista Howard Keel např. v Show Boat, Kiss Me Kate, hrála např. ve dvou filmech po boku věhlasného italského tenoristy Mario Lanzy - To Midnight Kiss 1949 a Toast of New Orleans z roku 1950. S Howardem Keelem pak v 60-tých letech vystupovala často na koncertních a kabaretních vystoupeních. Natočila 23 filmů, a na svém kontě měla 8 dlouhohrajících desek.

Kathryn Grayson byla dvakrát vdaná – první manžel byl herec John Skelton, následoval rozvod, po něm další herec a zpěvák Johnnie Johnston. Z druhého manželství se narodila v roce 1948 dcera Patricia Kathryn Jonhston, i toto manželství se v roce 1952 rozpadlo.

V roce 1956 získala Kathryn cenu Emmy za Shadow on the Heart. V době, kdy bylo ve filmu pro ní méně práce, získala nějaké role v TV – hrála například vedle Angely Landsbury v TV serii: To je vražda napsala, v několika jejích epizodách v roce 1980. Od roku 1960 hrála nejen na Broadwayi, ale hostovala na významných amerických operních scénách v hlavních rolích excelentních operních děl – La Traviata, Madamma Butterfly, La bohéme, Turandot, Orfeus v podsvětí – Jacquesa Offembacha. Byla velmi vyhledávána představitelka hlavních rolí do Frimlových operet jako byl Král tuláků, Veselá vdova - Hana Glawary, nebo muzikály Rosalinda, Naughty Marietta, Kiss Me Kate. Vyplnil se jí sen, a stala se tak uznávanou operní divou.

Katy Grayson se stala i sbormistrovou, a několik let řídila sborový zpěv na Idaho University. Mezi její poslední role patří pořad z roku 2003 s názvem - Cole Porter v Hollywoodu, kde se i po tolika letech zaskvěla v Too Darn Hot, jako Kate v Kiss Me Kate, a o rok později - 2004 v Masters Behind - Muzikály.
Katherine Grayson zemřela ve věku 88 let ve spánku dne 17. 2. 2010 v Los Angeles v Kalifornii.

Marta Holubová-clara.bow

Autor: clara.bow

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Kathryn Grayson

Grayson Kathryn

Naposled navštívené:
Kathryn Grayson

Grayson Kathryn