Cerven

Josef Lamka

Národnost:
Narození:
12.11. 1931, Hronov, Československo
Úmrtí:
6.7. 2009, Praha, Česká republika
Životopis (biografie) / Informace:
Herec a režisér Josef Lamka směřoval k výtvarnému umění či k animaci již od dětství a proto se po maturitě přihlásil ke studiím Umělecko – průmyslové školy, na níž vystudoval kombinovaný obor hračka a loutka.

Josef Lamka s dokončením vysoké školy získal angažmá v Divadle Spejbla a Hurvínka, kde se záhy vypracoval na post šéfa výpravy a mimo to vytvářel dekorace, plakáty, programy a propagační předměty. Po čtyřech sezónách Lamka spoluzaložil Černé divadlo Jiřího Srnce, kde poté bezmála dvě desítky let působil coby výtvarník, herec a spoluautor. Scénografii hraného divadla se Lamka věnoval i na scéně pražského Divadla na Zábradlí či v Oblastních divadlech rodného Hronova a v Mostu.

Josef Lamka proklouznul do filmové branže už v čase vysokoškolských studií, neboť několikráte absolvoval svou povinnou praxi jako animátor ve filmovém Studiu Jiřího Trnky a proto jeho jméno najdeme v titulcích filmů Námořníček; Společné stravování na vesnici nebo Symfoniko Bene Papato. Největší proslulost ale Lamkovi přinesla jeho dlouholetá a velmi úspěšná spolupráce s televizními studii, pro které tvořil převážně večerníčkové seriály, jež mu poté zajistily doslova světovou nesmrtelnost. Lamka vdechnul život jak Vodníku Česílkovi nebo Kátě a Škubánkovi; tak i pravěkému Človíčkovi nebo kachně Matyldě. Lamka zaujal i svým filmy Putování za švestkovou vůní; My tři braši od muziky nebo inscenací kombinující animaci s živými herci nazvanou Království květin. Lamka u většiny svých děl ale nebyl jenom režisérem, protože na mnoha se podílel také coby autor námětu, scénárista či jako výtvarník a v posledně jmenovaném oboru spolupracoval i s jinými režiséry například s L. Koutnou na pohádce Jak se peče štěstí. Poslední svůj film Čtyřlístek ve službách krále J. Lamka již dokončit nedokázal, neboť uprostřed práce na rozpohybování legendárního časopisu Čtyřlístek zemřel.

Josef Lamka svou stopu zanechal i v knižním světě, protože jako ilustrátor doprovodil svými obrázky několik publikací nakladatelství Orbis v edicích Hry pro loutky a Divadélko. Velmi významný je Lamkův podíl na původním českém komiksu pro děti Čtyřlístek, pro nějž byl nejenom výtvarníkem, ale i scénáristou. V oblasti literární tvorby je záhodno také vyzdvihnout fakt, že Lamka celou řadu svých večerníčkových seriálů vydal i v knižní podobě.

Josef Lamka získal za svou filmovou tvorbu několik cen, například Cenu Československé televize 1988 za seriál O človíčkovi a za Matyldu v r. 2oo2 Ocenění za režii Mezinárodního festivalu animované tvorby Anifest.

Josef Lamka, manžel loutkoherečky Hany Lamkové a otec loutkoherečky Hany Gormanové, zemřel ve věku 77 let.

zdroj: Daniel Rubeš - Uzavřené osudy

Autor: řepešínský

Životopis (biografie) / Informace:
český scénograf, výtvarník, scenárista a režisér animovaných filmů, který po vystudování oboru hračka-loutka na pražské UMPRUM (1955) působil jako šéf výpravy v Divadle S + H, byl spoluzakladatelem, výtvarníkem a hercem Černého divadla (1959-1980) a od roku 1962 spolupracoval hlavně s českou a slovenskou televizí, kde se jako scenárista, režisér a výtvarník podílel na řadě loutkových a kreslených pořadů, Na začátku své umělecké dráhy realizoval jako scenárista a režisér krátké propagační filmy Námořníček (1958), Společné stravování na vesnici (1959) a Symfoniko bene papato (1960).
-fik-, Filmový přehled 2009/9

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - My všichni školou povinní (198...

10:00 - 11:05

23 minut již uběhlo
42 minut zbývá do konce

ČT2 - Bedekr

10:05 - 10:35

18 minut již uběhlo
12 minut zbývá do konce

NOVA - Odznak Vysočina

09:40 - 10:55

43 minut již uběhlo
32 minut zbývá do konce

Prima - Vinaři (2014) [TV seriál]

09:25 - 10:40

58 minut již uběhlo
17 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Josef Lamka

Lamka Josef

Naposled navštívené:
Josef Lamka

Lamka Josef