Cerven

Tereza Boučková

Rodné jméno:
Tereza Kohoutová
Národnost:
Věk:
67
Narození:
24.5. 1957, Praha, Československo
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Spisovatelka a scénáristka Tereza Boučková, roz. Kohoutová, se narodila 24. května roku 1957 jako nejmladší ze tří dětí spisovatele Pavla Kohouta a jeho druhé manželky Anny, která pracovala jako asistentka režie. Pro zajímavost – první chotí Pavla Kohouta byla slavná představitelka Pyšné princezny herečka Alena Vránová. Terezin bratr je scénografem a malířem, žije v Rakousku. V zahraničí, konkrétně ve Švýcarsku, žije také Terezina sestra.

STUDIA
Tereza Kohoutová po ukončení základní školy nastoupila na ekonomickou školu, ale posléze přestoupila na Akademické gymnázium ve Štěpánské ulici, kde v roce 1976 složila maturitu. Jejím snem bylo studovat DAMU, ale bohužel nebylo možné tohoto cíle dosáhnout, neboť podepsala ve svých dvaceti letech Chartu 77. Tím se odsoudila k vykonávání tzv. podřadných zaměstnání, ačkoliv toto označení je skutečně pouze obrazné. Ona sama se ve své autobiografické knize hlásí k době, kdy pracovala např. jako poštovní doručovatelka či uklízečka a v žádném případě se za tato zaměstnání nestydí.

BYTOVÉ DIVADLO
Se svým otcem Pavlem Kohoutem se podílela na realizaci tzv. bytového divadla. Koncem 70. let umělci, jejichž činnost byla zastavena totalitním režimem za podepsání Charty 77, vytvořili uskupení, v jehož rámci hráli divadelní představení v soukromých bytech. Odtud tedy název bytové divadlo. V bytě chartistky Vlasty Chramostové byla realizována adaptace Shakespearova MACBETHA v Kohoutově úpravě, kde v představení vystoupil Pavel Landovský, Vlasta Třešňák a také Tereza Kohoutová.

SOUKROMÍ
Tereza Kohoutová byla dvakrát vdaná. První manželství trvalo velmi krátce, podruhé se provdala roku 1985 za Jiřího Boučka. Manželé toužili po dětech, ale ty nepřicházely. Rozhodli se pro adopci a postupně si vzali za vlastní dva romské chlapečky – Dominika a Mariána, k nimž téměř zázrakem v roce 1991 přibyl ještě vlastní syn Vincek.

AUTOBIOGRAFIE
V roce 2008 vyšla Tereze Boučkové autobiografická kniha s názvem ROK KOHOUTA. Skrytě zřejmě parafrázuje své rodné příjmení, nicméně rokem kohouta byl opravdu podle čínské astrologie rok 2006, tedy rok, v němž se události popsané v knize odehrály. Jedná se o velmi přímou výpověď životem zkoušené ženy, která zde otevřeně popisuje svou zkušenost s výchovou adoptovaných synů. Dva adoptovaní chlapci způsobili svým rodičům mnoho nepříjemných chvil svým nezodpovědným chováním, školními absencemi, útěky z diagnostických ústavů a prvními zkušenostmi s drogami. Sledujeme niterní popis pocitů matky, jež bez výjimky miluje své tři syny a nedělá pražádného rozdílu mezi dvěma adoptovanými a synem vlastním, nicméně nedokáže stále tolerovat a omlouvat kázeňské a morální přestupky starších chlapců. Román je psán skutečně velmi zpříma a otevřeně, dynamickou a čtivou formou.

DALŠÍ TVORBA
Tereza Boučková je v prvé řadě spisovatelka. Píše však také filmové scénáře, např. k filmu SMRADI. Za první velký úspěch lze považovat prozaické dílo s názvem INDIÁNSKÝ BĚH, za které získala v roce 1990 cenu Jiřího Ortena. Tato próza byla přeložena do několika jazyků. V roce 1993 vychází další próza s názvem KŘEPELICE, v r. 1995 KDYŽ MILUJETE MUŽE, v r. 1998 kniha KRÁKORÁM. Roku 2004 byl vydán výběr fejetonů, které psala Tereza Boučková pro tisk, s názvem JEN SI TAK TROCHU SCHNÍT – FEJETONY O MUŽÍCH A LIDECH.
V roce 2007, přímo v den svých padesátých narozenin, získala první cenu v soutěži Sazky o nejlepší nerealizovaný scénář, kde uspěla se svým dílem ZEMSKÝ RÁJ TO NAPOHLED. Naopak realizace se dočkal její scénář divadelní hry s názvem SILNICE, kterou Tereza Boučková napsala podle slavného stejnojmenného filmu F. Felliniho. Premiéru měla SILNICE od T. Boučkové v r. 2007 v Klicperově divadle v Hradci Králové.

Tereza Boučková je člověk milující přírodu a klid. Se svou rodinou žije již dlouhá léta v chatové osadě Záhrabská nad Svatým Janem pod Skalou.

Použité zdroje:
BOUČKOVÁ, T.: Rok kohouta, Euromedia Group – Odeon, Praha, 2008, 1. vyd. ISBN: 978-80-207-1263-9 (vlastní četba románu + přebal knihy)
Česká verze „WIKIPEDIA“ – heslo Tereza Boučková

Zpracovala. Petra Cejpková

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - Toulavá kamera (2003) [TV cykl...

09:55 - 10:25

4 minut již uběhlo
26 minut zbývá do konce

ČT2 - Bitvy o Evropu

09:45 - 10:40

14 minut již uběhlo
41 minut zbývá do konce

NOVA - Co ste hasiči (2021) [TV seriá...

09:00 - 10:25

59 minut již uběhlo
26 minut zbývá do konce

Prima - Polda (2016) [TV seriál]

09:45 - 11:00

14 minut již uběhlo
61 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Tereza Boučková

Boučková Tereza

Susanne Dietz

Dietz Susanne

Marius Johansen Hansen

Hansen Marius Johansen

Tomas Erhart

Erhart Tomas

Wagner Moura

Moura Wagner

Bruce Emery

Emery Bruce

Sia Furler

Furler Sia

Šance jako hrom

Šance jako hrom

La fille du RER

La fille du RER
La fille du RER

John F. Kennedy

Kennedy John F.

Bruce Peninsula

Peninsula Bruce

Naposled navštívené:
Tereza Boučková

Boučková Tereza

Susanne Dietz

Dietz Susanne

Marius Johansen Hansen

Hansen Marius Johansen

Tomas Erhart

Erhart Tomas

Wagner Moura

Moura Wagner

Bruce Emery

Emery Bruce

Sia Furler

Furler Sia

Šance jako hrom

Šance jako hrom

La fille du RER

La fille du RER
La fille du RER

John F. Kennedy

Kennedy John F.

Bruce Peninsula

Peninsula Bruce