Cerven
ohodnotit

Čtvrtá hvězda [TV seriál]

Žánr:
Rok:
2014
Délka:
28 minut, 12 dílů
„Hotel na okraji Prahy. Tři patra, tři recepční, tři hvězdičky. Manažerka chce čtvrtou. Mají na to rok. Zvládnou to? Když jsou všichni úplně blbí?“
Popis / Obsah / Info k filmu Čtvrtá hvězda
Zvláštní mikrokosmos hotelu Meteor, jenž usiluje o čtvrtou hvězdu navzdory osobním zájmům zaměstnanců, se stal prostředím jako stvořeným pro absurdní humor členů Dejvického divadla. Ti spojili síly s tvůrci úspěšného seriálu Okresní přebor a dali vzniknout nové televizní sérii s kultovními ambicemi.
Jan Prušinovský s Miroslavem Krobotem se v projektu pro Českou televizi nevydali cestou nápodoby zámořského sitcomu jako mnozí jiní. Naopak se pokusili o osobité spojení typicky české poetiky trapnosti se suchým humorem britcomů. Čtvrtá hvězda tudíž nestojí na dramaturgicky vybroušeném gagu a nenásleduje pravidlo několikavteřinových intervalů mezi salvami smíchu. Důležitější než situace, do nichž by bylo osazenstvo hotelu v rychlém sledu vrháno, jsou jednotlivé postavy, které disponují jedinečným charakterem a motivacemi a v průběhu děje mezi sebou vytvářejí nejrůznější interakce a kombinace.
Stěžejním zdrojem humoru je nečekané střetávání groteskních figurek, jež vytvářejí v kulisách upadlého turismu pestré panoptikum, k němuž ovšem tvůrci přistupují s lidskou vřelostí a hledají v něm pověstnou „člověčinu". Jaké cesty svedou dohromady například agresivního hotelového údržbáře Davida a zoufale zamilovaného nováčka Štěpána, upozaděného ve stínu pobožné matky? A jaká zlomyslná náhoda propojí nadrženou a přehnaně ambiciózní manažerku Terezu s nepoučitelným kšeftařem Františkem, který je za peníze schopen obětovat vše? Scenáristické prověrky s nelítostnými přesahy do celkového obrazu národního charakteru se nevyhnou ani dalším hotelovým duším: laxnímu řediteli Theodorovi, pro něhož správa hotelu po vstupu nového majitele znamená už jen snahu zdokonalit se v čínské hře mahjong, šéfkuchaři Tichému, jenž tají ztrátu chuti, barmance Jiřině s mankem či exkluzivní hotelové prostitutce Libušce s láskou k lakrosu.
Dvanáct epizod na jednu stranu s pochopením sleduje drobná sobectví, pohodlnost i zištnost zaměstnanců, kteří úspěšně vzdalují čtvrtou hvězdu za hranici nedohledna. Na stranu druhou jejich starosti zasazuje do situací, v nichž se odráží absurdní rozměr současné pražské reality a jež přinášejí řadu příležitostí pro humor drsnějšího rodu. Sexuální turistika, natáčení pornofilmu, černý obchod s masem či nevítaný invalida, to vše pronikne za zdi nenápadného hotelu, kterých jsou v Praze možná desítky. I přes svéráznou nadsázku Čtvrtá hvězda odráží mnohé ze stále překvapujícího koloritu české mekky turistického ruchu a neprůhledných podnikatelských aktivit.
Jakub Jiřiště, LFŠ 2014


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Čtvrtá hvězda
Čtvrtá hvězda vypráví příběh mladého Štěpána (Václav Neužil), který získal místo jako druhý noční recepční v říhvězdičkovém hotelu Meteor na periferii Prahy. Štěpána zajímá Pavlínka (Martha Issová), která zde pracuje jako denní recepční. Pavlínku ovšem nezajímá Štěpán, ale agresivní hotelový údržbář David (David Novotný), který se snaží uniknout vyčerpávajícímu erotickému zájmu své nadřízené, hotelové manažerky Terezy (Lenka Krobotová). Ta se kromě Davida snaží získat čtvrtou hvězdu, jež by zvýšila prestiž a úroveň hotelu. Její snahy ovšem naráží na sobectví, pohodlnost, lenost a zištnost podřízených. Vysněná čtvrtá hvězda ze všech zaměstnanců hotelu zajímá nejméně bývalého manžela Terezy a ředitele hotelu Teodora (Hynek Čermák). Jeho jediným zájmem je zdokonalit se v hraní čínské hry mahjong. Terezino úsilí maří osobní zájmy i dalších podřízených: ambiciózní a záludný kuchař Smutný (Jaroslav Plesl) dychtí po místu šéfkuchaře, melancholický šéfkuchař Tichý (Miroslav Krobot) bojuje s trvalými následky po úrazu, denní recepční František (Ivan Trojan) kšeftuje s podsvětím a paktuje se s nebezpečným zločincem Majorem (Pavel Šimčík), hotelová prostitutka Libuška (Klára Melíšková) trénuje oddíl mladších dorostenců lakrosu, hotelový taxikář Jindra (Marek Taclík) je asi gay se silným mateřským pudem a barmanka Jiřina (Simona Babčáková) má manko.


oficiální text distributora

Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Henry Gayden

Gayden Henry

Naposled navštívené:
Henry Gayden

Gayden Henry