Cerven
ohodnotit

Rapl [TV seriál]

Žánr:
Rok:
2016
Délka:
55 minut
„Nekompromisní vyšetřovatel Kuneš v podání Hynka Čermáka se na televizní obrazovku vrací v novém seriálu Rapl. Třináctidílná krimi vycházející z úspěšného Cirkusu Bukowsky v režii Jana Pachla“
Popis / Obsah / Info k filmu Rapl
Nový seriál Rapl se vrací k postavě svérázného detektiva Kuneše známého z Cirkusu Bukowsky. Jde o první spin off, tedy přechod postavy z předchozího seriálu do nového díla, v tvorbě České televize. Rapl otevírá třináct nových kriminálních příběhů. „Už při natáčení Cirkusu Bukowsky nás napadlo, že bychom mohli udělat Rapla, ale na rozdíl od předchozí detektivky jsme nechtěli jeden případ, který se line celou sérií, ale naopak třináct uzavřených epizod. Jejich hledání nám šlo překvapivě hladce, ale nápad je oproti realizaci vždy jednodušší,“ říká kreativní producent Josef Viewegh, v jehož tvůrčí producentské skupině seriál vznikl.

Režisérem a scenáristou seriálu je Jan Pachl, pro nějž je Rapl, po Cirkusu Bukowsky, povídkovém televizním cyklu Škoda lásky a dvoudílném snímku Gangster Ka, už čtvrtou spoluprací s producentem Vieweghem a třetí s představitelem hlavní role Hynkem Čermákem.„Když jsem zjistil, že je možné Rapla realizovat, měl jsem radost, protože jsem se mohl vrátit k postavě majora Kuneše. Velkou roli hrál i fakt, že ho hraje Hynek Čermák, kterého mám moc rád, a utvrdili jsme se, že naše spolupráce mají smysl. Ve chvíli, kdy někomu píšete roli na tělo, je to pro vás mnohem snazší, víc mu vidíte do hlavy, dokážete předpokládat jeho mimiku,“ říká Jan Pachl a dodává: „Nechtěli jsme, aby byl Rapl černobílý, ale aby se do něj, kromě krimi příběhů, dostal i kus z osobního života postav i trocha humoru.“

Česká televize


Popis / Obsah / Info k filmu Rapl
Rapl získal nominaci na evropského televizního Oscara

Seriál Rapl režiséra Jana Pachla získal nominaci na největší přehlídce evropské televizní tvorby Prix Europa. Ocenění budou v Berlíně předána tento pátek.

Jubilejní třicátý ročník soutěže Prix Europa pro nejnovější nejlepší evropskou televizní, rozhlasovou a on-line produkci hostí v tomto týdnu německý Berlín. Českou produkci na prestižní přehlídce zastoupí v nejsledovanější kategorii TV Fiction první díl aktuálně vysílaného seriálu Rapl. Naposledy nominaci v této kategorii ve vítězství proměnil Jiří Strach s televizním filmem Osmy v roce 2014.

Česká televize získala na Prix Europa i další dvě nominace. Webový vzdělávací projekt pro děti DIV - Duhový institut věd, který za využití rozsáhlého videoarchivu České televize kombinuje prvky hry a edukace, byl nominován v kategorii on-line. Oblast dokumentu zastoupí česko-francouzský koprodukční snímek Jenica a Perla režisérky a scénáristky Rozálie Kohoutové.

Finalisty Prix Europa vybírala mezinárodní porota z 641 přihlášených pořadů z 35 zemí.

Alžběta Plívová
Vedoucí Komunikace a PR, tisková mluvčí, Česká televize


Popis / Obsah / Info k filmu Rapl
„Seriál Rapl volně navazuje na Cirkus Bukowsky. Rozhodli jsme se ovšem změnit žánr a, místo příběhu roztaženého do dvanácti dílů, nabídnout divákům třináct plnohodnotných detektivek,“ říká režisér, scenárista a autor námětu Jan Pachl, který se na Raplovi opět spojil se svým „dvorním“ kameramanem Markem Jandou, autorem hudby Tadeášem Věrčákem a dalšími tvůrci, včetně herců Hynka Čermáka, Miroslava Etzlera a Alexeje Pyška. V dalších rolích se objeví Lucie Žáčková, Lukáš Příkazký, Jiří Vyorálek nebo Stanislav Majer.

„Má postava se jmenuje Jana Slepičková, většinou mi tak všichni říkají Slepice. Jde o kriminalistku z Jáchymova a i díky tomu jsem si užila dost cestování do Krušných hor,“ říká Lucie Žáčková, čerstvá držitelka Českého lva za nejlepší ženský herecký výkon ve vedlejší roli ve snímku Kobry a užovky.

„Tvůrčí štáb se během uplynulé zimy mnohokrát přesvědčil o tom, že Krušné hory dělají svému jménu čest. A to nejen díky počasí,“ bilancuje kreativní producent Josef Viewegh a pokračuje: „Prozatím proběhlo přes sto třicet natáčecích dní a už v tuto chvíli štáb vystřídal extrémní množství lokací. Točilo se vysoko v horách, hluboko pod vodou, v zatopených lomech, v průmyslových zónách a starých fabrikách. Nemalý počet lokací zasahuje též do sousedního Německa. S výběrem a zajištěním neobvyklých plenérů pomáhala štábu Filmová kancelář Karlovarského kraje, oceněná nejen za tuto spolupráci na nedávném filmovém festivalu Finále Plzeň. Vstříc nám vyšli též myslivci, ochránci životního prostředí, hasiči, záchranáři nebo místní policisté. Bez této pomoci, a také vstřícnosti a ochoty místních lidí, si natáčení v Krušných horách popravdě nedokážeme vůbec představit.“

Josef Viewegh, v jehož tvůrčí producentské skupině Rapl vzniká, s Janem Pachlem spolupracoval také na oceňovaném Cirkusu Bukowsky a dvoudílném snímku Gangster KA. Poslední klapka Rapla padne na konci června přímo na Kavčích horách.

Alžběta Plívová
Vedoucí Komunikace a PR, tisková mluvčí


Popis / Obsah / Info k filmu Rapl
„Detektiv Kuneš má zase jednou problém. Zmlátí přítele své bývalé ženy, nevypadá to s ním vůbec dobře, možná bude muset odejít od policie. Vysoce postavená nadřízená má pro něj řešení – uklidí ho na stáž do zapadlého pohraničí. Má to jen jeden háček. Jeho skutečným posláním je objasnit dva roky starou vraždu, jejíž vyšetřování uvízlo na mrtvém bodě. Kriminalita v pohraničí je jedna z nejvyšších v republice – pašování, výroba drog, pytláctví, prostituce, vraždy. Kuneš musí řešit jeden obtížný případ za druhým a k tomu, proč do kraje přišel, se dostává až po čase a vlastně náhodou,“ přibližuje premisu Rapla kreativní producent České televize Josef Viewegh, v jehož tvůrčí producentské skupině seriál vzniká.

Česká televize


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Studio 6 (1993) [TV pořad]

06:59 - 09:00

56 minut již uběhlo
65 minut zbývá do konce

ČT2 - Zázračná planeta: Svérázné cho...

07:45 - 08:35

10 minut již uběhlo
40 minut zbývá do konce

NOVA - Snídaně s Novou (1994) [TV poř...

05:55 - 08:25

120 minut již uběhlo
30 minut zbývá do konce

Prima - M.A.S.H. (1972) [TV seriál]

07:35 - 08:05

20 minut již uběhlo
10 minut zbývá do konce

Reklama