Duben

Komentáře uživatele panKaplan

panKaplan

panKaplan zprava

Napsat uživateli zprávu

oblíbený

Přidat uživatele do oblíbených

  Tomáš Fojtík

Řadit dle:   Názvu filmu   |   Od nejnovějších

Počet komentářů: 30
Amadeus
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 11.6.2007
Koukal jsem se dvakrát po   sobě, abych našel něco, co   bych Amadeovi vytkl, ale   nenašel jsem Tento film je   ztělesněním dokonalosti -   po stránce režijní,   herecké, výpravné i   hudební. A že neodpovídá   plně realitě? Amadeus není   přece životopisný film, je   to film o síle génia a   výjimečnosti.
Amélie z Montmartru (Le febouleux destin d'Amélie Poulain)
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 11.6.2007
Tak něžný a laškovní film   jsem dlouho neviděl. Navíc   okořeněný vtipem a milým   příběhem. Francouzi holt   už umějí zaujmout a dojmout   a Audrey Tatou se svými   krásnými kukadly umí   přikovat k sedačce. Skvělá   kamera, skvělá režie a   hudba. Možná trošku naivní   a kýčovité, ale člověk   sem tam potřebuje hezkou   pohádku. A tahle pohádka je   mimořádné krásná.
Blbec k večeři (Le diner de cons)
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 11.6.2007
Ano, je to hloupá komedie   založená na bláznivé   mimice. Ano, děj je plný   překotných zvratů a   bláznivých vtípků. Ale   přesně z těchto důvodů   jsem se u tohoto filmu   pokaždé skvěle bavil a   bavit se budu i dál. Je to   prostá, ale velmi milá   komedie, nad kterou není   nutno přemýšlet, jen se   nechat rozesmát. A daří se   to překvapivě snadno a   dobře.
Černá kniha (Zwartboek)
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 10.6.2007
Skvělý pohled na 2.   světovou válku pohledem   holandského   protinacistického odboje.   Líbila se mi otevřenost   režiséra, komplikovaný   příběh s (pro mě)   překvapivou pointou i celé   vyznění myšlenky filmu.   Skvělá Carica van Houten -   silná ve svém odhodlání a   zároveň tak křehká.   Několik nejasností mému   hnidopišskému já nedovolili   dát plné hodnocení, ale na   90% to je. Mimořádně   povedené.
Dobrý Will Hunting (Good Will Hunting)
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 11.6.2007
Inteligentní film o   složitosti lidské osobnosti.   Will - na jednu stranu   matematický génius, na   druhou stranu rváč a   hýřivec. Která z těchto   dvou povah bude hrát   doživotně prim?   Psychologický příběh s   mistrným hereckým koncertem   Williamse a Damona. A nechci   zapomenout na výtečnou   hudbu.
Fantomas (Fantômas)
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 10.6.2007
Komedie, která pro mne   znamená nostalgický návrat   do dětských let a také   skvělou, ale přitom ne   hloupou zábavu. Tato série -   to jsou nejlepší filmy L.   de Funése a troufám si   říct, že i nejlepší   francouzské komedie. A také   zde neplatí, že první díl   je lepší než ostatní, v   tomto případě je každý   díl stejně skvělý jako   zbývající dva.
Forrest Gump
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 10.6.2007
Forrest Gump je léta mým   nejoblíbenějším filmem a   to ze dvou důvodů: Za prvé   - rovina osobního příběhu   postiženého člověka,   který se s jednoduchou   logikou protlouká světem a   překvapivě se mu to daří.   A druhá rovina - příběh   moderních amerických dějin   podaný s nadhledem, elegancí   a vtipem. Je to film, kterému   nemám co vytknout a vždy   patřil a myslím, že patřit   bude na první místo mého   pomyslného žebříčku.
Jen ho nechte, ať se bojí
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 11.6.2007
Nijak inteligentní, ale velmi   zábavná hudební komedie o   člověku, který pro své   skládání údajně   potřebuje rozruch. Mladý pan   Sobota zde perlí, ale není   ani trochu trapný. Pan Šimek   coby "padouch" mě   rozesmívá ještě dnes. A   paní Vondráčková, zde   překvapivě krásná.   Skvělé chytlavé písničky   dodávají tomuhle filmu jen   další příjemný rozměr.
Karlík a továrna na čokoládu (Charlie and the Chocolate Factory)
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 11.6.2007
Film pro děti - nejen ty   opravdové, ale také pro   děti v nás, dospělých.   Karlík je mimořádně hravý   film, který zapojuje ty   nejskrytější kouty lidské   fantazie a klade si otázku:   CO je důležité v životě?   Mírně - nebo lépe řečeno   - silně patetický závěr   jsem sice filmu víceméně   odpustil, ale trošku to   snížilo celkový dojem.
Kinoautomat: Člověk a jeho dům
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 10.6.2007
Skvělá jednoduchá komedie   doplněná o interaktivní   atrakci. Vůbec nevadí, že   všechny možnosti neomylně   spějí k tomu samému cíli,   k té samé pointě,   Kinoautomat je třeba brát   jako hru a jako ke hře k   němu přistupovat. Svělý   pan Horníček v roli pana   Nováka je pak příjemným   šperkem na této koruně   československého filmu.
Kinsey
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 12.5.2007
Příběh člověka, který   prolomil sexuální tabu v   americké společnosti.   Životopisná story Alfreda   Kinseyho přináší   zajímavý pohled na věk   před sexuální revolucí.   Nezapomenutelný je jeho   výzkum sexuálních   preferencí. Ovšem, během   filmu se mi asi třikrát   stalo, že jsem myslel na   něco jiného. Naštěstí   podobných hluchých míst   není mnoho a film rozhodně   stojí za pozornost.
Královna (The Queen)
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 11.6.2007
Toto není životopisný film   o královně Alžbětě II,   ale film o tom, nakolik má   monarcha striktně dbát na   konzervativní tradice a   nakolik se má otevírat   světu. Královna ukazuje   současnou britskou panovnici   v příznivém světle (snad v   příznivějším než je   realita, těžko soudit).   Navíc v několika civilních   situacích. Film nepotřebuje   žádné nákladné filmové   efekty, vystačí si s   prostředím a příběhem.   Hezké komorní podívání   pro nenáročného diváka.
Křidýlko nebo stehýnko (L'Aile ou la cuisse)
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 11.6.2007
Jsem horlivý fanoušek této   vlny francouzské komediální   kinematografie, ale tento film   považuji za jeden ze   slabších. Není vysloveně   špatný, osm bodů si po   zásluze zaslouží, ale ve   srovnání s jinými, i   Funésovými filmym trošku   pokulhává. Upřímně jsem   se zasmál jen snad dvakrát,   ale to mi nezabrání, abych   si jej čas od času pustil.
M.A.S.H. (MASH)
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 11.6.2007
Neznám lepší seriál než   je tento. Přestože je velmi   humorný, jeho poselství je   tragické a alarmující. Je   to největší protiválečný   počin v kultuře všech dob,   všem státníkům celého   světa bych ho pouštěl   povinně několikrát denně.   M.A.S.H. mě nepřestane bavit   ani posté, protože   přináší to, na co se v   dnešním světě zapomnělo:   ukazuje ve filmu (v televizi)   válku z té méně známé   stránky. Je to příběh   lidí, kteří jsou sice v   armádě, ale nepřijeli   zabíjet, přijeli lidi   zachraňovat. "Meš"   je seriál, který nikdy   nezestárne, nikdy nepřestane   být aktuální. Nemá cenu   povídat o geniálnosti   obsazení, všechna slova jsou   nedostačující v porovnání   s hereckým obsazením.
Malá Miss Sunshine (Little Miss Sunshine)
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 10.6.2007
Jeden z nejlepších   nezávislých filmů, který   jsem viděl. Dojemné,   úsměvné a hlavně   upřímné. Film nijak   nemoralizuje, ale přitom se   nevyhýbá   "poselství" o tom,   že rodina má držet   pohromadě. Vtipné dialogy a   zlomové situace z tohoto   malého velkého filmu   dělají (pro mě) jedno z   největších filmových   překvapení letošního roku.
Mlčení jehňátek (The Silence Of The Lambs)
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 12.5.2007
Skvělé zpracování   výtečné knižní předlohy,   přestože není dokonalé.   Teprve po třetím zhlédnutí   jsem si mohl vychutnat   magický pohled sira Hopkinse,   zběsilost "Buffalo   Billa" a další   "finesy", které   film nabízí. Kromě dr.   Lectera byly skvěle obsazeny   i další role, především   Buffalo Bill a doktor Chilton.   Ano, Mlčení jehňátek je   horor, ale natočený natolik   zajímavým způsobem, že   rozhodně nepatří mezi   béčkové filmy. Hororovost   není jednoúčelná, ale   propracovaná a přesně   zasazená do děje.
Moulin Rouge
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 12.5.2007
Neuvěřitelný fantastický   spektákl plný bizarních   postav a doplněný o skvělou   hudbu (jeden z nejlepších   soundtracků, který jsem v   poslední době slyšel).   Prachobyčejný příběh   lásky v těchto kulisách a v   tomto hávu dostává velmi   zajímavou podobu. Jako   muzikál si nehraje na   žádné velké umění, ale   přináší několik perliček   v podobě odkazů na známé   songy (Show must go on,   například). Geniální   podívaná, ale je třeba si   od tohoto filmu na čas   odpočinout. Je to dort,   který se snadno přejí.
Nepohodlný (The Constant Gardener)
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 12.5.2007
Vidět tento film - to   znamená vžít se do života   lidí v Africe, kteří jsou v   roli pokusných králíků.   Samotný film je strhující,   věrohodný (až moc),   citlivý a v závěru prostě   dechberoucí. Skvělý Ralph   Fiennes překvapí škálou   emocí. Rachel Weiszová - do   té je velmi snadné se ve   filmu zamilovat. Politický   thriller nepatří k mým   oblíbeným žánrům, ale   tenhle film v mých očích   tento žánr plně   rehabilitoval. Více takových   filmů, více vztyčených   prstů ukazujících na   nešvary a bolesti třetího   světa.
Obsluhoval jsem anglického krále
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 12.5.2007
Slušné zfilmování jedné z   nejlepších knížek Bohumila   Hrabala. Menzel zachoval   poetiku knihy, ale bohužel v   některých scénách to už   trošku přehnal (nahé dívky   u bazénu). Nevyhýbá se   vysloveně komickým scénám,   ale zase s nimi nepřehání.   Co se mi zdálo nejhorší -   zpackané digitální efekty -   od tvůrců filmu s podobnou   ambicí bych očekával, že   pokud chtějí film o   digitální efekty obohatit,   dopadne to lépe než jako   znělka seriálu Ulice.
Rok ďábla
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 10.6.2007
Dokonalé propojení hudby   Jarka Nohavici a Čechomoru a   osobností Jarka Nohavici,   členů Čechomoru a Karla   Plíhala. Rok ďábla není   jen fiktivním dokumentem,   jako byl Mňága happyend, ale   hlavně je to film o   andělích v nás. A   samozřejmě hudba Čechomoru   tenhle film povýšila o   další příčku.
Šifra mistra Leonarda (The Da Vinci Code)
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 11.6.2007
Jedno z největších   filmových zklamání všech   dob. Tenhle film měl   obrovský potenciál ve   skvělé knize, ale buď to ve   filmu nefungovalo a nebo   scénárista nezvládl co   měl. Výsledkem je bezduchá   hmota, která pro neznalce   Brownovy knihy může být   zajímavým béčkem pro   sobotní večer, ale pro nás,   co jsme četli knížku je to   naprosto zbytečná   záležitost. Hanks je   mimořádně slabý a i Tatou   zde pohořela. Mrzí mě, že   tento film vznikl. KDyby   nevznikl - mohl jsem si hřát   myšlenku, jaké by to bylo   prima, kdyby jej někdo   natočil. Ono se stalo a   dopadlo to katastrofálně.
Tajnosti
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 20.5.2007
Tajnosti mne zasáhly na   nejslabším místě a   pohlitly tolik, jako   málokterý český film.   Skvělé herectví Ivy   Bittové mně naprosto   překvapilo, nikdy jsem jí   vlastně neviděl v takhle   velké roli. Skvělá režie   Alice Nellis překvapila   také, tohle opravdu není ani   Výlet, ani Ene Bene...   Krásné záběry Ramūnase   Greičiuse, úchvatná hudba.   A příběh, který se může   stát každému z nás. Dvě   nápadité scény, které   vejdou do historie českého   filmu: Tango na přechodu a   klavírní sólo... Místy se   film přibližoval ženskému   filmu, ale v následující   scéne Nellis opět film   svedla do té správné   strouhy. Nebojím se říct,   že tohle je pro mne filmová   událost polistopadové   české kinematografie.
Tmavomodrý svět
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 12.5.2007
Použil bych cimrmanovskou   parafrázi: Nápad to byl   jistě dobrý. Výsledky   nebyly dobré. Film o   českých letcích v Anglii a   prolnutí do doby, kdy byly   uvězněni jako zločinci?   Skvělé! Ale jak to dopadlo?   Sentimentální, plytké,   zkrátka nekoukatelné.   Hvězdou filmu se pro mě stal   Oldřich Kaiser. Vetchému   jsem nevěřil ani slovo.   Hádek - na to, že to byla   jeho první velká role -   zahrál příjemně, ale také   jsem mu jeho roli nevěřil.   Film se pro mne bohužel stal   kýčem. Svěrák by se měl   více soustředit na méně   vzletná, ale o   stravitelnější témata.
Truman Show (The Truman Show)
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 12.5.2007
Carrey? Film o reality show?   Po skončení filmu, po   závěrečné scéně kdy   ***zde by přišel spoiler***   a jeho Otec se na něj dívá   ze svého "kapitánského   můstku" a ví, že   ***zde by byl další***, jsem   nemohl ani dýchat. A se mnou   celé kino. Byla to jedna z   přirozeně nejdojemnějších   scén v americkém filmu,   kterou jsem viděl. Asi   podobně jako když Forrest   Gump doprovází svého synka   do školy. Truman Show je   film, který přinese hodně   otázek - třeba tu, co na   světě je fikce a co je   pravda. A pochopitelně jestli   fikce a iluze není lepší   než realita. Famózní výkon   Jima Carreyho a Eda Harrise   jen podtrhuje moje   stoprocentní hodnocení.
Válka Roseových (The War of the Roses)
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 11.6.2007
Tenhle film nemůžu. Jestli   někomu situace z něj   přišly vtipné, mě přišly   neuvěřitelně smutné a   místy už opravdu odporné.   Nechápal jsem, že by to   takhle daleko někdy mohlo   dojít. Nikdy jsem tento film   nebyl schopný vidět celý v   kuse, protože jsem z něj byl   smutný.
Velká ryba (Big Fish)
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 11.6.2007
Opravdu musí být vše, co   vypadá jako pohádka   pohádkou? Kde je hranice mezi   realitou a fikcí, mezi   pohádkou a skutečným   světem? Tak tohle jsou   témata Velké ryby, jednoho z   nejkouzelnějších filmů,   které jsem viděl. Mnoho   detailů mi docházelo až   napodruhé a napotřetí. A   pokaždé jsem ocenil   zvířecí roli Dany Devita.   Jedním slovem skvělé.
Vesničko má, středisková
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 11.6.2007
Jeden z mých nejmilejších   filmů předlistopadové doby.   Humorný, citlivý, něžný i   parodující a přesto ne   prost silného náboje. Je   upřímný - život na vesnici   ani v nejmenším   neidealizuje, ale ani   nekarikuje jako Troška ve   svém Slunci a senu. To, že   tenhle film nedostal Oskara je   podle mého velký omyl   americké filmové akademie a   jejich obrovská ostuda.
Vratné lahve
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 12.5.2007
Na tento film jsem šel s   obavami: jak dopadne příběh   stárnoucího učitele, který   chytá druhou mízu? A   výsledek? Nejen příjemné   překvapení, ale naprosté   nadšení z typického   svěrákovského humoru.   Daniela Kolářová ve své   životní roli. Tenhle film je   po dvou českých   hollywoodských   sentimentalitách konečně   tím, co Svěrák umí   nejlépe - komorním velkým   filmem.
Vykoupení z věznice Shawshank (The Shawshank Redemption)
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 11.6.2007
Mistrně zahrané vězeňské   drama s několika silnými   momenty a velmi zajímavou   (pro mě naprosto šokující)   pointou. PRvní z filmů,   které se usídlily v mé   mysli navždy. Nevyhýbá se   drsným scénám - proč taky,   když patří k tématu.   Morgan Freeman jako vždy   jedinečný a skvělý.
Život Briana (Monty Python's Life of Brian)
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 11.6.2007
Co dodat k Životu Briana? Dá   se popsat ten gejzír   neuvěřitelně vtipné   srandy, která si nebere   servítky před ničím? Kdo   tvrdí, že Brian paroduje   křesťanství, má sice   pravdu, ale ne úplnou.   Paroduje totiž kde co, i Star   Wars, mimochodem (i když to   možná nebyla parodie, u MP   nikdo neví). Brian je filmem,   který pokaždé zdevastuje   mou bránici. Včetně   finální monstrscény na   kříži.
1

TV Program

ČT1 - Dynastie Nováků (1982) [TV ser...

10:40 - 11:30

4 minut již uběhlo
46 minut zbývá do konce

ČT2 - Dobrodružství s kamerou ve Stř...

10:35 - 11:30

9 minut již uběhlo
46 minut zbývá do konce

NOVA - Specialisté (2017) [TV seriál]

09:45 - 10:55

59 minut již uběhlo
11 minut zbývá do konce

Prima - Policie Hamburk (2007) [TV ser...

10:30 - 11:30

14 minut již uběhlo
46 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190695
Osobností: 698201
Fotografií: 765204
Plakátů: 377365
Obsahů a biografií: 178513
foto

Komerční sdělení

Filmová škola

Staňte se hercem, herečkou.

foto

Poslední komentáře

Děti zítřků (1980)

Děti zítřků
Ani evidentně štědrý   rozpočet (na tu dobu), ani   velmi kvalitní obsazení s s   pány Menšíkem, Prachařem,   Kostelkou, Kratinou a   předními více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 4 / 10

Recept na rozloučenou (1989) [TV...

Recept na rozloučenou
Klasické staršie spracovanie   kriminálky. Scenár bol   trochu komplikovaný, avšak   film bol herecky kvalitne   obsadený. Záver filmu bol   neočakávaný.

Autor: Nasudr | Hodnocení: 7 / 10

Kam letíš, letadlo? (1989) [TV i...

Kam letíš, letadlo?
Ve své době jistě žhavě   současná a adresná věc,   jako většina všeho, co kdy   napsal Josef Klíma, ale dnes   už to obsahově hodně   vyvanulo více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 5 / 10

Jackie balí Hyda (2000) [TV epiz...

Jackie balí Hyda
Velmi slušnej díl, Bob   Pinciotti dělá grilovačku,   ale na rozloučenou se svým   obchodem. Grilovačku dělá i   Red Forman a tak spolu   více >

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

The Invisible Man Returns (1940)

The Invisible Man Returns
Místy zbytečně   komplikované, ale efekty jsou   zde na svůj rok výroby na   jedničku. Dějově to také   ujde, moc hluchoty tu není.   Většinu více >

Autor: Pitryx | Hodnocení: 4 / 10